Nejste přihlášen/a.
Zdravim, zjištuji jakým způsobem bych byl schopen pohánět "elektrocykl". Nejsem žádný odborník, ale jsem docela manulálně zručný a rád bych si za rozumný peníz sestavil přibližovadlo do zaměstnání. Avšak jako chudý český chudák jsem dlouho váhal. Jazýčkem na vahách bylo, že originální přestavba je jednak nákladná a možnosti při výběru komponent jsou dost omezené. Již jsem to měl nějaký čas v hlavě , ale nefinitiva podla po shlednutí videa na youtube.com (
Předem Děkuji za plodné reakce. S pozdravem Červenka
Šel bych cestou motoru místo náboje kola... přijde mi to jako nejlepší varianta.
C ena 6000,- za 700W včetně regulátotu a alektroniky mi přijde celkem vpohodě.
Určitě půjde sehnat i levněji.
Pak už stačí jen postavit nějakou kostru atd...
doplněno 18.04.14 00:01:Obávám se že 40km dojezd je utopie.
Pokud tedy chcete mít něco jako "kolokrosku", tak aby to trochu jelo, tak musíte použít motor alespoň ty 3kW.
3kW = 42A při 72V, takže to znamená mít baterii minimálě 72V 42Ah (pro 1h jízdy).
Jelikož nemůžete použít klasickou autobaterii, ale musí to být něco lepšího a lehčího = mnohem dražšího.
Chci dosáhnout podobné koncepce jako borec ve videu, tudíž pro mne motor v náboji kola špíše není vyhovující kvůli vysoké neodpružené hmotnosti a nárazům tak i změně težište stroje. Řídící elektroniku mám v plánu, ale tu můžu připojit defakto na jakýkoliv motor shodných parametrů?... Motory těchto parametrů dosahují vyššího výkonu, avšak motory konkrétně pro elektrocykly jsou legislativně omezeny na 250W což mi příjde tak akorát pro kdybych stavěl skládačku pro důchodce( toto je dáno elektronikou tuším?). Jsem schopen do středu rámu dát defakto motor jakékoliv koncepce, proto jsem chtěl spíše levnejší kartáčový motor klasické koncepce (kolomotory do náboje jsou bez kartáčů) s převodem řetezem nebo méně hlučné řemenem. Chtěl bych dát dohromady takovou defakto "kolokrosku" a el. pohon mi vyhovuje s dojezdem 30-40 km si bohatě vystačím a na delší trasy mám auto. Z prvopočátku jsem počital, že nutná investice bude něco kolem 20 tis. Kč, tedy jako za slušné horské kolo. Na byciklových komponentech neušetřím, ale elektrosoučástky jsem doufal, že bych byl schopný jak se říka "někde schrastit". M. Červenka
Nezdá se to na první pohled, ale sestavení i provoz elektrokola je hrozně drahá záležitost. Vím o čem mluvím - mám elektrokolo s Li-ion baterkama, celkem kvalitní. Má oficiálně 250 W ale protože má motor zpřevodovaný do středu kde jsou šlapátka, táhne do kopce neuvěřitelně, po rovině udrží i kolem 40 km/h bez šlapání. Jenomže při tomto provozu hrozně žere. Jezdním na něm jen zřídka.
Kamarád měl elektrokolo koupené právě jako levný dopravní prostředek do práce. No, moc levný ne - LiFePO4 baterie, motor 1 kW v zadním kole. No ale zase dneska jiné než LiFePO4 baterie nemá cenu kupovat, jsou to vyhozené peníze. Takže kolo zhruba za cenu hodně dobrého skůtru. Co ho ale zarazilo nejvíc - začalo mu lézt do peněz dobíjení. Spočítal náklady a zjistil, že se mu provoz kola nevyplatí - a to nepočítal opotřebení. Když se baterky dobíjí, dost proudu se ztratí a s tím málokdo počítá. Takže kolo prodal a koupil moped. Provozně ho prý vyjde nesrovnatelně líp, je rychlejší, žere tak do 1,5 na 100, díky 4 taktu není skoro slyšet.
Osobně si myslím, že je dobrým řešením pomocný 4T motor. Nedělá hluk jako 2T a skoro nic nežere. Taky uvažuji o stavbě pomocného motorového tlačného vozíku za kolo - sice je potom souprava delší, ale zase se tím udrží těžiště nízko a nemusí se zasahovat do konstrukce kola. Ve světě i u nás se dělá víc typů - lepší asi budou ty s 1 kolem.
Jde mi o to, že kolo s el. pohonem je stale kolo tudiž nepotřebuju papíry a neřeším žádnou legislativu s tím svázanou. Také můžu takový stroj bez problému naložit do auta či ho v případě potřeby vzít na cestu MHD bez obtěžování cestujících "zápachem" spalovacího agregátu. Počítal jsem, že dobré "celopéro" downhill mě vyjde na takřka 30tis. v te konfiguraci jakou bych chtel, kdežto na el. bycikl jak ho mam v plánu potrebuji pouze ráfky, kotoučové brzdy a zadní tlumič a vidlici. . Přední dvoukorunkovka aspon 200 zdvih a ostatní komponenty podle situace v dobe kdy budu kupovat aby byly přijatelné cena/kvalita.
Nabíjení neřeším (budu nabíjet v práci ) Kdyžtak zkouknout video pro představu.
Co já vím, tak s el. pohonem je to kolo jen pokud nemá výkon nad asi 250 nebo snad 500 W. Cokoliv nad tím už je mimo zákon.
Tak ne, je to 1 kW. Vyhláška 341/2002 Sb., příloha 13:
8. Jízdní kolo může být vybaveno dodatečně pomocným motorkem, jestliže
a) bude nadále zachován původní charakter jízdního kola (podle bodu 1, 2),
b) pomocný motorek bude přiměřeně plnit podmínky ustanovení § 19 zákona,
c) jeho výkon nepřesáhne 1 kW,
d) v případě použití spalovacího motoru, nebude mít takový motor objem válce (válců) větší než 50 cm3,
e) maximální konstrukční rychlost nebude vyšší než 25 km/h
No...Charakter jízdního kola asi moc nezachovám, ale výkonové parametry neni problem na to stači mit do řidici elektroniky přepínač. Tusim, ze jsem nekde cetl, ze EU omezila výkon el. kol legislativne na 250W takze dekuju za novou informaci. Nedovedu si představit sílu takoveho motoru, tim myslim zátah "stoupavost"..Ale borec ve videu vyjizdi prudke stoupáky i schody, ale zatím jsem nezjistil jaký motor použil. Bydlím na vesnici a da se rict, ze budu vetsinou jezdit lesem, takze i proto uprednostnuji elektopohon. Vím, že elmot má brzký nástup maximálního výkonu a vysoky točivý moment, nicmene na webu o elmot jsem nasel udal (střelím) 280 g.cm/A což je pro mne defakto nicneříkající. Nekdo znalý tohoto jednotkového systemu by mi mohl osvětlit? Nebo přepočet na nM?
Motor spouštěče (stejnosmerny komutátorový) má na kotvě pouze dvě cívky, tudíž nemá souvislou křivku točivého momentu tudíž je nepoužitelny bych řekl, avšak motorek stěraců Karosa má síly dost, "houpal" jsem se na stěračích sice mam ubohých 70 kg, ale motorek moji váhu navíc jakoby ani neregistroval. Karosa motor stíraců 24V DC tuším kolem 1800Kč (nový dle webu), ale nevím přesnou vatáž a kroutící moment, navíc se tento motorek prodává s pomalým převodem na pohon "pákovaní" systému. Převodovky by nejspíš šla sundat (mam v plánu zkusit jsem schopen sehnat si starší na zkoušku), pokud uspěju napíšu. Budu rád za Vaše další náměty a nápady odkud kde použít jaký levný díl, či z jakeho přístroje (vetrilátoru, pásového dopravníčku,?...) SHLÉDNĚTE VIDEO, AT MÁTE PŘEDSTAVU ČEHO BYCH CHTEL DOCÍLIT A NEPÍŠETE ZBYTEČNY OT. Děkuji za dosavadní postřehy a náměty, směle pokračujte. M. Červenka
Až ted jsi všímam, že jsi psal přehodit vinutí...Mohl by jsi to trochu rozvést? Máš nějakou zkušenost? Ono to není jen tak přehodit vinutí jelikož s tím musíš "přehodit" i kotvu (rotor) ne? Myslím, že by to byl docela porod ) Ale díky za napad jen směle pokračujte
Nejprve bych začal řešit akumulátory... aby ste nesehnal motor a pak zjistíte že ho nemáte čím živit.
doplněno 18.04.14 15:28:Na baterii za 6tis a dojezd 20+? s výkonem přes 1kW? - ani omylem...
Dejte sem odkaz na baterii... nebo nějaké parametry.
Počítám, že náklady na baterie budou vysoké. Chtel bych dosáhnout nějak solidních parametrů k ceně baterie kolem 6ti tisic. Motory 24, 36, 48V DC se dají reálně pohánět baterií i na byciklu, baterie pro elmot. 72V bude nejspíše rozměry i vahou nevyhovující, nicmene el. skůtry jsou tuším poháněny i kombinací baterie se 72V motorem. Kpapacitu baterie nebudu hrotit na maxima stačí mi abych na "kole" najet na jedno nabití 20+ km a budu spokojený. Když už časem pokud budu spokojený mohu pořídit druhou baterii bo batohu pro delší výlety )
ecotech.cz/... nejdražší a nejlepší varianta...
ecotech.cz/... levna baterie bohužel iontka, ale pokud bych bral tuto bych asi přemýšlel o zapojení obou najednou, nebo jednu do batohu no...
Do prace to mam asi 3km a kolo bych užíval v okruhu do 10Km..Případne naložil do vozu a hura na Lysou atp. )
Pokud jsou mé představy příliš naivní prosím někoho kdo s tímto má zkušenosti jestli by me nenasmeřoval na spravnou kolej BTW samozdřejme chápu, že dojezd se rapidně snižuje v kopcovitem terenu, podle sily vetru vahy jezdce...
Chcu tuto "kolokrosku"i na pojezdeni jak jsem psal v lese a různý freeride takže počítám, že bude muset být silnější převod a nižši topspeed než u klasickeho el.kola (pokud neni podle vyhlasky) ale chcu vyjet kopec a třeba schody...Třeba Vmax 35-40 km/h a sílu na stoupání...Samozdřejmě pokud zjistím, že bez baterií z NASA to padá tak se do niceho poustet nebudu, nicmene borec ve videu to dohromady dal a vypada to dobre, aji se zdá, že motor má dostatek síly. Psal jsem tomu konstrukterovi aby mi poslal nejake specifikace takže doufám, že mi odepise. Pokud by mi odepsal urcite to sem postnu abych to mohl pořešit v rodnem jazyce s lidmi se střízlivým přístupem Já jsem momentálně už nekolik dní nadchnutý takže mi možna nejaka uskalí utekla. Pokud mi borec napiše, že s jednou baterii pojezdi takovym stylem jako ve videu 20 minut tak to je na prd
Vždyť si to prostě spočítejte.
Maximálku chcete kolem 40km a aby to mělo nějakou sílu. Takže motor pod 3kW to nesplní.
Motor 3kW bude brát při 36V 83A a to zase už bude problém uregulovat. Musíte mít tedy baterii 72V.
Na 72V bude odběr motoru 42A.
Při odběru 42A potřebujete 42Ah baterii aby jste mohl 1 hodinu jezdit (v optimálních podmínkách).
A teď si najděte cenu baterie 72V alespoň 20Ah (na 30minut jízdy)...
Váha celého kola nebude malá, životnost přetížených dílů také nic moc, baterie má životnost cca 1000 cyklů,...
Prostě bych se na to vykašlal a na blbnutí koupil nějakou 80ccm krosku... na silnici stím stejně nemůžete tak ani nemusíte mít papíry.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.