Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištění hlavy u videa

Od: suzymon® odpovědí: 23 změna:

Dobrý večer. Mám ještě staré video a "hlava" je zašpiněná. Dávala jsem to čistit do servisu, ale vždycky musím čekat celý týden a to mě štve. Jednou se mi stalo, že jsem přišla v daný den pro video a ten pán na to zapoměl. Když viděl že čumím naštvaně, tak mi řekl bych chvíli počkala, že to jde udělat. Šla jsem si něco koupit a vrátila se za necelou půlhodinu a už to bylo hotové. Myslíte si, že bych si to také dokázala vyčistit? Asi nějakým lihem. Prostě mám sto chutí to rozšroubovat a zkusit to vyčistit. Jenomže nevím jak ta "hlava" vypadá. Nedělal to už někdo někdy? Že bych to zítra rozšroubovala a vyfotila a třeba by mi někdo z Vás mohl nějak poradit. Díky předem Suzy.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Když to rozděláš, tak hlava je takový šikmo uložený kolo a na něm jsou samotný hlavičky, buď dvě či čtyři, malinkatý, u spodního okraje.

doplněno 19.02.14 20:37:

Tak jsem našel nějakou fotku mechaniky videa.

A je mazací hlava, tebe zajímá B, to je přehrávací hlava a C je zvuková mono hlava.

Čištění hlavy u videa
hodnocení

Jsou tam čtyři hlavy. Je to napsáno přímo na videu. A jak se dovnitř dostanu? Odšroubovat dno?

Ty hlavy jsou takový malinký stěrbiny na tom válci.

Ale jak tak čtu, co s tím děláš. Já bych osobně video poslal do křemíkovýho nebe a koupil nejaký set top box s nahráváním přes USB na flešku. Odpadne ti vyměnování kazet, kvalita je podstatně větší, je to pohodlnější, i programování nahrávání je pohodička.

hodnocení

2x

Video hlavičky jsou velice křehoučké a lehce se ulomí, proto se musí čistit opatrně aby na ně nepůsobil žádný příčný tlak. Pokud je už video odkryté, tak nejjednodušší, spolehlivá a bezpečná metoda je ustříhnout pásek kancelářského papíru, navlhčit v čistém lihu, opatrně opásat ten válec a druhou rokou několikrát válcem zatočit a je hotovo.

stan33
hodnocení

0x
A hlavně čistit jemně a opatrně-jak poškodíš ty snímače tak je to na vyhození. Jinak co stím děláš-já za celé roky použíl tak max 2x čistící kazetu. Není spíš špatné auto číštění-pokud tam je.
hodnocení

Ahoj Stan. To video mám už osmnáct let a jelikož neustále nahrávám, denně a denně zase na ty samé kazety nahrávám něco jiného. Já totiž nevydržím v noci nespat a všechno, co mne zajímá je kolikrát pozdě večer a končí v noci. Mám práci, u které si to ve dne zase poslouchám. Většinou se na to nekoukám. Takže to video, mám dvě, u každé televize jedno, už jede každý den těch osmáct let. Je to asi pro někoho neuvěřitelné, ale je to tak. (To víš, každý jsme nějak "ujetej" *smich*)Tu kazetu mám taky, ale zrovna tak stará, jako ta videa a použitá něsčetněkrát. Takže asi už nefunguje. Je na čištění hlavy i zvuku. Nejraději bych si koupila zase, ale ptala jsem se a prý to už neexistuje. I video bych si koupila nové, ale také už není k sehnání. Tohle ale asi sama vyčistit nedokážu. Ne, že bych nebyla opatrná, ale asi bbych to potřebovala vidět na vlastní oči. Pak už bych věděla. Ale díky všem. Stejně to nevydržím a kouknu se do toho.

hop®

@Suzy a co takhle to video vyhodit a ty pořady si nahrávat do počítače? Šikovný elektrikář by to předrátoval za pár korun a za chvíli, jen byste potřebovala do počítače televizní kartu. A pak člověka, který by Vás zaškolil jak se to ovládá - ale jste šikovná ženská, tak asi ani v tom by nebyl problém, jen by to byl ze začátku trošku nezvyk.
Popřemýšlejte o tomhle nápadu, VHS kazety už fakt dneska nemají moc velkou podporu...

doplněno 19.02.14 23:14:

Ano, jen byste místo na kazetu nahrála do počítače. A pak do televize místo z kazety pouštěla z počítače. Fakt to není nijak drahé řešení, je to daleko spolehlivější, a nebudete muset řešit čištění přehrávače a "ojeté" kazety.
Pokud se k tomuto řešení přikloníte, určitě Vám místí odborníci přes elektroniku a počítače poradí řešení přímo pro Vás, na míru. A jak jsem říkal, jediný problém pro Vás bude si zvyknout na trošku jiné ovládání - prostě to nahrávání a přehrávání budete ovládat myší a né dálkovým ovládačem.
Ale jste přecejen trošku technický typ, dávám Vám na zvyknutí tak týden, než Vám tom přijde naprosto přirozené! ;)

hodnocení

Hope, to nejde. Počítač je malinký a já bych na tu dálku od stolu na něm neviděla vůbec nic. Ani na filmy, které jdou na počítači se nemohu koukat. To bych u toho musela sedět jako teď, když jsem na poradně a to není možné při mé práci. Přece jen sem tam se kouknu, když chci být v "obraze". A pak já se u toho musím i pohybovat. A tzo máte pravdu s těmi kazetami. Koupila jsem si jich deset nedávno, protože jsem myslela, ža ty moje už jsou opotřebované. Ale ty nové jsou velký sajrajt.

doplněno 19.02.14 22:27:

Pardon, já tomu asi vůbec nerozumím. Asi jde nahrávat přes počítač a potom si to pouštět v televizi. Také už jsem o tom slyšela. A zeptám se tedy. Ale to by šlo i s těmi francouzi?

zabu

Video se dá ještě koupit nové, co jsem viděl v obchoďácích, tak často kombinované s DVD přehrávačem. Ale asi to nebude už ta kvalita jako kdysi.

hodnocení

Zabu, tady v Poděbradech jsem se fakt ptala a nemají to. A navíc tady mám děsně komplikovanou instalaci, protože mám nastavené i programy z Francie. České přes anténu a setoboxy a Francouzské přes ten "koláč" a specielní dekodér. Ach jo.

suzymon:

nešroubovat dno, ale vršek, většinou má šrouby po stranách a zezadu. Poznámky o autočištění si nevšímej, profesionálové co se zabývali údržbou videí autočištění většinou deaktivovali, protože to býval většinou důvod znečištění hlav. Stačilo totiž použít nějakou horší kazetu, ta pak mohla autočištění zaneřádit tak, že pak místo čištění špinilo :)

doplněno 19.02.14 22:11:

doporučit místo vyčištění hlav, koupit nové video - tak to už je opravdu síla :-D

doplněno 19.02.14 22:21:

Tady posílám improvizované foto jak čistit, jak opásat navlhčený pásek papíru a jak prstem druhé ruky zatočit hlavou:

doplněno 19.02.14 22:38:

a ještě maličkost - starší, mnohokrát použité kazety vyhoďte, ty většinou způsobují časté zanesení hlav a kupte si nové, jestli to ještě jde :)

Čištění hlavy u videa #2

Nové VHS kazety ještě tu a tam koupit jdou. A čístící kazety také. ;)

hodnocení

0x

Pokud se rozhodnete pro nahrávání na počítači, tak samozřejmě existují možnosti i s klasickým ovladačem :)

Při zapnutém PC zapnete ovladačem televizi v rohu vám naskočí malý obraz, který jde samozřejmě zvětšit přes celou obrazovku, ovladačem zapnete nahrávání atd...jde to samozřejmě i myší. Nejlepší TV karty, USB TV , PCMCIA TV nebo Expresscard TV jsou od fy Aver. Záleží co máte za počítač stolní / notebook a jestli notebook tak zdali má nějaký slot nebo pouze USB a podle toho lze vybírat.

hodnocení

0x

Možné pro vás by byl nejvhodnější set-top-bob s nahráváním na USB propojený s TV pomocí SCARTu. Přes TV by jste v menu naprogramovala STB, nahrávala na flešku či externí HDD. V STB přímo přehrávala do TV. Jen by jste musela rozbočit anténu do TV i STB. Já sice nahrávám pomocí PC s externím tunerem, ale pro vás možná lepší TV + STB

hodnocení

Tak jak to všechno čtu, uvědomuji si, že budu muset koupit nové všechno. I televize. Ty jsou totiž také staré, zrovna jako ta videa. jenomže to je velký výdaj. Jen tak jsem se dívala a vyšlo by mne to kolem třiceti tisíc. Dvě televize a to nahrávací příslušenství. Já mám ještě ty staré Phylips televize ty veliké, s tou obrovskou bednou vzadu. Ta nemá ty potřebné všelijaké "vstupy a výstupy". A to mne moc mrzí, protože to byly ještě kvalitní televize. Ta jedna už funguje bez problémů dvacet let, druhá osmnáct. Dneska koupím nějaký supertenký šunt, co ze za pět let rozbije. A to budu mít ještě štěstí. Vždyť to tady také čtu, jak si lidé stěžují, že jim nová televize nehraje tak, jak se od ní očekává. Ale nedá se nic dělat. Dobu nezastavím a stejně nic jiného udělat nebudu moci. Kdybych sehnala to video, bylo by to pro mne lepší. A i pak bych na nové nastavení musela volat odborníky. Byli tady dva a prdlali se s tím skoro dvě hodiny. Ale s tím počítám a ráda někomu zaplatím, když to sama neumím. Já si také nechám za svou práci zaplatit. Mně nejde o tu cenu vyčištění toho videa, ten pán to dělá za stovku,ale jde mi o ten čas, co musím čekat. Tak jsem si myslela, že bych se tu hlavu naučila čistit sama a jela po staru až do té doby, co by to šlo. Ta videa mám dvě, tak se pokusím to jedno rozmontovat. Když ho pokazím, budu sice *plác*, ale zůstane mi to druhé. Všem nesmírně děkuji za ochotu, že se pokusili z té mé "rejže" mne vytáhnout.. Suzy.

suzymon:

a není jednodušší si tu videohlavu vyčistit? :)

Já mám taky v jedné místnosti Sony "trinitrona" i s VHS videem, proč to vyhazovat jdyž to chodí a používám to na stejné účely jako vy pokud chci vidět něco co dávají pozdě nebo když nejsem doma, přestože mám možnost nahrávat na PC nebo na HDD rekordér, to video se taky nenudí a ještě slouží :)

hodnocení

Bmbx, to bylo právě v mém úmyslu. Ale začala jsem se trochu bát. Ale je dost možné, že až to opravdu otevřu a budu se řídit radami, tak to nakonec nebude tak složité. Já se totiž vyděsila, když jste psal o těch malých "hlavách", které jsou křehké a dají se snadno ulomit. Nejsem nešikovná, pracuji s miniatuarními korálkovými výšivkami (z toho důvodu mám ráda to video, protože u své práce tu televizi vlastně poslouchám jako radio a dokonce to mám i s obrazem, když chci), a proto jsem hodně trpělivá, ale v technických záležitostech jsem neznalá.

A ještě někdo jiný psal, že když poškodím něco, teď už ani nevím co, tak mohu to video vyhodit. A to se mi nechce. jsem ráda, že máte také a používáte tento starý systém a že mi rozumíte. Díky. Suzy.

suzymon:

jde o to že ty hlavičky jsou křehké a když někdo ńeznalý vezme štětec nebo vatový tampon a v dobré víře je chce očistit, tak je zaručeně ulomí. Pokud vezmete ten papír namočený v lihu a protočíte ten hliníkový válec tak se jim nic nestane, uděláte jen to co se v tom videu běžně děje (otáčení válce vůči pasku). Ty hlavičky nepatrně vyčuhují s obrysu toho válce a ve směru otáčení jsou dostatečně pevné, proto se jím takto nemůže vůbec nic stát.

doplněno 20.02.14 13:24:

Nenapadá mne nic jiného co by se dalo ve videu ještě poškodit aby bylo na vyhození...

hodnocení

Bmbx, takže obtočím tu lesklou hlavu, co je na obrázku nahoře? To poslal jenyk. Abych necpala papír někam jinam. A ten líh koupím v drogerii, nebo v lékárně? Abych to něčím špatným nepoškodila.

Přiložte navlhčený papír na povrch válce a opásejte jak jsem vyfotil s plastovým víčkem od spreje :) (nemám zrovna rozebrané video ). Hlavičky jsou v té spáře mezi otočným válcem a pevným válcem.

Válcem zatočte, nemužete ničím špatným ublížit, když použijete okenu tak to taky zabere.

doplněno 20.02.14 15:20:

Tohle je detail videohlavičky na tom hliníkovém válci, představte si, že to co je vidět je tenoučká destička z feritu, což je tvrdý, ale křehký materiál, lze jej přirovnat ke sklu.

Čištění hlavy u videa #3
hodnocení

Bmbx. Až to rozeberu a uvidím na vlastní oči realitu a nebudu vědět, co mám obtočit *ee*, tak se Vám s dovolením ozvu. A to by v tom byl čert, abych to pak nezvládla. Díííky. S.

hodnocení

0x

Podle čeho jste poznala, že je hlava zašpiněná?

hodnocení

jednak s tím mám zkušenosti a poznám, když to začíná. A pak, mám video, které mi to přímo napíše na obrazovku. Objeví se modrá obrazovka a tam to je napsáno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]