Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, otevřel jsem si svůj sešit se zápiskami o CRT monitorech a našel jsem si tu tři zahnutí obrazovky a jejich názvy. Níže je to, co tam mám:
Invar - takové ty klasické, po celé ploše zahnuté
Trinitron - obrazovka vypadá jak štíty co měli Římané, ale budou asi více na šířku
Flat - prostě plochá obrazovka
Tohle přesně tam nemám, jen popisuji obrázky.
No, problém je v tom že jsem si chtěl o tom najít něco více, výhody, nevýhody, atd. Jenže nic o tom nemůžu najít. Trinitron je prý typ masky, vůbec u všech mě to odkazuje na typy masek. Tak se chci zeptat, mám to vbec dobře poznamenané v sešitě, nebo to souvisí čistě jen s maskami?
zahnutí nemá nic společného s maskou. Primárně se zahnutí provádělo kvůli tomu, aby elektronový paprsek měl pořád stejně dlouhou dráhu k místu dopadu a tímpádem byl pořád konstantně zaostřen. Samozřejmě, že vývoj směřoval k plošímu a plošímu stínítku obrazovky aby byl vytvořený obraz rovný, tam je ostření paprsku řešeno dynamicky. Provedení masky se hlavně liší podle rozmístění elektronových děl jednotlivých barev a podle toho i jednotlivých barevných bodů na stínítku, z tohoto hlediska lze rozdělit obrazovky na systém delta a inline. Delta a inline s plechovou maskou můžou byt vyrobeny s jakýmkoliv tvarem obrazovky, systém masky TRINITRON je principem inline, ale protože se nejedná o plechovou masku, ale napnuté ocelové struny v rámu tak mohou byt jen s tvarem obrazovky válcovým, nebo plochým, prostě ve směru napnutých strun musí být obrazovka rovná.
doplněno 27.04.14 20:39:Takže TRINITRON existuje i FLAT
Shrnul bych to, zápisky jsou hodně nepřesné a asi míchají jablka s hruškami...
doplněno 27.04.14 21:09:Zapoměl jsem na jednu důležitou věc, ono to prohnutí také zvyšovalo pevnost, díky vakuu v CRT obrazovkách působí na sklo nemalý tlak vzduchu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.