Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úprava zapojení transformátoru

Od: ivosisko® odpovědí: 7 změna:

Moc se mi, prosím, nesmějte :D Mám transformátor na 230V, který má na sekundaru dvoje vinutí - 1x 24V a 1x12V. Já bych potřeboval 18V. Co se stane, když ty dva sekundary "sloučím"?

Dík za odpověď, Ivo.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Sloučením lze vinutí propojit pouzr seriově.Napětí bude pak součtem obou.Paralelní propojení možné není.Není známo proudové dimenzování slabšího vinutí.Pro napětí ss 18V by šlo využít 12V ,po usměrnění Grätzem by to moklo těch 18V dát.Druhá možnost je využít 24 V a usměrnit jednocestně.Pak by to také mohlo vyjít.Je nutno vědět,pro jaké využití trafo bude sloužit.

JABRAKA

hodnocení

Těmi 18V potřebuji napájet mikrovrtačku/brusku Proxxon, která kvůli regulaci otáček vyžaduje stejnosměrné napětí, ale nefiltrované. Zde ještě musím zjistit, čím usměrnit, abych dostal "těch nejlepších 18V" a regulace přitom "běžela". Když jsem to připojil na zdroj k notebooku, tak to jelo jen na nejvyšší otáčky. Když jsem to připojil na zdroj jakési nabíječky, tak to v zhruba vteřinových intervalech pulsovalo. Takže jsem šel cestou, že jsem pořídil holé trafo a "něčím" ho musím usměrnit. Tady bych byl vděčný za rady.

zajixxx*

Co třeba ta PWM regulace, jak jsme to již s Vámi řešily? Proč jste od tohoto upustil? Bylo by to jednoduší než bestlení s trafem.

praivo*

Já bych mu dokonce mohl jeden nepotřebný funkční modul s 555 (i když ne moc hezky udělaný, bylo to jen na zkoušku) za nějakou symbolickou částku (přece jenom ty součástky zadarmo nebyly) poslat. Ta vrtačka má, pokud se nemýlím, nějakých 40 W, to by neměl být žádný problém.

doplněno 18.03.14 22:39:

Regulace od asi 2 do 98 % (neměřeno, nemám čím).

buss
hodnocení

0x

Ano jde to sloučit, do serie a výstupem bude 24 + 12. Nebo se pokusit od vinutí 24 V něco odmotat. Nebo 6 V vypařit.

hop®
hodnocení

0x

Vinutí tranformátoru lze spojovat pouze sériově, pak se jednotlivá napětí sčítají nebo odčítají, podle směru vinutí vůči elektromagnetickému poli...

hodnocení

0x

Pokud má trafo 12 V AC sekundár, tak po usměrnění tam bude vhodných 17V DC. Ve skutečnosti se bude podle zátěže pohubovat cca 15..20V. Takže zkontrolujte si max. hodnoty napětí a proudu vračky a také proudovou zatižitelnost toho 12 V vinutí trafa.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]