Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pro elektrikáře- výroba transformátoru

Od: ahmedzbrna odpovědí: 21 změna:

Dobrý večer,

potřeboval bych akutně transformátor pro zesilovač (jsem na hudbě naprosto závislí) a transformátor potřebuji +-40V , jenže já mám doma akorát 24V který nebudu rozbíjet (je potřebný jinde) a jelikož nemám peníze, a já jsem ochoten pro to udělat cokoliv (v rámci možností a financí) a teď mě napadají takové doslova blbosti.

Našel jsem 2 statory ze střídavých motorů z nějaké brusky či co a mě napadlo, zdali (teoreticky a prakticky) by fungovalo, kdybych na ten stator namotal nějaké to sekundární vynutí zdali by se na něm indukovalo nějaké to napětí, když jsou ty statorové plechy navzájem vodivé.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Váš nápad mě docela šokuje *sok* . Transformátor a stator motoru jspu dvě naprosto rozdílné věci. Je to pdobný nesmysl jako kdybyste se zeptal, jestli můžete místo na motorce jezdit na vysavači. Ve vlastním zájmu se elektrice obloukem vyhněte!

buss
hodnocení

2x

A co tak si ho nechat navinout, nabídky jsou. Použít stator se obávám nepůjde, jedině převinout a jsme u navinutí trafa.

hodnocení

2x

Byli doby, že jsme si trafo navíjeli samy. Dneska už ani nemám tabulky..

doplněno 11.03.14 08:34:

navíjeli sami... co jsem to napsal.

nicméně, přestože mám možnosti na různé dráty jak na primár, tak i na sekundár, navíječku a podobné, dneska bych hledal na internetu a koupil.. páč jsem již líný a nevyplatí se to.

doplněno 11.03.14 10:07:

Magdone, naprostý souhlas.

ale je mi líto to vyhodit. :)

Nápodobně, navíječku sice nemám, ale různých starých traf, pozbíraných bůhví kde mám ve sklepě bednu a i nějaké ty dráty se najdou. Poslední trafo jsem navíjel asi tak před 30 lety a těžko to ještě někdy budu dělat, ale je mi líto to vyhodit. *smich*

jabraka*
hodnocení

1x

Kup si hotový toroidní napájecí trafo,je profesionální a za pár korun.

gme.cz/...

JB

zajixxx*

jabraka@ Jak můžete doporučovat konkrétní výrobek? Znáte parametry tazatelova zesilovače? 2 x 29V, není to samé jako 2x 40V.

Odpověd na otázku dostal již výše od rádců. Odpověď je že to je neproveditelné v praxi tak, aby to chodilo dle požadavku, a bezpečně.

doplněno 11.03.14 21:10:

Tazatel píše, že potřebuje transformátor s výstupním napětím +- 40V, nikoliv že z výstupu jeho "zdroje" má jít +- 40V. A to jsou zcela dva jiné pojmy. Tazatel napsal požadavek na transofrmátor.

jabraka*

Dnes už nikdo zesilovač nepostaví z nějakého zbastlence.Sám jsem stavěl zesilovač a není problém ho vyrobit z nabízeného transformátoru.

JB

to zajixxx@ - jabrakove doporučení je naprosto Ok . Z 2x 29 V AC po usměrnění a vyhlazení je tazatelve napájení + - 40 V.

Odpověd na otázku dostal již výše od rádců. Odpověď je že to je neproveditelné v praxi tak, aby to... to jako se nesmí otázka rozvést - jen stator nepoužitelný a šmitec? Zdá se mi, že pro duševní zdraví, tlak krve ... je vhodné na poradnu chodit jen v dobré kondici - sorry

"...transformátor s výstupním napětím +- 40V"

Ona je otázka, co si pod tím představit. Z trafa žádné +- neleze. Má to snad být trafo 80 V s odbočkou ve středu vinutí (tedy 2x 40 V)? Nebo tazatel nesprávně nazývá slovem "transformátor" stejnosměrný zdroj 40 V? Či snad souměrný stejnosměrný zdroj 2x 40 V? Tahle varianta se mi zdá nejpravděpodobnější, i když dost odporuje původnímu záměru to zařízení vyrábět ze statoru motoru.

ahmedzbrna
hodnocení

Máte pravdu, elektrice zas tak moc nerozumím, ale jak se říká líná huba hotové neštěstí ( opravdu mě to lákalo to jít vyzoušet ). Jinak jak jsem psal problémem jsou finance ( staré dobré časy ) takže na nějaké navíjení můžu zapomenout - co jsem počítal tak to vyjde celkem draho ( pro mě, někomu se to může zdát být naprosto zanedbatelná částka ) .

Když seženete staré trafo potřebných rozměrů (nezalité v plastu, či jiném sajrajtu) a dráty příslušného průměru, není pro trochu zkušeného elektrokutila velký problém trafo převinout podle požadavků. Výpočet je celkem jednoduchý. Sám to ale nezkoušejte, mohlo by to špatně dopadnout.

hodnocení

0x

Váš nápad je víc nebezpečný, než praktický. Navinout si doma trafo není až zase takový problém, ale předpoklad pro to jsou rozšířené znalosti elektrotechniky.

Špatně sestavený udělátor hrozí nejen úrazem el. proudem, ale třeba i vyhořením bytu, atd...

Přemýšlel jste nad tím, že trafo bude nejspíš potřeba taky nějak usměrnit?

ahmedzbrna
hodnocení

Tak znalosti na to jsou, jenže jak po několikáté píši, problém je s cenou drátů ale co je horší tak dostupnost trafoplechů. Ano na usměrňovačem jsem už dávno přemýšlel a došel jsem k závěru, že to jsou další nezbytné výdaje a starosti ve shánění kvalitních kondenzátorů (ale už dopředu mě je jasné, že zase koupím nějaké čínské rolky z alobalu za nehorázné peníze a vše to dopadně zase špatně)

"Tak znalosti na to jsou..."

Nic ve zlém, ale o jakých znalostech tady píšete *sok*? Když se dokážete zeptat na takový kardinální nesmysl, navíc napíšete, že nemáte na kondenzátory do usměrňovače (ty tvoří jen jednu (proti ostatním dílům cenově zanedbatelnou) část usměrňovače), mám o Vašich "znalostech" dost vážné pochyby. Nestrkejte prsty, kam nemáte! Mohlo by to bolet.

host*
hodnocení

0x

Když potřebuješ transformátor, tak si ho kup. Vlastnoručně ho těžko vyrobíš bez potřebného materiálu, navíječky a zkoušečky, abys měl zaručenou stoprocentní bezpečnost. Výrobce toto všechno má a ručí za provedení a bezpečnost. Běžné transformátory se dají koupit už hotové, speciální se dají vyrobit na zakázku, například v Horních Počernicích, firmu najdeš na internetu, nechci tu prezentovat nějakou reklamu.

ahmedzbrna
hodnocení

Tak jediný problém je jenom ten materiál, navíječku opravdu nepotřebuješ ( nojo tak to budeš dělat 10x déle ale aspoň budeš mít pocit z dobře odvedené práce ) a zkoušečky ty také mám. Jinak 100% bezpečnost v dnešním světě nehrozí. To opravdu ne.

daniell*
hodnocení

0x

to zase bude reportáž na TV nova o neštěstí :D

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Není to dlouho, co jsme na podobnou otázku odpovídali. Určitě půjde najít v historii. Jenom zrekapituluju. Bez velmi dobrých elektrotechnických a technologických postupů je to pokus o sebevraždu.

hodnocení

0x

Je to už pár let, co jsem navinul svůj poslední transformátor... vlastně už dva a půl páru desítek let... od té doby potřebná trafa kupuji hotová.

Doporučuji tazateli (jako mnozí) udělat cokoliv a koupit hotové trafo, nebo hotový zdroj. Bude to rychlejší, lacinější a spolehlivější, než jeho záměr udělat si něco podobného doma. Zvláště s jeho "znalostmi".
Ve volném čase místo trápení se s výrobou může studovat a doplnit si znalosti z elektrotechniky, třeba o tom, jak transformátor funguje, jak trafoplech vypadá, jak a proč se každý jeden izoluje, skládá do tvaru jádra. Jak se navíjí vinutí, prokládá, izoluje a mnoho dalších fíglů ... Jak se počítá z průřezu jádra potřebný počet závitů, průřezy vodičů, proudy a potřebná napětí, k tomu velikost okénka, jádra a samého transformátoru, a další a další...
Až to bude mít nastudované a pochopí to, tak s pocitem "z dobře odvedené práce" může začít studovat třeba točivé stroje, vztah stator - rotor, nebo usměrňovače...
Navinout ručně pár (desítek) závitů s hrubším drátem je pro laika ještě realizovatelné... Ovšem navinout stovky a stovky závitů tenkým drátkem, pěkně jeden vedle druhého, dobře stejnoměrně dotáhnout, každou vrstvu proložit izolací... to se laikovi nepodaří ani za desetkrát delší dobu... a u prvních pár vinutí i při navíjení s navíječkou může mít také problémy.

Cituji: Jinak 100% bezpečnost v dnešním světě nehrozí. To opravdu ne. Tak to musíme souhlasit všichni. Zvláště, když si to trafo tazatel vyrobí...

Myslím, že pokud si tazatel přečte všechny reakce na jeho dotaz, pochopí, že tudy cesta nevede. Nikdo z nás ho nechce shazovat nebo podceňovat, ale naše vědomosti a praktické zkušenosti nám říkají, že podle jeho dotazu na to nemá... proto také se odpovědi neomezují jen na dotaz o "statorovém dovinutí vinutí", ale přidávají něco navíc...

Bylo by dobré, aby dal později vědět, jak to dopadlo...

Ovšem úplně nejjednodušší by bylo koupit si rovnou zesilovač. Bude profesionálně zhotovený, se zárukou a výkonem. Pokud spočítá náklady na trafo a jeho zhotovení, potom náklady na usměrňovač, zesilovač, bednu, a pod., určitě ušetří plno peněz, času a hlavně nervů... mnozí z nás mají doma také umrtvené peníze a materiál z pár nedokončených staveb, které jsme z různých důvodů vzdali...

Zajímalo by mě jak tazatel dopadl?

Těžko říct, v krimizprávách nic nebylo *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]