Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit sporák zanussi na 230V

Od: jarda94 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, chci se zeptat jak zapojím sporák zanussi z 380V na 230V. Zapojil sem fázi na 1 kontakt, střední vodič na 4 kontakt a ochranný vodič na 6 kontakt. Trouba jde v pořádku ale plotýnky nefungují, přitom na 380V fungovalo vše jak má. Děkuji za rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ovczaak*
hodnocení

0x

podotýkám,že nejsem elektrikář,tak si to ověřte! domnívám se,že první,druhý a třetí kontakt jsou označené L1,L2,L3. minimálně L1 a L2 proklemujte,pak by to mělo fungovat. A znova-proberte to s elektrikářem.

jarda94
hodnocení

našel jsem toto schéma poradte.cz/... překlemuju první s druhým a druhý s třetím, a čtvrtý s pátým?

jarda94
hodnocení

poradte.cz/... omlouvám se za spam, vlezla mi do odkazu čárka

Konkrétní zapojení neznám, to by jsi musel popsat přesně svorkovnici, ale jsou 2 možnosti. Fáze se označují L1,L2 a L3 nebo U, V a W.
Pro systém TN-C platí (koukají na tebe 2 dráty - černý a zelenožlutý)
přivedenou fázi proklemuješ L1 na L2 a na L3. Pak budeš mít zelenožlutý drát a ten nejdříve připojíš na svorku PE a proklemuješ s N (pochybuji, že sporák bude mít PEN.
Pro systém TN-S platí (koukají na tebe 3 dráty - černý, zelenožlutý a modrý)
přivedenou fázi proklemuješ L1 na L2 a na L3. Pak zelenožlutý na svorku PE a modrý na N. Nesmíš proklemovat PE s N !

doplněno 11.03.14 22:57:

To uváděné schéma je na vašem sporáku? A vy máte variantu 3N400V nebo 3/230V?

doplněno 12.03.14 00:17:

Na fotografii jsou vylisované fáze (spodní tři svorky) a ty proklemovat a připojit fázi. Zem - zelenožlutý a N modrý vodič.

host*
hodnocení

0x

Pokud nemáte elektrotechnickou kvalifikaci, nechte to na elektrikáře.

Co Čech, to kutil, ale elektrická, plynová, zvedací a tlaková zařízení jsou vyhrazená zařízení, na kterých mohou pracovat pouze osoby s příslušnou kvalifikací.

Každý čech nebo češka si umí vymalovat, spravit auto, svařit plot, spravit falešné zuby epoxydem, zavařovat ovoce a zeleninu, šít, plést, péct, zahradničit, truhlařit, zedničit, opravit střechu, slepit boty, atd., ale elektrická zařízení je třeba nechat profesionálům, kteří to umějí a hlavně ručí za bezpečné a správné provedení. A taky je to jejich práce a výdělek.

ovczaak*
hodnocení

0x

tohle je opravdu pro elektrikáře,ať se na to podívá,žádná sranda.pokud proklemujete L1 a L2,mělo by to jet,s L3 lze proklemovat také,pokud to udrží jistič před bytem,asi 25 amper,jestli máte 15,bude problém.A pozor,za rozvaděčem by jste už neměl propojit pracovní a ochranou nulu.Zkusím najít foto -

Jak zapojit sporák zanussi na 230V
ovczaak*

shora- na první anebo druhý modrá-pracovní nula,na třetí žlutozelená-ochranná nula,na čtvrtý anebo pátý hnědá-ostrá fáze.

ovczaak*

eh oprava,pátý anebo šestý ostrá fáze

hop®
hodnocení

0x

Z obrázku zapojení je to snad docela jasné, ne?

1 + 2 + 3 proklemovat a připojit fázi.
4 + 5 proklemovat a připojit nulák
6 - ochranný zelenožlutý PE...

doplněno 12.03.14 00:32:

... mám na mysli link od tazatele...

doplněno 12.03.14 00:34:

... tazatel ani neuvedl přesný typ sporáku, abych si dovolil zveřejnit přesné foto svorkovnice...

Na obrázku nejsou moc zřetelné výlisky označení, ale v kroužku se mi zdá zem na čtvrtém a N uvedena na pátém a šestém.

doplněno 12.03.14 17:40:

Myslel jsem tu fotku od ovczaak. Jináč jsem už v předcházejícím žádal o upřesnění.

hodnocení

0x

Člověče ale musíte napsat o jaký sporák konkrétně jde a jaké jste konkrétně zapojil svorky, takhle to dělat nejde...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]