Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvukaři : menší ozvučnice a výhybka pro sub

Od: infynity465 odpovědí: 7 změna:

Ahoj,
nejprve bych vás chtěl poprosit, ať se mi nesmějete :) (né kazdý je dokonalý ). Nevím, jak se to mohlo stát ale prostě a jednoduše jsem zase bez váhání něco koupil. A to reproduktor HW-2030 s tím, že bych si postavil menší subwoofer.
( Ano až teď mě došlo, že jsem to neměl kupovat, nejsou k tomu žádné potřebné informace a navíc nejmenovaný obchod s českýma repro má výprodej, kde bych měl za stejnou cenu ARN-226-08.,, )
Takže vracet ho nebudu a co jsem ho zkoušel bez ozvučnice, tak pro mě je naprosto dostačující.
Ale k tématu. Potřeboval bych postavit ozvučnici a výhybku.
A začnu ozvučnicí. Moje představa je následující: bassreflexová ozvučnice 35-40l vyrobená z 28mm dřevotřísky, bassreflexový nátrubek PVC trubka s průměrem 70mm, délku bych zkracoval než bych se dostal k nějakému výsledku, nebo k tomu HW-2030 nejsou žádné informace jako fs,Qts apod.
A nakonec výhybka: tu bych chtělaktivní kvůli ceně a vlastnoručně postavenou. A co jsem zatím prohlížel internet tak jsem našel tyhle : oi49.tinypic.com/... a http://kuc.cz/92kqpm .

Takže by mě zajímal váš názor, jestli na to jdu dobře nebo ne, jestli nemáte nějaký nápad na stejné finanční úrovni apod..

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Postavit k danému reproduktoru bednu určitě problém není.Pro reprodukci nízkých kmitočtů je potřeba pevná bedna.Další technické detaily není třeba řešit.Bedna s nízkoemizním reproduktorem do 5000 Hz nevyžaduje ani výhybku,její reprodukční spektrum je dáno frekvenční charakteristikou reproduktoru.V podstatě se jedná o použití nízkorezonančního reproduktoru v uzavřené ozvučnici.Nemá smysl používat basreflexovou úpravu.Výkon se tím nezvětší,dojde pouze k výraznému zkreslení.

Vyzařovací charakteristika končí někde u 500 - 800 Hz a smysl má použít filtr na vyšší kmitočty.Pokud bys chtěl aktivní reproduktor,neobejdeš se bez patřičně výkonného zesilovače.

JABRAKA

infynity465
hodnocení

Děkuji za názor a ještě bych se chtěl zeptat na několik věcí Když tedy použiji uzavřenou ozvučnici s tímhle reproduktorem bude projev basů(pokud tam nějaké budou) cítit stejně jako když u bassreflexu ( I když jste mi poradil uzavřenou tak jsem četl několik stránek a jsem opradu zmatený -> někde doporučují bassreflex, někde zase uzavřenou ) Popravdě tu vyhýbku jsem chtěl použíž, nebo tenhle "subwoofer" bych chtěl používat spolu se sloupovou reprosoustavou ( 2x obyčejná sloupová bedna s výškovým a středobasovým reproduktorem a hrají>120hz ) tak aby se to nějak nerušilo nebo tak. zesilovač ten není problém ten už mám nachystaný

hodnocení

2x

Stavba subwooferu není zrovna sranda. Ideální by bylo sehnat ověřený plánek a stavět podle něj. Hlavní je zabránit rezonancím bedny a pokud možno i stojatému vlnění. Někdy se to řeší nepravidelným tvarem bedny. Bassreflex bych úplně nezatracoval, ale nebude asi jednoduché ho správně spočítat, když můžeme frekvenční charakteristiku jen odhadovat. Leda asi fakt experimentovat v případě, že bez bassreflexu to bude hrát špatně. Prakticky se bassreflex používá k narovnání frekvenční charakteristiky - řekněme, že reproduktor má třeba už na 50 Hz velký útlum ve srovnání se 150 Hz, tak se na 50 Hz naladí bassreflex a křivka se tím srovná.

Svého času jsem si postavil subwoofer tvarově podobný Bose, s jedním 20 cm reproduktorem TVM. Měl 2 cívky, takže jsem ho budil klasickým stereo zesilovačem. Dřevotřísku jsem tenkrát použil celkem slabou, ale dal jsem dovnitř soustavu vzpěr, takže se nic nehnulo.

infynity
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Takže jsem se rozhold, že postavím uzavřenou ( v nejhorším případě díru na bassreflex můžu vyfrézovat a pokud by nevyhovoval tak bych díru zase zadělal ) o těch 35litrech tvaru genius subwooferů. Přemýšlel jsem jak bych vyřešil ty vzpěry a u toho mě napadla spousta věcí : jestli vzpěry musí být z nějakého dřeva co nerezonuje ale před něakou dobou sem narazil na celkem zajímavě vyřešenou vzpěru ( pro mě to je novinka, pro někoho to nemusí být ) a to http://kuc.cz/rir116 jesli bych to taky mohl použít ( zdali to nějak neovlivní charakter ozvučnice )

infynity

ještě spoléhám že někdo odpoví tak bych chtěl dodat ještě jednu otázu : jaký použít tlumící materiál? hodně často se používá Vata ale já mám doma nadbytek molitanu co dřív bývalo v sedačkách ( jenže to je zrovna ten co má tendenci se drolit a je to žrout prachu tak aby to nějak neublížilo cívce )

Ta vzpěra na obrázku mi připadá až nesmyslně masivní - podobné vzpěry se používají často, ale mají jen jednu velkou kruhovou nebo oválnou díru skoro až k okrajům, protože kruh funguje podobně jako "klenba". Možná raději použít třeba i víc vzpěr. Tlumení asi řešit experimentálně, záleží i na tom, jaký bude mít SW tvar, někdy se stojaté vlnění potlačí už nepravidelným tvarem a příčkami. Taky záleží na tom, jaké frekvence chceš odtlumit. Dá se použít tlustý filc (nevím jak se tomu běžně říkám prostě tlustá netkaná textilie), tvarovaný molitan, plata od vajíček. Chce to nepřetlumit, ale zase nesmí bedna moc zvýrazňovat jen některou část pásma - potom bude jen monotónně dunět. Vytvořit dobře hrající subwoofer je kumšt. Záleží i na místnosti kde se bude pouštět - každá místnost je jinak zatlumená, v některé se mohou určité frekvence sčítat.

Tady jen pro inspiraci, jak složitě řeší konstrukce subwooferu moje oblíbená značka Bose, doporučuji si všimnout absence tlumení. Ale jsou naladěné perfektně:

cobrason.com/...

arch.pconline.com.cn/...

whatsinside.info/...

infynity

Ten boose se mě líbí a věřím že hraje opravdu nádherně. V obchodě jsem viděl takového prcka od boose co měl možná tak 5L a hrál naprosto nádherné basy ( jen ta cena 7 000 kč :) ). Zkoušel jsem se dívat na tenhle typ ozvučnice a vypadá celkem zajímavě ( navíc není potřeba vzpěr ) a třeba jedna radost to dělat :

ale na druhou stranu jsme se díval na výpočet a hodně lidí tvrdí že to je už pro zkušené zvukaře tak nevím. Ale láká mě to více před uzavřenou když za nějaký ten týden budu mít nový reprák z LG subwooferu. Takže asi další otázka :) otevřenou nebo T-line s tím, že T-line nebude 100% správně "naladěné"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]