Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,chtěl bych se zeptat zda lze použít pc zdroj jako zdroj pro 12v bodovky,led žárovky atd..,prostě budu využívat 12v,nevadi že nebude zatížena 5v a 3,3v větev zdroj se spustí i na prázdno.a ještě je pc zdroj pro takové věci bezpečný nemůže se na výstup dostat 230v.zdroj má 500w a na 12v větvi je 30a
Použít lze, jen je potřeba počítat s tím, že výstupní napětí je uzemněné a dále že rozvedení na delší vodiče může způsobovat VF rušení. U PC se počítá s tím, že výstupní napětí prakticky zůstávají uvnitř stíněné krabice PC, takže fitrace nemusí být dokonalá. Také není samozřejmě optimální 500W zdroj provozovat na 10W. V každém případě bych na výstup doplnil vhodné tavné pojistky, aby případný zkratový proud nebyl tak velký.
tomkk:
s tím VF rušením a nedokonalou filtrací to zajisté nemyslíš úplně vážně, že? Dokážeš si představit, co by nedokonalá filtrace a VF rušení dokázalo udělat s obvody vlastního PC?
Ten zdroj si stejně "řekne" jen o aktuální potřebu/spotřebu, ne? Mám např. v PC zdroj 350W a při běžném chodu PC to žere "jen" tuším nějakých 100W. To samé u notebooku - zdroj 65W, při běžném chodu spotřeba kolem 30W...
Ten zdroj má nějaký průběh účinnostii. Pokud budete odebírat z 500W zdroje 10W, tak pravděpodobně bude mít nižší účinnost, než zdroj přímo navržený např. na 5..20W. Pulzní zdroje je obtížné navrhovat na velký rozsah zátěží, i proto již vždy nějaké předzatěžovací rezistory obsahuje (nic strašného, nětšinou cca 100 Ohm na větev). ˇVětšinou také fizicky jsou uvnitř zdroje dva, jeden pro trvalých 5 V a další výkonný pro zbytek. Nechci říct nic jiného, že než člověk takovou věc použije, je dobré to dělat s vědomím toho, co je uvnitř "blackboxu".
někdo mi také říkal, že pokud nezatížím větev 5V a 3V, že nemůžu zdroj ždímat resp že mi nedá na 12V to co by měl. Mám starý zdroj 250W a běžně z něj tahám kolem 200W pro 2 nabíječky Pokud ty LEDky v součtu žerou alespon 50W, tak bych to použil jinak bych sehnal nějaké trafo s odpovídajícím výkonem.
Ve zdroji je jeden hlavní transformátor s určitým poměrem závitů. V tomto poměru jsou také rozdělená výstupní napětí. To ale neplatí při chodu naprázdno. Zdroj reguluje výstupní napětí pouze pomocí +5V větve. Aby jsme dostali výstupní napětí co udává štítek, je třeba udělat patřičné zatížení v jednotkách W na 5V straně. Pokud to zatížené nebude, budou výstupní napětí menší, než je udáváno. Ledkám se tedy nemůže nic stát.
Druhá věc je účinnost, ta ale obecně bývá lepší při menším zatížení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.