Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, nevíte kde bych našel schémátka zapojení elektriky nejlépe nějakého bytu či domku?
Chtěl bych se naučit jak se co zapojuje ze schémátek.
Děkuji mockrát.
Nenajdeš, neexistují, byly by to moc velké plachty.
Buď seženeš projekt, kde jsou světla, zásuvky, vývody i přívody kresleny jednou čarou. Anebo seženeš schéma zapojení jednotlivého světla nebo vypínače. Od toho se študuje na elektrikáře a od toho je praxe, aby si řemeslník uměl v mysli vše spojit dohromady.
Pokud potřebuješ například vědět jak se rozsvěcuje jedno světlo ze dvou míst, tak to lze najít na guglu. A když takhle upřesníš dotaz tak dostaneš odpověď i tady. Ale pochopit, jak elektricky funguje jednoduchý barák, je na týdenní školení. Pochopit - další věc je to udělat podle předpisů. to by bylo "na dýl"...
P.S.: kolik Ti je?
doplněno 13.02.14 22:33:"Uměl" - doma si dělej co chceš, ale na kšefty musíš znát předpisy, je to docela důležitý, aby to vůbec někdo zrevidoval.
Některý věci budeš číst tejden a stejně je nepochopíš, pak přijdeš na stavbu a rozumnej parťák Ti řekne, že "tenhle drát povede odtud tudy tam" a vysvětlí i proč. Další dotazy se teoreticky řeší v hospodě u piva, ale to je jen moje praxe...
Chtěl by ses vrátit - kde jsi v tom oboru skončil? Jestli víš jen jak funguje vypínač, tak to není návrat, ale začátek, ber to prosím bez urážky, jen se ptám abych věděl jak lépeji poradit, ju?
Před pár hodinami jsem svému synu (který studuje průmaslovku elektro) vysvětloval jak zapojit elektriku v bytě. Nezlob se ale to nejde popsat. Kdyby si byl před pár hodinami přísedící, tak by si asi pochopil víc než můj syn. Věřím tomu, už jen tvůj věk a tvá touha tomu nasvědčuje. Máš - li chuť se učit tak máš i mnoho možností. Máš - li chuť tak se tady můžem pokusit naučit tě držet majzl v ruce nebo spolu řešit světelné okruhy, zásuvkové okruhy, rozvaděče a třeba ji probrat funkci proudového chrániče. No to co se budeš chtít naučit bude záležet jen a pouze na tobě.
Je mi 25let a chtěl bych se vrátit do oboru elektro.
Nějaké informace ohledně zapojování bych někde opravdu nenašel? Nebo kde se všechno dočíst potřebného k tomu abych uměl udělat elektriku v bytě, domě?
Děkuji
Takové věci nastudovat je jedna věc, ale umět to použít v reálu je věc druhá a mnohem těžší. Co Vám mohu poradit, najděte si nějakou elektro firmu kam by jste mohl chodit vypomáhat sekat šlice a tahat kabely. To Vás naučí mnohem více než studovat na internetu.
Díky za rady,
jsem trošku začátečník, ale něco znám, však chtěl bych vidět alespoň nákres jak vypadá zapojení v nějakém bytě, abych si to mohl v hlavě srovnat jak to funguje, to opravdu někde nenajdu?
Chtěl bych se vrátit k elektrikářině, vyhlášku 50 mám.
Pěkný den
Ano opravdu mám 50ku, také jsem studoval obor mechanik elektronik. Některé věci samozřejmě znám, základy mám, jen bych nevěděl jak zapojit třeba hlavní rozvaděč, kolik použít jističů. Co se dělá se starými Al dráty když bych chtěl dávat nové Cu? Musejí se vyndat všechny ven nebo zůstávají ve zdi? Nové dráty vedou stejně jak staré nebo jinými cesty?
Takové otázky by mě zajímaly nejvíce.
Jaký paragraf?
Pokud máte platnpu jedenácku, nebudete se takhle ptát, že?
Jak zapojit bytový rozvaděč, kolik udělat v objektu okruhů (a tedy mít jističů), řeší projekt, když je,. Když není projekt, musíte si to "vymyslet" sám tak, aby to fungovalo a pak obhájit před zákazníkem i před revizákem, a případně nakreslit projektantovi (aby změnil výkresy) - to už chce zkušenosti.
Staré dráte se nechávají, anebo je můžete vytahat a dát do sběru, ale ve zdi ničemu nevadí, pokud nejsou pod napětím a konce jsou uštípány. Staré dráty vedou různými cestami, někdy i těmi nejkratšími, což je dost bneprůhledné pro jakýkoli další zásah do zdí - třeba pro zatlučení háčku na obraz.
Nové vodorovné šlice vedu většinou 20 nebo 30 cm nad podlahou a 20 nebo 30cm pod stropem, svislé šlice vždy nad nebo pod strojkem, před začištěním fotím a archivuji, na požádání tuto fotodokumentaci posílám zákazníkovi...
doplněno 24.02.14 21:49:*platnou, pardon...
Tak fakt nevím ... /asi takto vypadala má kariéra ELEKTRO:
... (koníčkem = slaboproud)
3 roky = OU-Elektro silnoproud + svař.el.obloukem; vyhl.č.50/78Sb. ; §6
2 roky = VZS-ČVO 640 (jako mechanik-oprava radiostanic)
11,5 roku = silnoproud §7 / + slaboproud ... průmysl + 6kV/, domovní instalace, telefonní ústředna
8,5 let = sdělovací a zabezpečovací technika (+ servis a oprava radiostanic); na vše zkoušky
15 let = Univerzita (UJEP) jako technik (elektro, video, foto, audio, PC, programy, kamera, střih, scénaře, režie, ...)
... ve svých 50 ti letech jsem teprve odmaturoval (3roky) z oboru ELEKTRO (+ 3 jazyky)
... a ve svých 60 ti letech mám odježděno na lodní dopravě 5 sezón (další dvoje zkoušky) = nové zaměstnání
otázka: ... k čemu to bylo dobré?! ... stálo to vůbec za to?
Ano, stálo mi to za to a dovedu to použít do praxe ... v mnoha dalších oborech ...
(učit se vyplatí, je to investice, která se mnohonásobně jednou vrátí ...)
P.S.:
udělat nějaký plánek, konkrétně domovní elektroinstalaci, nejde jen tak od kulatého stolu, či jako školní úlohu.
Vyžaduje to dobrou znalost předpisů a potřebnou praxi ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.