Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes.. už skoro každý má nějaký fotoaparát se kterým se snaží fotit. Já já mám například Canon PowerShor A530 je dost starý, ale fotky z něho mi přijdou opravdu pěkné Přemýšlel jsem jak dál? chtěl bych nějaký lepší fotoaparát, který má více vymožeností lepší snímač atd. S focením jsme spokojen, baví mně to a nedělá mi problém si "vyhrát" s programy, které fotoaparát nabízí...
Co fotím? fotím hodně makro a portréty, (portréty- ty mně moc s mým foťákem nejdou).. a na posledním místě je krajina. (momentálně jsem ještě student 15 let a na focení,a bych dal 30 tis opravdu nemám).. Proto ptám se vás jaký fotoaparát? jsem spíše pro canon, ale zrcadlovky od nikonu mně nevadí
Uvažoval jsem o výkonných kompaktech něco jako Canon G15... ale i o zrcadlovkách.. jaká je nejlepší volba.. když koupím zdrcadlovku jaké objektivy na to moje focení makro, portréty krajina použít?
Ptám se Vás co a jak? jaký máte zkušenosti Vy.. a co byste vybrali tak aby to byl opravdu dobrý výběr a né zahozené peníze. Budu opravdu moc rád za každou radu.. i za to co s vaším fotoaparátem fotíte a jaké máte zkušenosti
Obecná "nejlepší volba" neexistuje. Když řekneš kolik peněz chceš investovat, tak ti nějakou radu dát můžeme.
Kolem 15-20 koupíš už slušné sety zrcadlovek s použitelným objektivem. Osobně bych radil Nikon, řekl bych že v kategorii "levnějších" zrcadlovek nabízí lepší stroje a objektivy než Canon. Projdi si recenze a rozmysli se co potřebuješ a co ne. Třeba velikost hledáčku, černobílý stavový displej, výklopný barevný LCD, natáčení HD videa, rychlost sériového focení...
.
Problém je ale makro, to v případě zrcadlovky znamená investici tak dalších 10 tisíc do makroobjektivu... Případně se to dá řešit i makropředsádkami co se našroubují na normální objektiv, ty ti umožní opravdu velké zvětšení za cenu v řádu stokorun, ale zase musíš být jen opravdu pár centimetrů od foceného objektivu a budeš mít extrémně krátkou hloubku ostrosti. Zato ale vyfotíš mouchu "přes celý hledáček".
Tady to bude těžké doporučit fotoaparát. Taky bych se nebál změnit značku. Třeba já bych si teď momentálně, kdybych šel do nového aparátu koupil jedině tento. Dávají k němu pevný objektiv na portréty, nebo potom set o tisícovku vic. Na makro později dokoupit. Taky je dobré zvážit v patnácti, jestli ten Váš stávající teď nestačí a počkat rok. Za kompakt bych již neutrácel.
doplněno 24.02.14 10:51:Počkat rok-tři zase bude vše dál a dnešních 20 tisíc bude na novější aparát.
U Nikonu nebo Canon u bude mít daleko větší výběr levnějších "neoriginálních" objektivů, a to včetně velkého množství bazarových. To by jako student rozhodně mohl ocenit.
Čekat v tomhle oboru nemá moc smysl, i za ty tři roky se bude dát říct že když počká, tak bude mít taky větší nabídku.
U Sony Alfa je taky výběr noriginálních objektivů a kompatibilní jsou velice dobré objektivy od Minolty
Díky, recenze to vše jsem četl... šel bych do canonu nebo Nikonu či olympusu jinak nic jiného Ono každý kompakt není stejný... automatická třída 2-3 tis. střední třída 4-6 tis. a pak to jsou ty výkonný kompakty 7-14 tis.. které nabízají parametry jako zrcadlovky... a vyfotí lepší fotky jak ze základky 18-55mm. Uvažuji o Canonu 600D tělo + Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG MACRO,
Jen pozor, tyhle teláky s makro funkcní objektivy jsou něco trošku jiného než "opravdové" makroobjektivy s několikanásobným zvětšením.
no k čemu je 18-55mm vhodný je dobrý dá se stím něco vyfotit.. já uvažoval tak, že bych koupil macro - když ho fotím nejvíce... a pak klidně něco dalšího
Pokud budeš mít jen 70-300, tak budeš mít třeba u portrétů problém v menších prostorech. Budeš muset být dost daleko od foceného člověka, abys vyfotil něco víc jak půlku jeho hlavy Nezapomeň, že když dáš objektiv na digitální zrcadlovku tak se ohnisková vzdálenost ještě násobí, podle značky většinou x 1,5 nebo x 1,6. Takže z relativně "použitelné" 70 máš najednu nejkratší ohnisko 105 nebo 112 mm a to už je celkem dost.
.
Navíc budeš mít minimální vzdálenost na kterou objektiv v normálním režimu zaostří tak 1 až 1,5 metru, všechno blíž bude rozmazané... Rozhodně bych takový telák doplnil nějakým základním 18-70 nebo ještě líp něco kolem 18-100 aby se ti ty ohniska trošku překrývala.
Já jsem psal, ať ješte 1-3 roky počkáš. Do té doby nic zatím nekupuj. Všechno prostuduj, pozeptej od zkušených fotografů a potom do toho jdi. Myslím to velice upřimně.
už jsem čekal dva roky doba se sice posouvá, budou lepší ceny, ale taky možný, že ceny budou furt stejný a výrobek už nebude. Recenze všechny parametry jsem četl, ptal jsem se v obchodech od profesionálních fotografů... můj táta fotí a můj strejda oba mají zrcadlovku...ceny se sníží o málo... nebo taky se můžou zvýšit. Neříkám, že ho chci kupovat tehle rok ale třeba až budou mince. Myslím si, že zrcadlovkou třeba nikon D5100 a objektiv 18-105mm není na vše ale jneom pouze na něco určené... jaké používáte vy objektivy a na co? potřebuji vědět taky zápory né jenom klady které píší a říkají vá prodejci at už to koupíte
No pokud má táta zrcadlovku, tak bych při výběru volil stejnou značku z důvodu půjčování objektivů, blesků a tak...
.
Objektiv 18-105 je naopak "skoro na všechno", je to celkem šikovný univerzální rozsah. Delší sklo osobně používám jen na hodně vzdálené objekty - třeba zvířata ve volné krajině nebo letadla na leteckém dnu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.