Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada triaku

Od: zajixxx* odpovědí: 7 změna:

Čauky, potřebuji poradit, je-li možná náhrada triaku BTA 08/600B za triak BTA 08/600C. V katalogu se liší max výkonem, to mě nevadí, ale liší se proudem do G ... o 25mA. Přežije to ten triak, když v původním zapojení pro BTA 08/600B je nastavený proud do báze 50mA? Či jaký problém vznikne? nebude regulovat?...

(Jedná se o zapojení PID regulátoru teploty)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud je to "stmívač" žárovek klasického zapojení pak G nemůžete propálit. Protože pokud proud do G naroste do hodnoty kdy triak sepne, pak mezi A1 a A2 bude prakticky 0 V a do G neteče nic. Tudíž do G teče jen to minimum co je schopno triak sepnout. Pokud by jiný triak měl "méně citlivé G" pak nerozsvítíte žárovky naplno. Mé oblíbené triaky pro podobné účely jsou TIC 206M s citlivým G.

zajixxx*
hodnocení

@jura2, psal jsem jedná se o PID regulátor teploty, ovládal plynule jzas žárovky -(praskla - zkrat) triak odešel.

Jinak - Přežije triak při regulaci O-100% , proud do G, který bude místo 25mA 50mA? Jak se to projeví na spojitosti regulace?---

Jak se to může projevit na spojitosti rgulace, když triak je spínací prvek, regulovat s ním lze pouze pulzně.

zajixxx*
hodnocení

Bral ,sem to teď neodborně jinak - na velikosti jasu žárovky/výkonu. Vím, spíná v určitém čase sinusovky( spíš úhlu )... kvazispojitá regulace... či jak se tomu říká.

doplněno 03.04.14 20:46:

Nahradil jsem ho, zařízení vypadá že šlape. Akorát regulace probíhá skokově, očekával jsem plynulou... ale to až tak nevadí...

jabraka*
hodnocení

0x

Určitě by se mezní proud neměl překračovat!.

JB

hodnocení

0x

A teče v původním zapojení do GATE opravdu 50mA?

zajixxx*
hodnocení

Můžu změřit, ale bude tato zmeřená hodnota vypovídající, když už to má ten triak za sebou (zkrat-prasknutí žárovky)?

Mezi A1 a A2 - prakticky nulový odpor..., před G odpor 200ohm...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]