Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odpor elektro

Od: penelo odpovědí: 8 změna:
Zdravim ludia prosim vas o radu.dal som do kufra o tavia led pasy a po otvoreni kufra svietia naplno no za cca 3 sekundy uplne zoslabnu.cital som ze tam davali paralerne odpor..a to je to odpor ktory mal okolo 60 ohm a 5w co typicky nahradza klasicku sulfidku.mna bu zaujimalo ci musi byt ten odpor ozaj 5Wattovy alebo tam staci dat len podla vzorca pozadovany odpor?ked som pocital odpor na tie led podla odberu mi vyslo 200 ohm vo vykone 0,72W ktore maju led pasi.takze keby som tam dal 30ohm 5W odpor tak tim nahradim ziarovku ale to nechcem pretoze odber bude rovnaky este aj o tych 0,72 vacsi..mozwm tam dat tych 200ohm bez ohladu nato na kolko Wattov je odpor stavany?origo ziarovka ma 5W .alebo musim kupit aspon odpor ktory je na 4W a tym padom to dorovnat do tych 5W?ja si myslim ze komfortka nedava odber presne 5W a ani viac ani menej.podla mna to urcuje spotrebic aky odber tam bude.este sa chcem spytat ako to je mozne ze ked tam dam led tak to zhasina a ked tam dam klasicku sulfidku to ide normalne?Vie komfortka nejako rozoznat a vyhodnotit odber?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mirex*
hodnocení

3x

Možná by stačilo nechat tam tu původní žárovku a k ní připojit LED pásek. Případně zkusit žárovku s nižším výkonem. Zkuste to.

hm*

To je vlastně pravda. Proč topit odporem, když se může topit a zároveň tím svítit?

penelo
hodnocení

Dakuje vam za vsetky rady.ano klasicka ziarovka to vsetko napravi len som ju tam nechcel davat lebo sulfidka ma teplu farbu svefla a led pas zase studenu.jedine o mi neslo do hlavy na kereho slaka je zadny kufor spojeny plusom cez riadacu jednotku.predsa ked sa prepali ziarovka svietit nebude tak k poruche nema ako dost.skor by to malo byt tak ze ked sa da vacsia ziarovka ako 10w by sa nemala rozvietit aby nezhorelo plastove sklicko pri nej.mensia ziarovka ako 5w konkretne sulfidka neni skusal som tam raz dat led sulfid mala 3W a robila to iste proste tam musi byt odber 5W.zase sa kufor tak casto neotvara aby tam bol velikansky odber.v predu v interieri mam stropnu sulfidku a pod nohy som dal led pasy aj ked tu sulfidku vyberiem tak tie pasy svietia stale rovnako tak preco to v kufri zhasina je premna zahada.respektive z konstrukcneho hladiska.

111®
hodnocení

0x

to je úžasné. Tak moc písmenek a já nevím o co jde. akorát jsem pochopil, že snad sulfitka =sufitka.

doplněno 28.03.14 08:18:

aha, no já nepochopil že sejednáo kufr auta...:) Akorát bych to nedělal. Uzčitě tonení homologované, a pak jak zabezpečíš ten topící odpor, aby nekde něco nechytlo? Žárovka je pod deklem a ten R přijde míto ní?

hodnocení

0x

Paralelně odpor k pásku postrádá smysl. Když už, tak do série. Ale nevím napětí zdroje, takže více neporadím zatím. Čím to napájíte?

doplněno 27.03.14 18:39:

A pokud možno příkon nebo proudový odběr pásků.

hm*
hodnocení

0x

Abych to ujasnil: chcete kufr Octavie osvětlit LEDpáskem místo žárovkou? Napište parametry použitého LEDpásku.

hodnocení

0x

pro dva předchozí: ten dotaz už tu někdy byl, jde o to, že má v kufru auta 12V LED pásek, který 3 vteřiny po otevření kufru svítí normálně, ale potom klesne výkon asi na polovinu. Radili mu, že má dát paralelně odpor, aby si jednotka myslela, že je použita obyčejná žárovka (podle příkonu).

hm*

Aha. No to by mě nenapadlo. Jestli řídicí jednotka vyvádí takovéhle kraviny (já vím, může se jí to zdát nenormální, vyhodnotí to jako závadu a začne zabraňovat škodě), tak to auto začíná být jak Windows! Zlatá stará dobrá auta!

Ale k dotazu. Jestli je to opravdu tak a je skutečně nutné nasimulovat odběr žárovky, pak ten odpor doporučím také buď 60 ohmů na 3 W, nebo cca 40 ohmů na 4 W, nebo 30 ohmů na 5 W, podle toho, co bude stačit. A ano, nic se tím neušetří. Holt - moderní technika. :(

doplněno 27.03.14 19:27:

Pro penelo: Musíte použít odpor pro odpovídající ztrátový výkon, který se na něm bude pálit. Zhruba to bude podle vzorce P=150/R, kde P je výkon ve [W] a R je odpor v [ohm]. Když použijete odpor (součástku) na výkon větší, bude dražší a rozměrově větší, ale nebude tak horký. Kdybyste použil odpor na malý výkon tak se rozpálí a ještě třeba něco provede (shoří spolu s autem). Ten výkon, který se v odporu bude měnit na teplo, závisí jen na hodnotě odporu. Údaj o wattech udává, kolik ztrátového výkonu dokáže ten odpor uchladit s rozumnou teplotou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]