Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde koupit zářivku do lampičky

Od: pest® odpovědí: 23 změna:

Zdravím přátele,

přestala mi svítit stolní lampička, na zářivce je označení 18W H 6400K, podle označení na lampičce a mém googlení je použita zářivka s paticí GY10Q-4. Zde jsem našel zářivku o kterou se jedná (viz. foto v odkazu) sourcing.alibaba.com/... Ale již se mi ji nepodařilo nalést v žádném českém e-shopu, možná špatně hledám *nevi* do kamenné prodejny se dostanu až v pondělí, máte s tím někdo zkušenosti, zda-li se tohle dá běžně koupit? Nebo je to nějaký exot a mám shánět rovnou jinou lampičku? :-D

děkuji za rady

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je to zcela běžná zářivka, k dostání prakticky v každém elektru.

doplněno 08.02.14 08:35:

Mirex - aha, tak té patice jsem si nevšim. omlouvám se.

hodnocení

2x

Vemte těleso do elektroprodejny a uvidíte, že dostanete po ukázání nový adekvátní kousek. Není to nijaká vzácnost.

mirex*
hodnocení

2x

Není to obyčejná DéZetka, tato má patici GY10Q-4, to bude větší problém.

hodnocení

2x

Bude to opravdu problém. Prošel jsem teď katalogy dovážených zářivek, ale žádná s touto paticí, ale v Číně jich mají dost. Nestačí vyměnit jen patici, ale i střeva, takže bych raději zakoupil novou lampičku s běžně dostupným zdrojem.

Nevím proč by se musely měnit střeva? Samozřejmě, že stačí vyměnit patici a použít jinou zářivku stejné watáže. Pozor dézetka obsahuje startér a má jen dva piny, po upravě by šla samozřejmě použít taky.

hodnocení

Když jsem koukal na zapojení stávajicí patice, tak spodní dva kontakty je L a N (modrý a hnědý drát) vrchní dva jsou spolu propojeny nejspíš kondenzátorem. Zapojení v podstavci jsem nezkoumal.

Nejsou zde napsány rozměry a pokud budu muset použít s jinou watáží či jiné konstrokce, tak mi budou odcházet. Tak to jsem už řešil jeden problém v uzenářství. Místní elektrikář si udělal úpravy a pak se divili, že zářivky často odchází. Pokud se jedná o takovéto obecné rady, tak je vhodné upozornit na další možné problémy.

Mapel:

ještě nikdy jsem neměl problém se zářivkou při dodržení watáže o nic jiného nejde, provedená může být jakkoliv.

A už tu máme právě radu od @pravivo, kde slabší zářivka velice rychle odejde, protože je tam z uvedeného předřadníku větší napětí než snese. Tak toto jsme myslel. Je to amatérská poradna a ne každý si umí domyslet důsledky. Na profi portálu je zbytečné toto připomínat.

doplněno 11.02.14 17:56:

Bavíme se o ohmově zákonu. Pokud změním zátěž na nižší hodnoty a ponechám konstantní napětí, tak mi musí vzrůst proud a elektrický proud je pouze důsledkem elektrického napětí. U zářivek neudáváme průchozí proud, ale napájecí napětí.

doplněno 12.02.14 19:37:

bmbx:

Napsal jsem úplně to samé, jenom jinými slovy a nevysvětloval jsem co výrobci udávají, ale slabší zářivka je likvidována větším napětím vzhledem ke konstantnímu odporu zářivky a tam stále platí ohmův zákon.

praivo*

1. Když už, tak ji zničí moc velký PROUD.

2. Je snad jasné, že pro malou zářivku bude třeba úprava, osobně bych volil vhodně 3 vhodně umístěné (např. k elektronice, místa je tam dost) 3W odpory. Jde mi o to, že i s tou úpravou by to vyšlo výrazně levněji než původní zářivka.

mapel:

u zářivek se hlavně udává PŘÍKON a na jaké napětí se připojí je dáno především balastem, který má za úkol udržovat správný PROUD

doplněno 11.02.14 18:14:

A u balastů se udává NAPÉTÍ na které bude použit a PŘÍKON zářivky,kterou lze použít.

Zářivka může být tlustá / tenká - její příkon se mění především z délkou.

hodnocení

Přidávám fotku elektroniky v podstavci, nahoru do lampy jde hnědý a modrý drát, který je vpravo, zapojení zářivky jsem popsal výše. Rozměry zářivky 220x50x30mm, je teda možnost sehnat něco takového o výkonu 18w? Kde k tomu koupit patici a jak to případně zapojit?

Kde koupit zářivku do lampičky

hodnocení

2x

Já bych tam prostě dal patici na něco běžnějšího:

elektrochram.cz/...

a do toho strčil 18W zářivku a je po starostech :-D

esvit.cz/...

doplněno 11.02.14 00:44:

Omlouvám se za špatný odkaz na patici, zde je oprava:

nbb.cz/...

hodnocení

Něco takového mám v plánu, jak to tedy zapojit? Dva piny napájení a dva propojit tím kondenzátorem, ale které?

Zapojit úplně stejně jako u té předešlé, 2 krajní piny patří k sobě ( je jedno zdali jsou vedle sebe nebo nad sebou) je to konec trubice a u těch dvojic už na pořadí nezáleží.

hodnocení

Super, díky moc *palec*

hodnocení

Děkuji za odpovědi *palec* v pondělí zajdu koupit.

hodnocení

Tak koukám, že jsem tak špatně nehledal...děkuji za rady a snahu, zkusím zářivku sehnat...tak mě napadá co případná výměna patice v lampičce, šlo by to takhle řešit? Myslím z hlediska elektrického zapojení, konstrukční bych nějak vymyslel.

praivo*
hodnocení

0x

A co požádat o vzorek (sample - 1 kus) tohoto?

hodnocení

Ta se dá koupit i u nás, ale právěže má jinou patici než potřebuji...

praivo*

Jo, promiň. Už jsem našel tu tvou - elightbulbs.com/... nebo méně výkonná, ale výrazně levnější elightbulbs.com/... Ale budeš jim muset napsat, jestli by to poslali mimo USA.

hodnocení

Díky *palec* ale zase 45dolarů...to si můžu koupit jinou lampu :-D Nějak tomu nerozumím, výrobce je evropský a tenkrát jsem ji kupoval hlavně kvůli konstrukci, protože vyhovovala požadavkům na osvětlení stolu, vůbec mě nenapadlo, že v tom bude takovýhle atyp...

praivo*

Tak si kup tu 12W, tak je za 7..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak vyměnit zářivku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]