Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplotní senzor varné desky

Od: udo* odpovědí: 3 změna:

obracím se na vás s prosbou o radu ohledně výběru materiálu popř. postupu pro níže popsanou opravu:
u jedné plotýnky indukční varné desky se mi odlepil teplotní senzor, který spouští chladící větrák (viz přiložený obr.). Jelikož nějaký prodej náhradních dílů a servis neexistuje (společnost Baumatic z ČR odešla), musím se spolehnout na vlastní kutilské schopnosti, pokud nechci jinak fungující vařič v pořizovací ceně přes 30 tis.Kč dříve či později vyhodit.
Zvažuji následující řešení:
1) oprava původního senzoru - bylo by třeba opět spojit senzor s vodiči, což není úplně jednoduché. Senzor je jen tenká vrstva na keramické destičce a jeho vývody byly k vodičům přilepené nějakým lepidlem/tmelem, který musí odolávat teplotám určitě přes 100°C. Řešením by např. mohlo být připojení vodičů pomocí vodivé barvy (vím, že se takto opravují "cesty" plošných spojů, nebo vyhřívací vrstvy oken) a případně je pojistit ještě nějakým lepidlem odolávajícím teplotám (ty také existují) případně spojit obě vlastnosti a použít vodivé a teplotě odolné lepidlo. Nic takového jsem ale zatím nenašel. Vodivá barva asi nebude splňovat podmínku s teplotou, navíc to co jsem našel od Loctite je cenově mimo mísu (2800 Kč za minibalení).
2) náhrada původního senzoru - Jde o indukční ohřev. Domnívám se, že senzor a jeho připojení logicky nemůže obsahovat materiál (feromagnetický), který by se indukcí zahříval podle stejného principu jako použité nádobí. Zjistil jsem, že senzor je v podstatě pozistor, který lze bez problému koupit a vhodné kousky jsem už našel. I zde ale možná zůstává problém s připojením vodičů. Tyto senzory mají vývody o průměru jen 0,2mm a nevím jestli je lze běžným způsobem pájet - nemám s tím žádnou zkušenost. Také nevím z jakého materiálu vývody jsou (jestli nejsou feromagnetické) a jestli by nenastával výše uvedený problém s jejich zahříváním indukcí. Můžete k tomu někdo prosím něco sdělit?

Za pomoc a vstřícné jednání předem děkuji.

Teplotní senzor varné desky

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

zkuste kontaktovat

chladservisvara.cz/...

chladservisvara.cz/...

Baumatic _ náhradní díly

Od 3/2014 obnovena dodávka originálních náhradních dílů značky Baumatic.

udo*
hodnocení

NONEKu moc děkuji a pokud to vyjde máš u mě flašku

udo*

tak mi onen slavný servis sdělil, že opravy jsou koncipovány tak, že výměna senzoru v podstatě znamená výměnu vařiče. Ať žijí dnešní výrobci! Nestačí, že si sám identifikuji závadu, vše rozeberu,opravím, dám dohromady, ale nejsou schopni mi zajistit ani součástku o kterou si řeknu. Senzor je bez jakýchkoliv problémů vyměnitelný, má donce kabílky s minizásuvkou! Podobný senzor stojí v GM 19,- Kč, vařič stál 32 tis.Kč!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]