Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám problém a jelikož jsem zde již několikrát našel rozumné rady, zkusím to se svým dotazem.. Bydlím v rekreační oblasti a dlouhé roky vždy na zimu shodím hlavní jistič a do oběhu v domě pustím proud z velké, zapůjčené vojenské diesel elektrocentrály kterou krmím použitým rostliným olejem který mám zadarmo.. Na jaře když se sjíždějí chataři a hlučná centrála by je rušila jsem ji vždy odpojil, nahodil jistič a celou sezonu jel klasicky na proud od čezu.. Na podzim mi vyměnili elektroměr za tento cez.cz/... a po zapojení centrály, když do něj šel jen proud z druhé strany, se rozsvítil, nenačítal, ale mezi dříve naměřenými hodnotami začalo problikávat e field , nyní jsem zase centrálu odpojil, nahodil jistič a e field mi na elektroměru bliká stále.. Může mi někdo poradit o co se jedná a jak to případně řešit? Děkuji
novy elektromer detekoval opacny proud a vyhodil chybu , ani neodečital. Zkusil bych se poptat radeji u cezu. Je mozne , ze budete muset prerobit vedeni a oddelit uplne cez elektromer
Děkuji,
na příští zimu tedy udělám ještě vypínač před elektroměr aby se k němu opačný proud nemohl dostat, to zní logicky a není to takový problém. Tou elektrocentrálou ušetřím opravdu slušné peníze a dokud to půjde určitě ji budu využívat. Jen mě stále děsí popotahování z čezem, plomby a vše okolo mám samosebou v pořádku, ale jak se na chybu kde elektroměr tedy zřějmně hlásí opačný směr proudu, budou dívat.. E FIELD znamená elektrické pole, ale co to tedy znamená když mi to problikává na displayi..
Dělá to na mě dojem, že elektroměr vyhodil nějakou svou vnitřní chybu, jelikož jste mu oživil vnitřní elektroniku např. rozkolísanou frkvencí z centrály, nicméně pokud byl hlavní jistič shozený, nemohl jste ČEZu do sítě posílat žádný proud (ani to prakticky nejde, centrála by se na síť neuměla nafázovat, nemůže fungovat jako paralelní zdroj).
Takže můj názor je takový, že se možná technici z ČEZu budou zajímat o to, co se tam dělo, možná že to pro jednou přejdou...nicméně pro příště si opravdu zabezpečte vypínání i za elektroměrem, tedy z Vaší strany, pak už se nemůže stát vůbec nic.
No asi takhle, pokud jste opravdu vypl hlavní jistič u elektroměru, nemohl elektroměr samotným proudem z centrály být nijak poznamenám, tudíž si myslím, že jde o souhru náhod. Nevím přesně, co na elektroměru znamená e field. Ničeho bych se nebál.
Kdyby jste hlavní jistič nevypl, centrála by to nejspíš nepřežila...
Apropos, kde přesně napojujete do obvodů objektu vývod z elektrocentrály?
Děkuji za odpověď,
centrálu napojuji těsně vedle elektroměru, mám jej uvnitř domu, je tam zásuvka na 380V do které zapojím kabel od centrály. Kamarád elektrikář mi to proměřil a zapojil fáze tak aby vše fungovalo. Jde tedy do elektroměru proud z opačné strany, a dále do sítě ne přes schozený jistič.. Starý elektroměr neměl problém a každoroční odečty atd bez potíží, ted mě straší ten nový elektroměr aby mě třeba nepopotahovali za krádež proudu..
Tím, že jste ho napájel z výstupu jste zřejmě způsobil to, že detekoval obrácený směr proudu - ten který napájel jeho obvody. Z hlediska elektroměru jste nepřípustně pouštěl proud do rozvodné sítě. Předpokládám že ta hláška je právě idikace tohoto stavu. Je pravděpodobné, že v paměti přistroje bude uložena i hodnota této vámi dodané energie. Co na to budou říkat při odečtu netuším, snad se vám tu někdo znalý ozve.
Objevil se mi obdobný problém. Po dokonalém zkratu (3f+0) při kterém vypnul hlavní jistič i pojistky za elměrem se po novém nahození objevilo E field . Vysvětluji si to tak že hlavní jistič vypnul dříve než tavné pojistky. Jelikož mám v instalaci zářivkové osvětlení jehož tělesa mají kompenzační kondenzátory, mohl krátkodobě proud vniknout do elměru obráceně!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.