Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spínání měniče 12/230V

Od: ondra97* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

podle toho co se píše tady : filutovadilna.cz/... tak jsem to pochopil tak že tyto měniče se při jakémkoliv odpojení spotřebiče jinak než vypínačem na měniči poškodí. Takže tomu bude tak asi i u odpojení spínacími hodinami že? Je tedy nějak možné aby se daly spotřebiče spínat hodinami bez toho aby se po každém takovémto sepnutí nemusel měnit tranzistor?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Problém je v tom, že takto se chovají nekvalitní špatně navržené měniče. Ale jak vybrat ten kvalitní..

ondra97*
hodnocení

A přidat tam pojistku polyswitch? Při přepětí by to mělo rozpojit obvod

Polyswitch je vratná pojistka. Asi jste myslel něco jako varistor. To může to pomoci, ale je to ladění. Má poměrně kulatou chrakteristiku a teplotně závislou. Pokud ho posadíte moc vysoko nepomůže, pokud moc blízko maximálnímu napětí měniče, tak může dojít k tomu, že začne spínat, měnič se bude snažit přidávat, takže varistor sepne úplně a zkratuje výstup měniče...

Možná by spíš stačila nějaká trvalá předzátěž cca 5W. Ale dělat to naslepo jen tak.. :-/

doplněno 22.02.14 20:25:

Tu předzátěž by pak bylo možné teoreticky zpožděně taky odpojit.. Mohl by pomoci i sériový RC člen paralelně k výstupu. Měnič se sinusovkou ho zvládne, měnič s obdélníkem už možná hůř.

hop®
hodnocení

0x

Z odkazu jsem (snad dobře) pochopil, že není dobré odpojovat zátěž od zapnutého měniče. Jako možnost tedy vidím odpojovat napájení měniče, případně "vytáhnout" dráty od vypínače a ovládat přes relé.
Ovšem nezaručuji, že jsem vše pochopil, ani správnost mého myšlenkového pochodu...

ondra97*
hodnocení

Mě to taky napadlo, ale to by znamenalo že by těsně před rozepnutím relé ( odpojení spotřebiče ) něco rozepnout relátko které by udřžovalo měnič ve stavu On a poté co by byla zátěž odpojena tak by znovu seplo ( kvůli tomu aby se nevyresetovaly nastavené hodnoty na časovači - mluvím o digitálním ( má baterii ale nevím jak dlouho by vydržela kdyby se každý den vybila třeba na 50 % a pak nabila ))

hop®

Výdrž baterie na udržení dat by měla být uvedena v dokumentaci, ale ta paměť má minimální spotřebu a věřím, že na tu záložní baterii vydrží dny, týdny...

pavelv*
hodnocení

0x

Tyto nejlevnější měniče jsou téměř k ničemu. Výstupní napětí které je obdélníkové, se maximálně tak hodí pro napájení žárovky, či nějakého elektronického přístroje se spínaným zdrojem. Záleží na jaký kus narazíte a jak má vyřešenou napěťovou regulaci. V principu jde o to, že měnič při změně zátěže musí dorovnat výstupní napětí. To se mu ne vždy podaří, problém je tedy skoková změna proudu. V principu by tomu mohl zabránit jedině varistor, ten je dostatečně rychlý, ovšem při odpojení zátěže by měl vydržet veškerý pracovní proud po dobu reakce měniče a to ho po krátké době odpálíte. 5ešením by bylo zátěž odpojit pomalu, nejlépe přes reostat, či dobastlit na výstup nějaký filtrační člen. Možná jen v podobě RC ochrany, viděl bych to na fóliovej kond 1uF, 630V do série s odporem 2-3ohmy metalizovaným 2W. Ale je to o bastlení, vhodné spíše pro někoho kdo má přístup k dražším měřicím přístrojům. Pro laika bych doporučil jiný, dražší, měnič pro takové využití. Můžu se zeptat co budete napájet daným měničem? Možná by šlo vymyslet vypínání na 12V straně.

ondra97*
hodnocení

spínat bych tím chtěl žárovku 160W se zabudovaným předřadníkem, 10W led ( mám pro ní zdroj proudu ) , ATX zdroj ale ten by běžel jen pár sekund ,kompaktní zářivku 25W , halogenovou bodovku ( 230V ) myslím že to je 40W

doplněno 23.02.14 11:45:

něco zbastlib by neměl být problém - chodím na učební obor Mechanik elektrotechnických zařízení ( po ukončení získám vyhlášku č.50 ) ,ale jsem v prvním ročníku a zatím jsme el. součástky moc neprobíraly ( učíme se počítat jejich hodnoty a obvody s nimi ). Na praxe máme mistra který řekl ať si klidně něco přineseme a uděláme / opravíme si to. Takže přístup k těm dražším přístrojům by byl .

pavelv*

A výkon měniče bude 250W? To těžko zvládne, skokové odpojení plné zátěže. Nehledě na to, že ty měniče budou asi omezené dobou používání na plný výkon. A při zapínání všeho najednou proteče velký nárazový proud. Jestli máš možnost podpory ze školy, tak bych neřešil následek, ale příčinu. Možná by se povedlo měnič rozebrat a vyměnit kritické součástky za lepší. Jednou jsem sice takový zdroj rozebral a málem se mi rozpadl pod rukama, ale třeba budete mít štěstí na lepší kousek. Pokud jsi ochoten něco se přiučit, baví tě to a ve škole máš podporu, tak směle do toho. Nebude to sice procházka růžovým sadem, ale výsledkem budou cenné zkušenosti, které jinak nezískáš. Poraď se tedy s mistrem, zda by se nechalo něco takového udělat.

ondra97*
hodnocení

ne zdroj jsem chtěl kupovat 1200W

doplněno 23.02.14 14:11:

konkrétně tento : aukro.cz/...

pavelv*

Dle stránek má měnič upravené napětí pomocí PWM. Byla by to pravda, mohlo by to být v pohodě. Zkuste to koupit a pak kouknout na oscík co to dělá při odpojení zátěže. Mimochodem, má to americkou zástrčku, tak si budete muset zbastlit redukci.

francis*
hodnocení

0x

Jednoduchá rada. Odpoj vypínač v měniči a na jeho místo zapoj spínací hodiny. Tak splníš podmínku. Ovšem levné měniče jsou opravdu velmi labilní zařízení. No spíš myslím že i ty dražší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]