Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Indikace projíždějícího vozidla

Od: ivosisko® odpovědí: 8 změna:

Ahoj slovutní rádcové, potřeboval bych poradit, navést - chci si "postavit" nějakou indikaci projíždějícího vozidla - něco jako optickou závoru, ale nemám možnost se dostat "za auto", takže přerušením okruhu (paprsku) to nepůjde. Boční odstup vozidla od čidla/el by byla max. 5m. Bylo by to instalováno ve venkovním prostředí (samotná elektronika krytá v hale) a mělo by to běžet jak za denního světla, tak i v noci. Dalším parametrem je, že to nemá reagovat na procházející osoby (uvažoval jsem o dvojici čidel, mezi kterými by byla vzdálenost na délku krátkého vozidla (cca 3,5m). Jak to zajistit?

Díky za odpovědi, Ivo

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Na druhé straně by to šlo odrazem. Není jedodušší natáhnout hadici s vodou a tlakové čidlo, či jen něco na tlak na vozovce ...?

hodnocení

0x

Poměrně vhodné by mohlo být umístění např 4. ultrazvukových čidel na měření vzdálenosti (podobně jako jsou na autě couvací senzory) va vzdálenosti cca 70 cm od sebe a ve výšce cca 40 cm nad zemí (tam má člověk úzký profil). Pak se dá pracovat s podmínkami jakou vzdálenost a kolik čidel má detekovat překážku, aby to vyhodnotilo jako auto.

Další z možností je webkamera a program s detekcí pohybu. Bývá tam možnosti nastavit zóny, ve kterých to má být citlivé.

Indukční cívka na stěně o rozměrech cca 1,5*3 m by také na 5m při citlivé detekci reagovala (na trabant, o něco hůř :) ).

doplněno 11.02.14 14:14:

Ještě mě napadá otřesové čidlo, záleží jaký další provoz je v okolí.

hodnocení

0x

Další možnost je CCTV kamera a softwarem vyhodnocovat dle velikost objektu...

doplněno 11.02.14 15:13:

Jinak osobně bych šel cestou 2x laserové závory a malého zrcátka na protější straně.

Nebo z jakého důvodu že to nelze?

hodnocení

buss: myšlenka hadicí s vodou mě fascinovala (sice napřed proti tomu hovořil mráz, ale pak jsem si uvědomil, že existují i nějaké nemrznoucí směsi) - rozhodně zajímavá myšlenka. Neprošlo by mi to ale u správce komunikace.

tomkk: ta ultrazvuková čidla stojí za úvahu, jen se bojím, že bude trochu problém vyeliminovat pak chodce či skupiny chodců a "vytáhnout" z těchto různých variant pouze vozidlo (a to jsem zapomněl dodat - důležitý je jen jeden směr (opačný nebrat)). Ale třeba by to šlo - nemám s nimi žádnou zkušenost, tak neumím posoudit.

Webkamera by asi byla nad "můj" rozpočet i když by to bylo ideální řešení (obrazový doprovod)

Otřesy by nefungovaly, neboť těch je v okolí hodně a dosti silných (stejně tak zvukových)

Ta indukční smyčka zní zajímavě - rád bych se o tom dozvěděl víc - umíš mě navést na nějaký zdroj ať nepátrám naslepo?

requied: kamera viz výše

ta laserová závora by byla fajn - zde mě odrazuje několik aspektů (netvrdím, že nakonec touto cestou nepůjdu, ale...) - komunikace je široká 6m a hned za ní klasický drátěný plot (za plotem venkovní sklad plechů) - tady se o ty zrcátka bojím - za plotem si s nimi může pohrát břemeno, před plotem nějací šprýmaři. Dále pak nevím, jak přísně musí být dodrženo nasměrování zpětného odrazu a zda jej budu umět dlouhodobě udržet - jestli mi to třeba nevychýlí pohyb půdy vlivem mrazu apod.

Ještě bych dodal, že intenzita provozu není velká (5 aut/hod) a jak jsem už uváděl, zajímá mě pouze jeden směr. Ze snímače bych potřeboval informaci o detekci poslat bezdrátově o pár desítek metrů dál a tam převést na akustickou/optickou signalizaci - ale to už je jiná story.

Ta hadice nemusí být naplněná tekutinou, stačí vzduch. Před lety se to normálně používalo. U laseru se nepoužívá jednoduché zrcátko, to opravdu může přinést problémy se zpětným odrazem, ale tkzv. koutový odražeč. Lze vyrobit pomocí tří zrcátek Pokud se hne odražeč nebo i paprsek vždy se odrazí přesně zpět (samozřejmě že se ani jedno nesmí hnout tak aby paprsek odražeč minul )

hodnocení

V případě toho koutového odrážeče - posloužilo by třeba bílé odrazové sklíčko anebo by to bylo slabé?

SLabé by to být nemuselo, běžně se to používá

hodnocení

0x

Hledej

1) Vehicle detection probe - sonda pouzivana napr. pro automaticke ovladani zavor. Koupi se hotove, neni potreba nic vymyslet. Funguje na principu detekce kovu. Spustit to ale muze jakykoliv vetsi kovovy predmet. Napr. jizdni kolo.

Vyhodou je, ze to jednoduse polozis vedle prijezdove cesty.

2) Vehicle detection loop - indukcni smycka, opet se koupi hotove reseni. Mene nachylne na chybova hlaseni, ale umistuje se pod vozovku. Takze pro tebe asi nepouzitelne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]