Nejste přihlášen/a.
dobrý den v mem aute málo svítí interierove svetlo a tak si chci udelat plosny spoj na 12 V koupil jsem led diody 3,5V 20mA
a po vypoctu mi vysel odpor 470 ohmu na plosnem spoji budou led diody 2 plosny spoj umim vyleptat ale nevim jak udelat plosny spoj tj navrh cest + osazeni kam dat diody a kam dat ten rezistor.
Ale nečekáte od dvou LED 20 mA , že budou svítit víc jak původní žárovka, že ne? Pro info, takto svítí malé LED přívěsky na klíče (teda ty spíš svítí víc, když jsou nové a není tam ani omezovací odpor). Proč nenahradíte původní žárovku dostatečně výkonnou LED náhradou?
doplněno 14.04.14 13:13:Nevím, jakou tam máte patici, ani jestli by se tam nesnesla o něco silnější žárovka (s ohledem na teplotu a plasty kolem). Ale pokud chcete led, která má víc svítit, pak nějaká výkonnější s chladičem, nebo plošný 12V panel.
Já vim jak udělat plosny spoj ale nevim kam dat rezistor jestli pred nebo za didody a diody uz mam koupene
do série s LEDkami, je jedno jestli před nebo za, prostě přes něj musí téct proud. Doporučuju, pokud to máš na 12V, dát LEDek víc DO SÉRIE, o to menší budeš potřebovat odpor. V případě 2,5V 20mA LED bych dal 4 do série, tedy 10V 20mA a budeš potřebovat odpor 200 ohm, tedy z řad E12 to bude 220R. Nezapomeň, že musíš počítat s napětím v síti kolem 14V!
Nebo můžeš dát rovnou 5LED do série a potom budeš mít 12,5V 20mA a odpor bude 75ohm, tedy 82R z řady E12.
doplněno 14.04.14 15:27:ha, chyba, počítal jsem s 2,5V místo tvých 3,5V, takže bych dal do série 3, tedy 10,5V 20mA a odpor 180R
Jsou na to programy i free. Laik, mnoo. Jednoduše tak, že se vezme schema a cesty kreslím, upravit aby se spoje nekřížily, pak postupně zmenšovat. Nakreslit třeba na čtvrečkovaný papír, pájecí body důlčíkem. Na intu třeba .. search.seznam.cz/...
Co se týče výroby plošného spoje, tak pro jednorázovou výrobu stačí na připravenou cuprextitovou destičku ty cesty nakreslit lihovou fixou a to se pak nevyleptá. Složitější postupy (nažehlovací technika, fotocesta,...) jsou zbytečně složité a nákladné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.