Nejste přihlášen/a.
mam zdroj o napětí 1,3V a velké množství tužkových baterií (nabíjecí), cca.70ks. Když propojim vše paralerně a připojim zdroj, tak muhu všechny akumulátory nabíjet najednou? Vybíjel by jsem je po 4 kusech v modelu, který má elektrické hlídání napětí baterií, takže nepotřebuju osobně hlídat. Baterie by se nabíjeli ve venkovním prostředí s vhodnou teplotou.
Já si myslim, že když bude jeden nabit a další vybité tak ten nabitej se už dále nebude nabíjet, protože už nebude mít z čeho brát energii, když U baterie se rovná U zdroje.
Jak to? Ni-XX se musí nabíjet určitým proudem, pokud je budeš nabíjet 1,3V na článek tak je vůbec nenabiješ, protože ten članek bude mít skoro hned po připojení na zdroj taky 1,3V a nic do něj už nepoteče. U olověných a LI-XX se napětí zvětšuje pomalu a článek je nabit v okamžiku kdy dosáhne určité hodnoty - olověný něco kolem 2,4V na článek, Li-XX je to 4,2V na článek.
Vedle napětí potřebujete znát i tvrdost zdroje a jeho vyhlazení. Může vám napětí spadnout na 1V a pak nic nenabijete. Naopak může dojít k přebíjení baterií.
Prostě ke každému článku dát odpor určitý odpor, napětí nastavit tak aby díky tomu odporu tekl článkem proud odpovídající desetině kapacity článku a pak takto zapojit článků paralelně co zdroj snese. Nabité budou za 14-16hodin nejšetrnější metodou co existuje Pokud ten zdroj je schopen dát 5V tak bych je zapojil serioparalelně (3 články do série a odpor)
A jak by to bylo s tim odporem pro různé kapacity akumulátorů, dali by se nabíjet spolu třeba 800,1000,1500,2200mAh. nebo mně napadlo koupit nabíječku a poté rozvéct do paralerního zapojení.
doplněno 09.02.14 20:56:nabíječka třeba raj-elektra.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.