Nejste přihlášen/a.
Ahoj chlapi a drahé dámy - potřebuji navést správným směrem. Pořídil jsem si do práce (kvůli přesnému času) hodiny s příjmem DCF signálu. Náš "kancl" je asi "Faradayová klec", neb se nechytám i když venku má DCFko plný knedlík.
Moje idea je vystrčit z okna anténku, případně signál zesílit a ještě případněji (neb jsou hodiny v záruce a nerad bych do nich "dlubal") signál po místnosti vysílat.
Můžete mi poradit, navést mě anebo pohanit a poplivat moji představu atd.
Díky za reakce, Ivo
vaelektronik.cz/... Prodává se to, ale běžně to asi nemá smysl. U nás doma to funguje tak, že aby se DCF chytlo (třeba po výměně baterií), dáme hodiny na pár minut na okno a pak už je můžeme dát na stůl a signál drží.
Děkuji oběma za reakce. Kdesi jsem četl, že DCFko každou 59. sekundu v minutě posílá jakousi upřesňující informaci o svém čase a dalších údajích. Moje hodiny po zapojení nějakou dobu vyhledávají DCF signál a zobrazují jeho intenzitu (4 stupně), pak se nastaví a běží. Nevím ovšem, zda jsou pod signálem či nikoliv (po nastavení je přemístím na "jejich místo"), takže neumím říct, zda jsou průběžně "doseřizovávané" anebo si jen tak frčí v rámci vlastní tolerance (to chce asi opravdu nějakou dobu sledovat (jenže dnes není s čím pořádně konfrontovat)). Chtěl jsem se proto tomkka zeptat, zda si nevšiml, jestli se mu hodiny postupem doby znepřesňují?
Co se týká stránek vaelektronik.cz, tak jsou zajímavé, ale ceny jsou pro mé potřeby neschůdné. Raději bych si anténu sestrojil sám (myšleno tím za pár peněz), jen jsem zatím nenarazil na nějaký "přátelský" návod.
Většina hodin s DCF má po celý den přijímač vypnutý (šetří baterky) a zapne ho jen na chvilku, většinou o půlnoci (nebo ručním spuštěním). Jinak jedou podle krystalu. Neznám Vaše hodiny a nevím, jak signalizují přítomnost signálu a jak moc se té signalizaci dá věřit.
Pokud jde o anténu - DCF vysílá na frekvenci 77,5 kHz, tedy dlouhých vlnách a tam si žádnou "anténkou" nepomůžete. Musela by to být buď anténa pořádně dlouhá nebo lépe anténa rámová a ta by ani nemusela být venkovní. Ale spíš bych hledal problém jinde. Dlouhé vlny "vlezou" i do Faradayovy klece, důležitá je magnetická složka, v hodinách se stejně chytá na feritovou anténu. Bál bych se spíš rušení. Nemáte za zdí kanclu vyjiskřovačku, svařovnu nebo něco podobného?
Aha, tak plno těch detailů, o kterých se zmiňujete, jsem nevěděl. Co se týká signalizace přítomnosti "DCF vln", tak to jsem popisoval chování hodin (projevy na displeji), kdy při startu (fáze hledání/načítání signálu) se měnila hodnota ukazatele intenzity signálu od nuly do tří čárek (rozuměj, že jsem se s hodinami pohyboval ze středu místnosti k oknu) a celá tato fáze trvala cca 3 min. Pak naskočil čas a zobrazilo se?logo? DCF signálu (satelit a nad nim 3 obloučky). Neumím říct, zda to opravdu vyjadřovalo přítomnost signálu anebo to je jen "marketingový poutač".
Jsem venkovní bouda (kolem mne volný prostor) a nejbližší zdroj rušení by mohl být zhruba ve vzdálenosti 100m. Ale asi nic "výkonného" (i když toto posoudit neumím).
Neměl jsem na mysli nějaký náročný antenní systém - při své úvaze jsem počítal s nějakou obyč. feritkou, kterou bych vystrčil ven (na místo, kde mi to ukazuje poměrně silný a stabilní signál) a kablíkem bych to přivedl do místnosti. Zde se chci zeptat, jak je to s útlumem signálu v onom kablíku s ohledem na jeho délku (jen ze zvědavosti a orientačně (žádné přesné čísla)).
Dobré odpoledne, mám podobný problém, stojací hodiny, řízené radiovým signálem DCF 77/MSF 60, které spolehlivě šly od roku 2005, po výměně baterie neustále hledají signál-už jsem je přemístila k oknu, bez úspěchu. Do doby výměny baterie šly dobře.Nevím si rady, jak se zařídit, našla jsem Vaši diskuzi, proto prosím, jestli můžete poradit. Děkuji. Alena
Každé hodiny, které jsem měl v ruce, měly možnost nastavení času buď o hodinu dopředu či dozadu, některé i o každou hodinu.
Pokud je opravdu malý signál tak by mohlo pomoci pár závitů měděného drátu kolem hodin a jeden konec uzemnit (trubky ustředního topení, vodovodu. plynu) a druhý vystrčit z okna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.