Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápení rozvadečů

Od: kureci odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,chci se zeptat proč je v některých elektro rozvadečích topení,vždyt kabelům je jedno jestli jsou zmrzlé, a když je rozvadeč vodotěsný tak by tam memělo téct,tak proč tam jsou ty malé topení.Děkuji za vysvětlení

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

tzv. temperování rozváděčů se používá hlavně v případě rozváděčů MaR a ASŘ, které jsou umístěny buď venku nebo venku pod stříškou; vždy v případech, kdy uvnitř může kondenzovat vlhkost; dále se topné odpory používají u průmyslových servopohonů k ochraně zde umístěné elektroniky popř. jen koncových spínačů a elektronických vysílačů polohy; topení je ovládáno většinou místním termostatem, u velkých technologických celků, např. zařízení vodáren mohou být řízeny dálkově na základě venkovní teploty z řídícího systému

doplněno 27.04.14 18:29:

vlhkost se do rozváděče a dalších zařizení dostane i po otevření př servisu, opravách, odkrytování při vysoké okolní vhkosti; po zavření, zakrytí tam vodní pára zůstane a přijde ochlazení a vodní pára kondenzuje na zařízení, postupně koroduje; topení udržuje vnitřní teplodu nad rosným bodem, řečeno laicky ..

paw*
hodnocení

0x
Muzete uvesr priklad? S topenim jsem.se nesetkal, s vetraci mrizkou a ventilatorem ano. A moc.vodotesnych rozvadecu jsem nevidel, poku myslite vodotesnost IP 67 a vyssi.

paw*
hodnocení

0x
Muzete uvesr priklad? S topenim jsem se nesetkal, s vetraci mrizkou a ventilatorem ano. Rozvades s krytim IP67 (vodotesny) a vyssim jsem.jeste nevidel. Rozvadece se umistuji do suchych prostredi.

dusger*
hodnocení

0x

S topením jsem se setkal u velkých strojů (lisy, nůžky, pily...) buď venku nebo v nevytápěných halách jejíchž rozvaděče obsahují spoustu počitačů, elektroniku, či jemných relátek, které pro svou funkci potřebují minimální teplotu, snad aspoň +5stupňů. Zároveň se ale nahřívájí i celé technologické celky jako hydraulický olej či převodovky.

hodnocení

0x

Chtělo by to více info - o jaký rozvaděč jde. Ono totiž to tzv. topení nemusí být topením, ale brzdným odporem frekvenčáku nebo servopacku. Z mé profese znám spíše rozvaděče klimatizované - to proto, že v truhlárnách je hodně prašno, takže rozvaděč, kde je ŘJ, relé, frekvenčáky a servopacky je chlazen klimatizací, brzdné odpory se pak dávají do oddělené bedny, která je chlazena jen větráky s filtry.

hodnocení

0x

Vyhřívané rozváděče nejsou běžné, ale používají se v případech, kdy potřebujeme, aby teplota neklesla pod určitou hodnotu nebo aby se zabránilo kondenzaci. To může být příčinou nižší životnosti elektrickýxh a elektronických komponentů. Také může dojít díky zamrznutí k nefunkčnosti některých mechanických částí. Jedná se zejména o motorové pohody deonů. Tzatel asi myslí jen obyčejné domovní rozvodnice, ale ty jsou jen okrajové. Pro venkovní použití s elektronikou se používají zateplené rozváděče opatřené klimatizací a topením. jako topení se pak používají polovodičová topná tělesa, odporová topná tělesa, vše může být doplněno ventilátorem, termostatem a pak jsou do ex prostředí speciální topná tělesa.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]