Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PH meter s přenosem do PC v reálném čase

Od: pietross odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

neměl by někdo zkušenost s pH metrem, který dokáže v reálném čase výsledky posílat do PC (nikoli však přes proprietární software ale ideálně tak, aby bylo možno výstup zpracovat dát).

Díky moc,

P

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

0x

Prostě se použije pH metr se sériovým výstupem dat RS232. V googlu se dá hledat například jako pH meter RS232 output. Zpracování dat v počítači udělá vhodný software

pietross
hodnocení

Já jsem právě nemohl najít žádný - jde mi o to, že potřebuji vlastní SW "krmit" daty z pH metru. Jsem člověk přes SW, HW mi nic moc neříká, tak zkusím ještě pohledat podle Vámi zmíněného, díky!

pietross
hodnocení

Ještě mne napadá, co když budou používat protokol, který nebude dokumentován :( Našel jsem Lutron ph meter 207 ale nemohu dohledat, jak to jejich rozhraní přes seriák použít.

host*
hodnocení

0x

Pokud pH metr má sériový výstup RS232 nebo RS485, tak má v sobě převodník 0 až 20 mA nebo 4 až 20 mA a data posílá jako text, se kterým se dá dále pracovat. Možná by se dalo podívat na nějaký typ pH metru a najít k němu příručku (handbook, manual) a v něm by byl protokol vysvětlený. Nebo se podívat do googlu na protokoly Modbus a podobné.

pietross

Díky, tedy v každém případě by neměl být problém s příjmem dat? Já se obával možné uzavřenosti protokolu (kupříkladu jakým příkazem data požadovat apod)

Hledal jsem manual k tomuto modelu, ale nenašel jsem (online). Snad český distributor poradí..

host*

data jdou obousměrně formou typického handshake (hendšejku), PC vyšle požadavek na data (podle určitého algoritmu) a pH metr data odešle v synchronním nebo asynchronním provozu. HW docela pěkně popsal Vítek Olmr na hw.cz/... nebo Pavel Tišnovský na root.cz/... Jde o nastavení způsobu přenosu (počet bitů, stop bity, lichá nebo sudá parita, bez parity, přenosová rychlost) a dál pak o přenos dat, což je už v jednoduchém textovém formátu jako řetězec znaků ASCII. Ukázkový software pH metru najdete například u sisw.cz/... nebo dalších výrobků.

pietross

Díky moc. Já plánuji udělat zobrazení (a další zpracování dat) přes .NET. Snad bude k danému ph metru info co se protokolu týče, žádná online dokumentace k dispozici není :(

pietross

Ten produkt, na který jste odkázal, je vlastně přesně to, co potřebuji ;) Uvádí snadnou implementaci do vlastního řešení.

Díky moc

host*
hodnocení

0x

pH metr se dá udělat i s malým mikropočítačem Arduino (se spoustou výstupů), nebo alespoň tam najít inspiraci, včetně polynomické kalibrace, titrační křivkou a monitorem. Například na

a další reference jsou například na code.google.com/... nebo se podívat po software pro komunikaci pro RS232 a záznam dat, například windmill.co.uk/... atd...

host*
hodnocení

0x

Na googlu je toho spousta, určitě najdete i další vhodná vodítka i ilustrativní příklady programování přenosu dat, ze kterých se dá poučit. Držím palce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]