Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mobil mi spadl do vody s mýdlem

Od: sedmik* odpovědí: 16 změna:

Dobrý večer.Prosila bych o radu.Nechtěně mi spadl mobil (NOKIA Asha 306) do vody s mýdlem.Byl tam asi 30 vteřin,než jsem si toho všimla.Okamžitě jsem ho vytáhla,rozebrala a dala sušit. Asi po hodině jsem ho sestavila a spustila. Spustil se normálně,dokonce i úvodní zvuk běžel.Ale za chvilku se vypla obrazovka.Mobil se normálně dál načítal,akorát jsem nic neviděla.Dokonce,se mi na něm podařil poslepu vytočit hovor,ale jinak vůbec netuším,co tam mačkám a bojím se,abych si ho nezablokovala.Jinak zvuk,když mi někdo volá,normálně funguje.

Mockrát děkuji za radu.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

1. Mobil se po namočení ihned rozebere (kryty, baterka, sim, paměť. karta).

2. Nesuší se fénem ani nad plamenem ani nad topením. Suší se v rýži.

3. V rýži se suší ne hodinu, ale tak tři dny minimálně. Pak je možná jakás takás šance na úspěch.

Nějaké hodinové "sušení" je k smíchu a následné zapnutí úplně k popukání...

hop®

Nooo:

ad1) nejdůležitěkší je vyndat baterii, aby netekly proudy a neprobíhala destrukce PCB
ad2) lze sušit fénem, kromě displeje, ten je na vyšší teplotu háklivý, vyšší teplota urychluje vyschnutí, proto klidně položit na radiátor, na kterém udržíme ruku (tak do max 70°C)
ad 3) rýže je osvěčené vysoušedlo, hodina je směšná, pokud bude mobil v rýži na ústředním topení, tak by mohl den stačit, ale čím déle, tím samozřejmě lépe - pokud po třech dnech nebude fungovat, tak další vysoušení už je asi zbytečné...

Ale jinak souhlas! *palec*

Díky, ale zásadně namůžu souhlasit s tím vysoušením fénem nebo sálavým teplem. Přeci nechceme, aby nám součástky vlivem zahřívání pracovaly, tím více, když je v nich voda...

hop®

@ernie součástky (i vlastní tišťák) jsou tepelně dimenzovány minimálně na pájení cínovou pájkou, takže od fénu jim nehrozí poškození. Pokud byl vytopený telefon totálně mrtvý, pomohlo někdy napatlání celého tišťáku pájecí pastou a projetí pod horkovzdušnou pájkou - některé zoxidované spoje začaly fungovat a aspoň bylo co a kde měřit. Jen zkušenost z práce v CellNetu, dost jsem se tam naučil...

doplněno 19.02.14 23:01:

@ernie: jasně, ale PCB je nejdražší a displej jsem z ohřívání vyloučil... ;)

doplněno 19.02.14 23:02:

... LCD neohřívat, teď koukám, že jsem to v tomto vlákně nenapsal, sorry...

No jo, ale telefon neobsahuje jen tišťák...

cuca*
hodnocení

2x

Podle mě jste ho neměla tak brzy zapínat. Mně se stalo jednou to samé, běžel dokonce asi rok a pak se zasekl a konec.

Nevím, jak je tento typ starý, předpokládám, že ne, jedině zkusit servis, kde Vám ovšem třeba řeknou že oprava by byla nepřiměřeně drahá.

Nechte ještě vyschnout, podle mého je ovšem na slušné cestě do mobilního nebe...

hop®
hodnocení

1x

Hmm, tak teď už asi vyhodit... *zed*

Pokud mobil namočíme, tak co nejdříve VYNDAT BATERII, samotné vypnutí nepomůže, pak nechat pořádně vyschnout, nebo lépe nechat odborně rozebrat a vysušit. Za hodinu ten mobil uvnitř fakt nstihne vyschnout...

Příště se tu poraďte dřív, než mobil zkusíte zapnout... *nevi*

hodnocení

0x

Hodina na vysušení je dost málo,pokud jste na telefon ovšem celou dobu nemířila fénem...

doplněno 19.02.14 20:32:

Pokud nenaskočí,při jeho ceně bych opravu ani neřešil.

albatros498022*
hodnocení

0x

Chyba mobil se suší pomalu otevřený a zapnutí je možné až tak po 5ti dnech. Podle všeho st av tohoto mobilu je konečný a neměnný.

ovczaak*
hodnocení

0x

Myslím,že byla chyba už po hodině mobil zapnout.Zkuste poslední možnost-mobil rozebrat a uskladnit do obyčejné rýže,mohla by při troše štěstí vytáhnout zbytek vlhkosti,já takto oživil tablet po koupeli ve vodě se savem.V té rýži ho nechte aspoň den.

hodnocení

0x

Myslím,že se nic neděje.Také se mně loni stalo,že jsem omylem strčila mobil do pračky i s ložním prádlem*smich*Když jsem slyšela v pračce divné zvuky/cca po 3 minutách,okamžitě jsem ho vysvobodila*smich*Rozebrala a nechala přes noc sušit.Druhý den šlapal jako hodinky a šlape dodnes ;)

hodnocení

0x

Jak píší ostatní, měla jte déle sušit. Jednou takhle manželka vyprala mladýmu MP4 v kapse tepláků. Prošlo to celým pracím cyklem, cca 45 minut. V životě bych nevěřil, že ještě poběží, ale stejně jsem vytáhl baterku, rozebral, opucoval co se dalo a dva dny sušil. Je to cca 4 roky a stále funguje, jen na displeji se udělaly trochu flíčky.

buss
hodnocení

0x

Raději šetřete na nový, on sice může jít, ne všchny funkce, ale třeba bude rychleji vybíjet baterku.

doplněno 19.02.14 22:34:

Mně jeden odešel, že byl "propocený".

francis*
hodnocení

0x

Dobrý den. *hi* Mobil a voda to je špatné, ale mobil a mýdlová voda - to je ještě horší. Pokud vnikla mýdlová voda dovnitř, tak i když ho dokonale vysušíte, ba dokonce i zprovozníte, tak to neznamená, že máte vyhráno. Mydlová voda je odborně rečeno alkalický roztok. Pokud třeba i dokonale vysušíte vodu z vašeho mobilu, tak to mýdlo tam zůstane a bude se chovat jak tasemnice v těle. Bude pomalu požírat vše, co jí bude chutnat. A to je všecko, co má schopnost vést elektrický proud. Tomuto jevu se odborně říká elektrolýza. V dílně na stole mám hezkou řádku zaplavených mobilů. No nepodařilo se mi zprovoznit ani jeden. Jen ten svůj. Spadl mi do kanálu, kde se v té době nacházela taky kyselina sírová. Rozebral jsem, co jen se dalo. Vystříkal jsem ho stlačeným vzduchem, neboť jsem ho měl v tu chvíli hned k dispozici a pak dal na pět hodin sušit v horkovzdušné peci při teplotě 90°C. Možná by snesl víc, ale já jsem si víc netroufl. Ne kvůli plošnému spoji a nebo součáskám, ty snesou dlouhodobě 150 °C a krátkodobě i 270°C, ale kvůli displeji a všem plastovým dílům, které tam byly. Mobil funguje do dneška. Běžný člověk nemá k dispozici ani stlačený vzduch, ani horkovzdušnou pec; doporučuji použít horkovzdušnou troubu, dát mobil co nejdál od topného tělesa, nastavit teplotu raději jen 70°C (neboť horkovzdušná trouba nemá tak přesnou regulaci teploty), a pak jen sušit a sušit. Ale i tak dávám šanci a na úspěch velice nízkou. Asi jsem moc nepotěšil a tak třeba teď trošku rozesměju.

Elektronika i elektrika je můj koníček a má práce, a tak jsem si myslel, že všem členům své rodiny předávám taky nějaké povědomí o tom, co to elektrika je. Vystřízlivěl jsem ve dvou případech. První byl ten, když mé ženě spadl mobil do vody a nenapadlo ji nic lepšího, než ho dát sušit do mikrovlnky. Výsledek podobný, jako když tam dáte vajíčko. Druhý případ byl ještě krasnější. Svému synu jsem měnil operátora, a tak jsem mu zavolal, ať vyjme baterku a opíše číslo ze simkarty. Výsledek byl ten, že tento hovor byl poslední na jeho mobil. Baterka přežila, simkarta přežila, ale mobil vypadal jak ten od mojí ženy z mikrovlnky. *smich* Mému synu v té době bylo 14 let. Toto všechno jsem ale napsal z laskavým svolením všech členů mé rodiny. Hezký večer. *slunce*

pavelv*
hodnocení

0x

Jak již bylo řešeno, telefon už nejspíš nezachráníte. Pro příště doporučuji kromně již zde uvedených postupů rozebraný mobil vykoupat v destilované vodě, či v isopropylalkoholu. Jde o to, aby po vysušení nezačala probíhat koroze a telefon třeba za rok nepřestal fungovat.

pavelv:

upřesním, obojí je dobré použit - nejdřív vykoupat v destilované vodě, pak v izopropylalkoholu a pak vysušit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]