Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. V kamenném obchodě jsem zakoupil telefon. Po několika dnech jsem byl kontaktován policií, že mobil je kradený a musím jim ho jako předmět doličný odevzdat. Bohužel do obchodu pravděpodobně přišli dealeři, kteří nabídli zboží, mezi ním byl i ten můj nešťastný telefon. Takže nemám telefon ani peníze, které jsem za telefon dal. Chtěl bych vědět co s tím, je nějaká šance, že dostanu peníze zpět? Nevím co mám dělat. Policie mi řekla, že se asi s penězi mám rozloučit. Poradíte?
Policie má bohužel (pro vás) pravdu. Odevzdejte telefon a na obchodníka podejte trestní oznámení - bude odloženo, protože se neprokáže úmysl a pak se s obchodníkem můžete soudit o kupní cenu. Je to tak asi 5-7 let a min 20 tis za právní výlohy soudní výlohy (když si vezmete laciného advokáta). Až to vyhrajete, pak budete muset podat návrh na exekuci na obchodníka, protože ten dobrovolně nezaplatí nic. Nedej bože, kdyby vám obchodník mezitím umřel nebo se stal nemajetným. Příště si kupte mobil nový a v běžném obchodu.
Já mám ve svém městě také kamenný obchod s telefony jak použitými, tak úplně novými. Asi to bude takový typ obchodu. nemusí to být vyloženě bazar.
doplněno 21.02.14 17:48:Ale kdyby se to stalo mně, tak bych policii předložila účtenku z obchodu a mobil bych jim nedala. Já ho řádně zaplatila v kamenném obchodě a je na policii, aby si to s obchodníkem vyřešila. Pokud bych ho musela vrátit, udělala bych to pouze v tom případě, že mi byly vráceny peníze. Já přece nezodpovídám za to, kde prodejce své zboží nakupuje. Takže asi tak.
Díky všem za diskuzi, mobil nebyl koupen v bazaru, ale v obchodě. Asi jsem neměl mobil dávat, ale byl jsem tím tak zaskočen, že v koupím NOVÝ mobil v obchodě s PC a tohle že se může stát, že by byl kradený? Měl jsem za to, že se to nějak vysvětlí. Všechna potvrzení jak o koupi, tak od policie mám. Ale to je asi tak všechno. Kde je nějaké zastání, řešení, copak je to možné? Nějak se z toho nemohu vzpamatovat.
Jaké zastání nemáte? Prostě jste naletěl podvodníkovi. Podívejte se na to z pohledu okradeného? Jak byste se cítil vy, kdyby vás někdo okradl? Prostě policie udělala správnou věc, že vám zabavilakradenou věc, která patří někomu jinému. Píšete, že jste mobil koupil v obchodě a ne v bazaru. Bazar je také obchod jako každý jiný. Příště si kuptejte věci v ověřených obchodech - to je jediná vhodná rada.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.