Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kapacita baterií Sanyo Eneloop

Od: tomasek* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.
Minulý týden jsem koupil baterie Sanyo - konkrétně "Sanyo Akumulátory R06 NiMH XX 2450 mAh" a 2 ks "Sanyo Akumulátor eneloop AAA R03".
Jelikož mám nabíječku FK Technics IPC-1L, která dokáže změřit kapacitu baterie (vybíjí ji předvoleným proudem a dle doby vybíjení určí kapacitu), jednotlivé baterie jsem otestoval. U AA akumulátorů kapacita +- odpovídá (změřeno 2,45 Ah, 2,45 Ah, 2,44 Ah a 2,40 Ah). Bohužel u AAA akumulátorů není kapacita taková, jaká by měla být (750-800 mAh) - u jednoho jsem naměřil 702 mAh a u druhého 698 mAh.
Psal jsem proto prodejci o daném problému a jeho odpověď je následující:

"Dobrý den,
baterie eneloop nejsou standardní NiMh baterie na které je nabíječka kalibrována a nabíječka nemá ani žádnou možnost detekce těchto baterií.
Vzhled k tomu, že baterie mají jiný průběh vybíjení a samovybíjení v čase, je údaj na nabíječce zkreslen.
Tato nabíječka tedy není na těchto bateriích schopna zobrazení správného korektního číselného údaje. Vypovídací hodnota je tedy orientační a je třeba pouze dovodit na základě hodnoty nové baterie případný následný pokles kapacity způsobený přirozeným stárnutím."

Co si o tom myslíte? Mě to přijde jako blbost...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

baterie ENELOOP jste měřil kdy; po zakoupení bez předchozího nabíjení? nebo po několika cyklech? používám běžně baterie ENELOOP jak AA, tak AAA a bez problémů, používám podobnou nabíječku od Conradu, kde lze měřit více parametrů; běžné baterie Sanyo o kapacitě vyšší jak 2000mAh byly velmi problematické, velmi rychlé samovybíjení, i po několika dnech

tomasek*
hodnocení

Samozřejmě jsem to neměřil hned po zakopení - resp. daná nabíječka má funkci "refresh", kdy baterie nabije a pak jí vybíjí - takto asi 5x. Při každém vybíjení měří kapacitu. "Reálnou" kapacitu to měří už tak po třetím cyklu - ten čtvrtý a pátý už to jen "potvrdí"...
Ty AA baterie (XX) jsou vlastně eneloopy s vyšší kapacitou. Ty AAA jsou "standardní" eneloopy. U obou by mělo být samovybíjení úplně minimální (u AA XX 85 % za rok, u AAA tuším 90 % za rok).

hodnocení

0x

No myslím si že odpověď prodejce je trochu blábol a kapacitu bych změřil až po několikátem použití. Já osobně bych kapacitu vůbec neměřil :-D Pokud nejste modelář, který potřebuje během jednoho použití modelu vytřískat z akmumulátoru maximum, tak při běžném používání takto malé rozdíly v kapacitě nejsou vůbec důležité, výsledná doba vybíjení stejně záleží pak na použití, na zařízení v kterém jsou použity, na četnosti zapínání, na době kdy spotřebič není používán. V tomto ohledu, třeba speciálně Eneloop dají lepší výsledek než jiný aku, který má měřením zjištěnu kapacitu třeba i o 20% vyšší :)

doplněno 04.03.14 10:36:

Pro některé lidi je přímo neštěstí když vlastní takovéto nabíječky, od dob co se objevily na trhu Eneloop a jim podobné články, jsem se podobnými 3.14čovinami přestal zabývat, prostě články nabiju a používám :-D

tomasek*
hodnocení

No mě spíš vadí, že je deklarováno, že ty AAA eneloopy mají mít kapacitu 750-800 mAh a já přitom naměřím jen 700 mAh. Nevím tedy, jestli baterie už nebyly používané (bylo to "bulk balení"), nebo jestli jsou to nějaké kusy, které třeba neprošly "výstupním testem" Sanya...

To je něco podobného, jako kdyby si člověk koupil LED žárovku, která má mít 500 lumenů a přitom ve skutečnosti měla 400 (ale to se samozřejmě hůře měří)...

Jak jsem psal výše, kapacita se zvedne během používání, protože se články naformují, kdo chce mít plnou kapacitu co nejrychleji, provádí formování hned - několikrát nabije a vybije bez užitku, ale normálně je to mrhání naníjecími cykly.

doplněno 04.03.14 11:14:

pardon: ...nabíjecími cykly.

tomasek*
hodnocení

bmbx: Asi sis nevšimnul mého příspěvku výše :). Nabití a vybití (tedy dle Tebe "formování") jsem provedl 5x... Je mi jasné, že z jednoho prvotního měření by byly výsledky na prd...

Nevšiml *hi*

doplněno 04.03.14 13:32:

Tak bych zkusil nabíjet články proudem odpovídajícím desetině kapacity po dobu 14-16hodin a pak změřil kapacitu, pokud by ani pak neodpovídala, tak budou články opravdu slabší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]