Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,dá se něják udělat aby se mi při zkratu rozsvítila led dioda a po odpojení by zase zhasla a fungovalo by to dál,zdroj mám stejnosměrný 12V,1A.Máte prosím někdo schéma zapojení Děkuji
Zkrat bude nutné nějak odjistit, tak bych za plus pól zdroje dal jistič a na jeho svorky paralelně připojil LED diodu. Jakmile jistiš vybaví, tak se LED rozsvítí. Po odstranění zkratu jistič natáhnu a LED zhasne. Místo jističe mohu použít třeba pojistku. Je to jen jednoduchý principiální nástin řešení, které moc nestojí. Skleněnka jen korunu.
doplněno 05.04.14 12:43:Jistič na 12V se nevyrábí, ale používají se běžné domovní jističe, pro které platí parametry 60/220VDC. Prostřídavý mají parametry 63A 230/400V. Platí pro základní řadu do 63A, zkratový proud 6kA. V katalogu není uvedeno schéma zapojení, ale v parametrech je uvedeno možnost použití.
Dělám spíše průmyslové aplikace pro zkratovku 10kA, kde jsou samostatně jističe pro DC v ampéráži 2-4-6-8-10-13-16-20-25-32-40-50 a 63A. Pozor však na správné zapojení polarity. pokud bych dostal přesné parametry zdroje a požadované proudové jištění, tak mohu vybrat i cenově dostupné komponenty.
doplněno 05.04.14 13:33:Tu ampéráž jsem překoukl. Tak jedna z mála možností je použít jistič C60H-DC výr.č. A9N61501
Jističe jsou dost velké, na tyto učely se používají bimetalické jističe, jsou malé, ale mají zase dost velkou časovou prodlevu, já bych tam použil něco takovéto:
doplněno 05.04.14 13:45:Takto vypadá ten bimetalický:
Jističe na 12 v prodává např. www.gimishop.cz . Bohužel nejmenší je na 3A.
doplněno 05.04.14 15:33:Znovu jsem si přečet dotaz, takže pokud chcete jistit proti zkratu a ne proti přetížení, tak jsou ampéry celkem fuk. Rozhodně není rozdíl mezi 1A a 3A.
doplněno 05.04.14 15:40:Nebo použít Vratné pojistky P/.... Po odstranění zkratu po pár vteřinách znovu sepnou proud.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.