Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trafo k LEDpáskům

Od: ivosisko® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, potřeboval bych se zorientovat v nápajení LED pásků. Mám vyhlednut pásek v délce 5m, který vyžaduje napájení 12V/2A. Já bych z něj použil polovinu, takže jeho proudové nároky by byly 1A. Mate mě ale, že ve velké míře narážím na trafa "speciálně" určené pro LED pásky. Čím jsou odlišné od obyčejných usměrněných zdrojů a co je třeba při jeho výběru dodržet?

Děkuji za reakce, Ivo.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Výše uvedené od kolegů je jistě pravda, avšak dodal bych, že "speciální" zdroje pro LED pásky jsou také z velké většiny jen marketingový tah, zkrátka je doba LED osvětlení a je třeba lidem řádně vymýt hlavu...

Pokud použijete k LED pásku klasický spínaný zdroj (není v něm trafo, jen elektronika), kterých je většina, není co řešit a nic speciáního navíc v něm být už nemusí, ani nemůže.

hodnocení

Díky, i tato informace mě potěšila, neb se mi ona trafa, "určená" pro LED pásky, zdají poněkud drahá. A coby regulaci lze použít nějakou PWM z eBay?
praivo*

A proč ne? Cokoliv na 12 V a aspoň 2 A.

hodnocení

0x

Liší se tím, že obsahují elektroniku díky které jseo menší a lehčí než klasické trafo. Omezení je naopak, zdroj k LED diodám se nehodí zdaleka na vše.

tomt
hodnocení

0x

Dobrý den,

Klasický usměrněný zdroj nemusí mít vhodné parametry pro napájení LED pásku.

Jedná se hlavně o stabilitu výstupního napětí vůči změně napětí na vstupu.

Zdroje výhradně určené pro LED pásky již obsahují obvody, které udržují výstupní

napětí pro LED velmi stabilní, mají vestavěnou protizkratovou ochranu apod.

Proto jejich cena bývá vyšší, než u univerzálních zdrojů ale zase zajišťují delší životnost LED pásku.

Pokud si takový budete vybírat, stačí jen dodržet parametry napájení 12V/ 1A ve vašem případě.

Pokud bude na zdroji vyšší hodnota proudu není to na škodu, tím máte zajištěnu proudovou rezervu

do budoucna.

Pokud budete LED pásek používat venku, vyberte si druh s dostatečnou ochranou proti vlhkosti a vodě,

označený IP65 (poznáte jej i podle celkového pogumování průhlednou pryskyřicí) a stejně tak i dostatečně chráněný zdroj k němu.

V interiéru stačí obyčejný s menším krytím.

Tolik asi k tomu, na co si dávat pozor při jeho výběru.

hodnocení

Děkuji za odpověď, plnou zajímavých informací, jen bych měl ještě jeden dotaz: dají se LED pásky nějak "stmívat"? A pokud ano, tak snížováním čeho (napětí nebo proudu)? Jak se taková regulace nazývá?
tomt

Ano dají se stmívat a poměrně jednoduše, pomocí snížení napětí (proud se zároveň sníží také vzhledem k elektrickým vlastnostem LED pásku).

Na to se používají stmívače pro LED pásky na principu napěťové PWM regulace jasu.

Najdete je třeba zde pandatron.cz/...

Zhruba v polovině stránky jsou stmívače.

Pro ukázku jsem našel konkrétní stmívač puhy.cz/...

hodnocení

0x

Podle zapojení je ještě dělí na proudová a napěťová trafa. Ale ve vašem případě asi mapěťové trafo. Takže pozor jaké kupujete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]