Nejste přihlášen/a.
Hezký den..Když fotím tak na fotečkách uprostřed mám světlý flek,nejvíce když se fotí na sluníčku..A všimla jsem si,že mám škrábanec na čočce..myslíte,že je to tím?Vnučce foťák spadl,tak asi se poškrábal..Jde ta čočka vyměnit?A kde? Mám foťák panasonic DMC-FC30..ještě bych ráda věděla.kdo má podobný foťák,nastavení venku a vevnitř..jestli třeba něco špatně nemám nastaveno.. děkuji
doplněno 03.04.14 11:17:Neví někdo,kde je opravna na foťáky? na Zlínsku?
Ano, je to pravděpodobně tím (pokud je čočka jinak čistá). Obávám se, že pokud vůbec něco, tak vám navrhnou výměnu celého objektivu, to bývá více jak 3000, u tohoto typu možná ještě víc. U takto starého foto to nejspíš nestojí za to. Navíc mám osobní špatnou zkušenost, kdy náš servis nebyl toto schopen udělat (poloprofi kompakt Nikon) bez znečištění čipu, takže foťák byl po opravě stejně nepoužitelný.
doplněno 01.04.14 09:35:to bmbx: Beru vás za slovo. Až budu potřebovat vyměnit objektiv jen za 1000 Kč, obrátím se na vás. Za materiál i práci je to fakt slušná cena. Budu vás doporučovat i známým.
Je zvláštní, že ten flek je světlý. Nečistota, ať už na čipu, nebo v optické soustavě, udělá spíš stín. (ale mohla tam např zkondenzovat slaná voda a flíček bílě soli způsobuje rozptyl) Můžete nastavit na foťáku co nejdelší expozici (např 30 s , jestli umí ) a při otevřené závěrce pod lampou se pokusit vypozorovat, jestli v objektivu něco neuvidíte.
Ty fotky by to chtělo při různých zoomech, ať je vidět, jak se mění velikost a ostrost.
A pokud máte druhý foťák (nebo mobilem přes lupu) byla by fajn fotka toho objektivu, ať máme konkrétnější představu o velikosti vrypu. Také můžete do místa vrypu těsně před čočku umístit např. špičku tužky a udělat snímek, aby se vidělo, jestli se bude krýt poloha vrypu a poloha na fotce.
I když fotka není moc ostrá, tak to působí, že tam toho máte docela dost. Ta čočka je opravdu vyčištěná (např. vlhčené ubrousky na brýle)? Některá z těch věcí co tam vidíte to nejspíš způsobuje. Můžete ještě udělat ten test se špičkou tužky a odhadnout, který defekt vadí nejvíc, jestli škrábanec, nebo bordel uvnitř (možná ani uvnitř nic není a vidíte jen odrazy). Osobně se domnívám, že šance, že vám to někdo opraví tak levně, aby se to ještě vyplatilo, moc velká není. Je to taková nevděčná piplačka. Tedy můžete oslovit bmbx, co tu psal, že podobné věci snadno opraví za chvíli.
Oslovit mne tazatelka samozřejmě může, ale momentálně toho mám před sebou docela dost - jednu zrcadlovku, kde zrovna hledám, z jakého důvodu odešla jedna z deseti SMD tavných pojistek, další filmová zrcadlovka, kde nefunguje motorövý pohon, jeden tablet, který nejde vypnout a přehřívá se mu obvod řízení nabíjení, jedna mikrověž kde odešel koncový stupeň, jedno auto, kde řídící jednotka nespíná relé větráku chladiče, jedna automatická pračka co odstřeďuje poměrně nízkými otáčkami, jeden notebook kde prasknul jeden pant a nefunguje mu na klávesnici několik písmen, jeden 24V zdroj k malé tiskárně fotek...jo kdyby měl den 48hodin tak by to bylo málo, protože mezi tím vším musím stihnout věnovat rodině a jít i do práce
co by jste mě poradil?spíš si koupit foťák nový,že?a jaký je fajn,kde nemusím moc nic nastavovat a za rozumnou cenu?Letím v červnu s vnučkou do Řecka a potřebuji to mít vyřešené..asi fakt koupím nový..
dřív jsem si přála zrcadlovku..jenže teď už se bojím,že bych sní neuměla..takže spíš něco co nemusím nějak moc nastavovat a tak do 5 tisíc třeba..na kameře a mobilu nemám hezké fotky..takže foťák potřebuji..
To je přesně důvod, proč takovou věc opraví za pár stovek někdo maximálně ze známosti. No a vzhledem k tomu, že většina opravářů se tím chce uživit a ještě zaplatit daně, tak si nutně řekne o částku, která je vyšší než hodnota takového starého foťáku v bazaru.
Já si také vše co můžu dělám sám. Ale nemá smysl ostatním říkat, jak levné a snadné je vyměnit optiku foťáku, když tu možnost reálně téměř nikdo nemá a sám jim to neuděláte. Prakticky se tím zde sice můžete pochlubit, ale jim taková info nepomůže.
doplněno 07.04.14 07:23:No vida, tak vás k tomu nakonec třeba dotlačíme. .
tomkk:
jak se chtějí uživit, když si řeknnou tak nehoráznou částku, že se vyplatí koupit nový, a nic jim pak člověk do opravy nedá? Já mám o servismenech své mínění a proto si přes elektroniku, přes instalateřinu až po automobil dělám radši vše sám
A nejen kvůli cenám, ale taky proto, že zfušují co mohou
tomkk:
já jsem napsal, že obrátit se na mne může, ale že jsem momentálně zahlcen. To neznamená, že to je nereálné Já to nedělám jen ze známosti, kdokoliv, kdykoliv se na mne může obrátit a já s radostí udělám co je v mých silách. Nebylo by to poprvé a protože nejsem "menič" celých drahých soustav, ale jen vadných sučástek, tak to obvykle navychází draho.
No asi jo..tak co mám dělat?na červen potřebuji foťák,letím s vnučkou do Řecka..a kdoví jak dlouho by byl v opravně tento a ani nevím kde opravna nějaká je..a ještě aby stál skoro jak nový,tak raději si ho koupím..jenže teď přemýšlím jaký..nechci moc investovat do něho..a taky ne abych musela ho nějak moc nastavovat..poradíte?
Promiňte, přehlédl jsem
tahat zrcadlovku na dovolenou je otrava, navíc s ní budeta přitahovat zloděje.
Podívejte se na nějaký kompakt Sony řady WX, je malinký, ale přesto toho dokáže velice hodně, pokud si nastavíte "inteligentní auto" tak nemusíte nastavovat vůbec nic.
děkuji..a můžu ještě se zeptat který sté řady by jste mě doporučil?třeba který by jste si koupil vy ,kdyby jste si měl vybrat..
Celá řada je téměř totožná, liší se MPX (16-18 - nepodstatné), rozsahem zoomu (5x,8x,10x,20x) a od čísla 200 má možnost připojení Wi-Fi. Myslím, že od čísla 300 jsou malinko větší. Ty foťáky mají možnost fotit krásná panoramata, točit video ve full HD, mají velice učinnou stabilizaci a fotí téměř ve tmě. Je skoro nemožné s nimi zkazit fotku
Takže konečný výběr je už na vás...
Ještě jsem neviděl objektiv, kdy by poškrábaní přední čočky bylo patrné na výsledné fotografii
To by musel být škrábanec jak brázda v poli, škrábance většinou malinko změkčí kresbu objektivu, což nemusí být nutně na závadu. Pokud je tam opradu vidět tak vám tam chybí snad kus skla, ne?
Zveřejněte zde prosím nějaké foto s tím flekem, jinak výměna objektivu kolem 1000Kč, ale ne přes servis, jsou to zloději a diletanti...
tomkk:
už mám pár výměn objektivů za sebou a co se týká práce, tak to tak náročné není. Na posled jsem opravoval stabilizaci čipu na Sony ALFA, jsou tam linearní piezokeramické motory, v servisu by chtěli jen za modul stabilizace tak 5000Kč, já vyměnil jen ten piezomotorek - 3 hoďky práce, u jiné zrcadlovky zase servisman zahlásil, že výměna zaostřovacího modulu se nevyplatí, konečný výsledek - 10 minut práce, vyčistit konektor ...atd. Mám pokračovat?
Ale to nic nemění na tom, že škrábance čočky na objektivu se v obraze neprojeví, to by musela být rýha jak prase...
Vyfoťte to radši za toho sluníčka, aby to bylo vidět lépe a hlavně udělejte 2 záběry, s max a min zoomem, kdyby to bylo čočkou tak na hodně širokouhlých záběrech by mohlo být něco patrné a naopak na přiblížených záběrech to zmizí, pokud je to pořád stejné tak to bude něco jiného... Ale můžete se sama přesvědčit co udělá třeba kus niti natažené přes objektiv - nebude vidět a škrábanec je mnohem tenčí. Existují dokonce výrobní normy, které připouštějí malé kazy ve formě vzduchových bublinek ve skle.
fotila jsem a je tam světlý flek a když jsem uplně přibížila,tak nebyl..takže to bude spíš znečistěný čip? taky jsem měla foťák i u moře..
pokud je nečistota na čipu tak přiblížením se obvykle zvýrazňuje, pokud je na čočce tak přiblížením zpravidla
mizí.
Dobrý den,
já mám typ FS30. Po dovolené u moře mi to dělalo také šmouhy. Také jsem se domníval na objektiv nebo čočku. Přístroj byl v záíruce, tak jsem to reklamoval. Vrátilo se mi to zpět opravené s poznámkou, že se jednalo o znečištěný čip, ale že to udělají mimozáručně zdarma jako prezent.
Pak se mi situace opakovala za 2 roky. Dle youtube jsem našel video, kterak čistit čip doma a od té doby klid
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.