Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je ten nejlepší výběr?

Od: anges* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, dnes.. už skoro každý má nějaký fotoaparát se kterým se snaží fotit. Já já mám například Canon PowerShor A530 je dost starý, ale fotky z něho mi přijdou opravdu pěkné :) Přemýšlel jsem jak dál? chtěl bych nějaký lepší fotoaparát, který má více vymožeností lepší snímač atd. S focením jsme spokojen, baví mně to a nedělá mi problém si "vyhrát" s programy, které fotoaparát nabízí... :) Co fotím? fotím hodně makro a portréty, (portréty- ty mně moc s mým foťákem nejdou).. a na posledním místě je krajina. (momentálně jsem ještě student 15 let a na focení,a bych dal 30 tis opravdu nemám).. Proto ptám se vás jaký fotoaparát? jsem spíše pro canon, ale zrcadlovky od nikonu mně nevadí ;) Uvažoval jsem o výkonných kompaktech něco jako Canon G15... ale i o zrcadlovkách.. jaká je nejlepší volba.. když koupím zdrcadlovku jaké objektivy na to moje focení makro, portréty krajina použít?
Ptám se Vás co a jak? jaký máte zkušenosti Vy.. a co byste vybrali tak aby to byl opravdu dobrý výběr a né zahozené peníze. :) Budu opravdu moc rád za každou radu.. i za to co s vaším fotoaparátem fotíte a jaké máte zkušenosti :)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petr123*
hodnocení

0x

Obecná "nejlepší volba" neexistuje. Když řekneš kolik peněz chceš investovat, tak ti nějakou radu dát můžeme.

anges*
hodnocení

Dobrá..cena do 20 tis

petr123*

Kolem 15-20 koupíš už slušné sety zrcadlovek s použitelným objektivem. Osobně bych radil Nikon, řekl bych že v kategorii "levnějších" zrcadlovek nabízí lepší stroje a objektivy než Canon. Projdi si recenze a rozmysli se co potřebuješ a co ne. Třeba velikost hledáčku, černobílý stavový displej, výklopný barevný LCD, natáčení HD videa, rychlost sériového focení...

.

Problém je ale makro, to v případě zrcadlovky znamená investici tak dalších 10 tisíc do makroobjektivu... Případně se to dá řešit i makropředsádkami co se našroubují na normální objektiv, ty ti umožní opravdu velké zvětšení za cenu v řádu stokorun, ale zase musíš být jen opravdu pár centimetrů od foceného objektivu a budeš mít extrémně krátkou hloubku ostrosti. Zato ale vyfotíš mouchu "přes celý hledáček".

jofa*

Tady to bude těžké doporučit fotoaparát. Taky bych se nebál změnit značku. Třeba já bych si teď momentálně, kdybych šel do nového aparátu koupil jedině tento. Dávají k němu pevný objektiv na portréty, nebo potom set o tisícovku vic. Na makro později dokoupit. Taky je dobré zvážit v patnácti, jestli ten Váš stávající teď nestačí a počkat rok. Za kompakt bych již neutrácel.

megapixel.cz/...

doplněno 24.02.14 10:51:

Počkat rok-tři zase bude vše dál a dnešních 20 tisíc bude na novější aparát.

petr123*

U Nikonu nebo Canon u bude mít daleko větší výběr levnějších "neoriginálních" objektivů, a to včetně velkého množství bazarových. To by jako student rozhodně mohl ocenit.

Čekat v tomhle oboru nemá moc smysl, i za ty tři roky se bude dát říct že když počká, tak bude mít taky větší nabídku.

U Sony Alfa je taky výběr noriginálních objektivů a kompatibilní jsou velice dobré objektivy od Minolty

anges*
hodnocení

Díky, recenze to vše jsem četl... šel bych do canonu nebo Nikonu či olympusu jinak nic jiného :) Ono každý kompakt není stejný... automatická třída 2-3 tis. střední třída 4-6 tis. a pak to jsou ty výkonný kompakty 7-14 tis.. které nabízají parametry jako zrcadlovky... a vyfotí lepší fotky jak ze základky 18-55mm. Uvažuji o Canonu 600D tělo + Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG MACRO,

petr123*

Jen pozor, tyhle teláky s makro funkcní objektivy jsou něco trošku jiného než "opravdové" makroobjektivy s několikanásobným zvětšením.

A kde máte k tomu Vašemu setu..základní objektiv?
70-300mm jím rozhodně není a nebude.
anges*
hodnocení

no k čemu je 18-55mm vhodný je dobrý dá se stím něco vyfotit.. já uvažoval tak, že bych koupil macro - když ho fotím nejvíce... a pak klidně něco dalšího

petr123*

Pokud budeš mít jen 70-300, tak budeš mít třeba u portrétů problém v menších prostorech. Budeš muset být dost daleko od foceného člověka, abys vyfotil něco víc jak půlku jeho hlavy ;) Nezapomeň, že když dáš objektiv na digitální zrcadlovku tak se ohnisková vzdálenost ještě násobí, podle značky většinou x 1,5 nebo x 1,6. Takže z relativně "použitelné" 70 máš najednu nejkratší ohnisko 105 nebo 112 mm a to už je celkem dost.

.

Navíc budeš mít minimální vzdálenost na kterou objektiv v normálním režimu zaostří tak 1 až 1,5 metru, všechno blíž bude rozmazané... Rozhodně bych takový telák doplnil nějakým základním 18-70 nebo ještě líp něco kolem 18-100 aby se ti ty ohniska trošku překrývala.

jofa*

Já jsem psal, ať ješte 1-3 roky počkáš. Do té doby nic zatím nekupuj. Všechno prostuduj, pozeptej od zkušených fotografů a potom do toho jdi. Myslím to velice upřimně.

anges*
hodnocení

už jsem čekal dva roky :) doba se sice posouvá, budou lepší ceny, ale taky možný, že ceny budou furt stejný a výrobek už nebude. Recenze všechny parametry jsem četl, ptal jsem se v obchodech od profesionálních fotografů... můj táta fotí a můj strejda oba mají zrcadlovku...ceny se sníží o málo... nebo taky se můžou zvýšit. Neříkám, že ho chci kupovat tehle rok ale třeba až budou mince. Myslím si, že zrcadlovkou třeba nikon D5100 a objektiv 18-105mm není na vše ale jneom pouze na něco určené... jaké používáte vy objektivy a na co? potřebuji vědět taky zápory né jenom klady které píší a říkají vá prodejci at už to koupíte :)

petr123*

No pokud má táta zrcadlovku, tak bych při výběru volil stejnou značku z důvodu půjčování objektivů, blesků a tak... ;)

.

Objektiv 18-105 je naopak "skoro na všechno", je to celkem šikovný univerzální rozsah. Delší sklo osobně používám jen na hodně vzdálené objekty - třeba zvířata ve volné krajině nebo letadla na leteckém dnu.

18-55 sice není žádné terno, ale v setu s fotoaparátem je prakticky zadarmo.Nakonec to bude beztak Váš nejpoužívanější objektiv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]