Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přerušený AL drát od vypínače k lustru

Od: pendo odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

bydlím v panelovém domě, chtěl bych se poradit, přerušil se mi Al drát od vypínače, co vede k lustru. Je to nejspíše kousek nad vypínačem, protože v krabici je volný drží jen v bužírce.

Měřil jsem jej, je neprůchozí od vypínače k lustru. Chtěl bych se poradit jak se to v tomto případě dělá? Stačilo by ten Al drát nastavit? Pokud ano jak by jste to udělali? Vago svorkou? Musí se to sekat nebo se to dá nějak v panelu protáhnout?

Děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tady je každá rada drahá. Al drát nelze spojovat Wago svorkou. Že by se Vám povedlo kabel vytáhnout a natáhnout nový do stávající trubky (pokud tam vůbec nějaká je, není pravděpodobné. Technicky nejpřijatelnější by bylo celý kabel vysekat a vyměnit. Nebo zasekat v místě přerušení krabičku a v ní drát nastavit. Ani jedno řešení se Vám ale asi nebude líbit (mně by se taky nelíbilo).

doplněno 01.03.14 08:53:

Sekání Vás asi nemine, ale jestli je to skutečně těsně nad vypínačem, nebude to tak hrozné. Otázka je, jak drát naspojkovat. Řešení v nouzi (asi nejlepší z těch špatných) je starší typ čokolády (kde je mezi šroubkem a vodičem ochraný plíšek), řádně dotáhnout, řádně omotat izolačkou a zasádrovat přímo do zdi. (Tak jen do mě, páni elektrikáři). Musíte si pamatovat, kde to místo je, protože je pravděpodobné, že s tímhle spojem budou v budoucnosti problémy.

doplněno 01.03.14 09:56:

Radimre - Vaše řešení je elegantnější a určitě lepší *palec* . Jsem ze staré školy (kdy byla klasická čokoláda vrcholem "spojovací techniky") a nějak si nemůžu zvyknout na to, že existují nové materiály a postupy.

radimre*

Tak teda jo ...odpověď není špatná základ dobrý.Jako elektrikář bych takový stav nouze řešil novější technologickým postupem...Kousek odsekat uvolnit drát a existují lisovací dutinky ...na AL drát nasadit slisovat ,natáhnour pro jeden spoj 2 teplem smršťovací bužirky a do volných konců vsadit CU kabel zalisovat, na spoj natáhnout buřírky a teplem(použit zapalovač) se smrsknou a zkopírujou spoj.(lepší než izolačka) vše zasádrovat...Trocha trpělivosti...Pokud jeto světelný obvod nevidím vtom takový problém..

praivo*

WAGO svorky lze použít v kombinaci s pastou WAGO Alu-Plus (resp. nejspíš i bez ní, ale tohle doporučují).

hodnocení

2x

Každý má svůj styl práce, ale hliníkové vodiče se dost vymačkávají a když už budu sekat kvůli nastavování, tak jsem zastáncem výměny celého vodiče a to za měděný. Jelikož se nebude nikde spojovat hliník s mědí, tak už bych vyměnil kompletní přívod. Prostě nejsem zastáncem polovičatých věcí. Ty mohu použít jako dočasné řešení, ale ne jako trvalé.

dusger*

Od vypinače ke stropu vede dutina, kterou je protažený stávající kabel. Že na ni navazuje stropní dutina je šance menší než první cena v Tutovce. Takže bude následovat sekání stropu. 10cm drážky nad vypínačem je proti tomu prkotina. Pro ASDE: Napiš do vyhledavače -Lisovací spojky- a vyber si.

pendo
hodnocení

Vkládám i foto.

Přerušený AL drát od vypínače k lustru
doktpr365*

Nevím kdo vám říkal,že nelze na AL vodič nelze spojovat Wago svorkou

elektrika.cz/...

albatros498022*
hodnocení

0x

Tady bych asi volil kompletná výměnu vodič bude problémový i po opravě. Jinak vysekat a propijit v krabici.

111®
hodnocení

0x

jo tohle je fakt problém...jestli je to zatrubkováno tak by to mohlo jít vatáhnout. Ve stropním panelu se to dávalo do dutin. Ale sekání se nelze vyhnout. Jde o to jestli opravit dočasně něbo na stálo. Já osobně vych vysekal nad vypínačem krabici a tam to napojil. Šoupl tam třeba věneček..

host*
hodnocení

0x

Pokud se dá k drátům v příčce dostat a je to ulomené opravdu jenom na konci, tak by se možná mohla dát nad vypínač krabice se svorkovnicí, nebo ještě lép na výšku přidělaná hezká bílá dvojkrabice - spodní díl a na ní dole opět vypínač a nad něj pod víčko regulérní svorkovnici a v ní to napojit.

Elektrická zařízení patří mezi vyhrazená zařízení a tak by práci měl provést elektrikář s příslušnou kvalifikací, který bude ručit za provedení i bezpečnost.

hodnocení

0x

Nejlepší řešení pokud pominu výměnu celého vodiče, je zalisování dutinkou a smršťovací bužírku, jak už bylo zmíněno výše, je to běžná metoda oprav a nastavování vodičů i v leteckém průmyslu, tak proč by to nemělo stačit v paneláku :)

asde

Tohle mě docela zaujalo, je někde na internetu video s postupem? Nebo aspoň odkaz na ty dutinky. Díky

pendo
hodnocení

Děkuji za všechny rady, propojím to tedy buďto lisovacími spojkami nebo páčkovou wago svorkou.

Děkuji Vám vše mnohokrát.

pendo
hodnocení

Dobrý den,

chtěl bych se již pustit do opravy a nastavit Al vodič Cu vodičem.

Ještě poslední rada, nemám lisovací kleště na spojovací dutinky, jde to slisovat i obyčejnýma kleštěma? Případně nebylo by možné vodič nastavit klasickou čokoládkou případně wago svorkou kolébkovou?

Děkuji

radimre*

Jasně že jde dutinku kleštěna stlačit( slisovat ) jen je pak trošku zdeformovaná a možná i síla bude menší než přes orginál kleště,ale ve stavu nouze bych to i jako profík udělal..

pendo
hodnocení

Díky, zítra si spojovací dutinku koupím.

Prosím poradili by jste mi, čím pak tu pohromu zaházet?

Děkuji

Pro spojení ,ědi a hliníku potřebuji Al-Cu spojky. Nemohu použít obyčejnou dutinku.

doplněno 25.03.14 21:07:

Trocha hledání a už mám obrázek

obchod.kamat.cz/...

Nevím ale zda se tak malé průřezy budou vyrábět. Obdoba jou cupalové podložky, hde je popis principu.

produkty.topkontakt.idnes/...

doplněno 26.03.14 17:14:

Radime spojky které uvádíš nejsou určeny peo spojení Al/Cu. To už je výhodnější wagospojka, která lépe splňuje podmínky.

pendo
hodnocení

Jak taková Al/Cu spojka vypadá?

Děkuji

radimre*

Typa jsou rúzné,a také velikosti dle libosti.S izolaci či bez...V každé odborné elektro prodejně budou (elekrto prodejnu nemyslím TV ,radio,SAT)...

Přerušený AL drát od vypínače k lustru #2
Přerušený AL drát od vypínače k lustru #3
pendo
hodnocení

Tak jsem si koupil tyto dutinkové spojky, zkoušel jsem je zmáčknou kleštěma, ale nepovedlo se mi to na 2 kusech :( Nejspíš na to musejí být ty speciální kleště. Tak jsem koupil wago svorku s páčkou a spojil dráty touto spojkou a zaizoloval páčkou. Myslíte, že to může takto být?

Jinak co kdybch použil obyčejnou wago svorku?

A proč mi ty dutinky nešli rovnoměrně zamáčknout kleštěma?

Děkuji

Ano na uvedené spojky se používají speciální kleště.

Pro spojení hliníku s mědí používám páčkové Wago svorky. U obyčejné používáte pro uvolnění určitý tlak a hliník by to nemusel vydržet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]