Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysilačky sencor nějak nám to nejde?

Od: jitka33 odpovědí: 24 změna:

Dobrý večer, dneska jsme jsi koupili vysilačky a nějak nám to nejde...maji dosah 8km..kdyz jsme byli doma tak to jde super ale jakmile jeden odjede do mesta a to je ani ne 4km nefunguje to...nevime co děláme špatně...máme nastavěný kanal 5 oba dva a nic...nemáte je někdo?jinak jsem četla recenze a lidi jsi je chválí..

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Avizovaný dosah je při přímé viditelnosti /z vysílačky na vysílačku/. To se markantně zmenšuje v městské zástavbě. Druhý problém bývá když místo normálních baterií /1,5V/ dáte nabíjecí /1,2V/. To taky snižuje podstatně dosah.

jitka33
hodnocení

aha tedka koukám my v tech vysilačkách máme nabijeci baterie 1,2V.takze tam mám dát normálni baterie?

Ano..zkuste to.
Nicméně teoretického dosahu 8km v městské zástavbě tak jako tak nedosáhnete.

vosikac*
hodnocení

0x

Před časem jsme koupili vysílačky Sencor s dosahem 5km a nedařilo se nám spojení ani v obci z jednoho konce na druhý (cca 700m). Jak píše @ringo,v zástavbě se dosah mnohonásobně snižuje.

Přibližně takto:

Otevřený, plochý terén: 3-7 km
Hustý les, mírně zvlněný terén: 0,8 až 1,5 km (nejnižší hodnoty jsou při spojení "přes kopec")
Městské sídliště v rovině, mnohapatrové panelové domy: 0,6 až 0,8 km

Tenkrát nám byla dopuročována značka Motorola, ale v ceně několikanásobně vyšší,než tenkrát vyhozených 990kč za Sencor.

hodnocení

0x

Dobré řešení by bylo hodit na střechu velkou anténu. Jinak jsou to vysílačky tak na houby /doslova/ nebo pro dvě auta jedoucí za sebou.

zabu
hodnocení

0x

Smiřte se s tím, a nemyslete si, že existuje lepší. Tyhle PMR udělátka, mají vyhláškou omezený výkon, externí antény jsou zakázané. Jakékoliv vylepšování sice možné je, ale je to protizákonné.

hodnocení

0x

Osm kiláků ve městě dáš s CBčkem a pětiosminou na střeše a ne s peemerkou.

hodnocení

0x

U PMR je dosah v podstatě určen přímou viditelností. Z kopce na kopec může být dosah hodně přes 100 km. Přes kopec to ale nepůjde třeba ani na kilometr.

hodnocení

0x
Všechna tato udělátka jsou konstruvana i na akumulátory a právě že mají uměle škrcený výkon tak 1,2 nebo 1,5V na článek nemá vůbec vliv na dosah. I sebemenší vylepšení té malé anténky má dost velký vliv na dosah, ale jak je zmíněno výše je to zakázané.

Omezený výkon a tedy i dosah je podmínkou použitelnosti. Pouhých 8 kanálů př FM modulaci. Při větším dosahu by se rušili.

buss
hodnocení

0x

Héérgot, zdá se že s časem ten dosah pomalu roste, před lety to bylo 3, pak 5 km. Ale výkon je furt stejný, že. A jedná se o VKV.. nastudujte si něco o šíření, je to jako u TV. Jenže, nejde o zaručený dosah! Ano, jde to ale na přímou viditelnost! Ve městě jsou budovy, kovové paneláky. Z kopce na kopec uděláte někdy desítky km.Měli jste se poptat někoho v místě, kdo je má, ale na intu o tom dostanete dost informací, kde si sdělují zkušenosti, třeba radioamatéři. Pak si můžete pořídit občanské radiostanice, mají vyšší výkon a lze mít venkovní anténu. Pokud nebudete spokojeni, zkuste vrátit.

doplněno 04.02.14 22:06:

Podívejte se na cbdx.cz, cbpmr.cz, cbradio.cz aj.

doplněno 04.02.14 23:22:

ra252 . Při větším dosahu by se rušili. no ono se všechny stanice ruší, pokud je jich více na frekvenci, kanále v provozu. Co mají říkat radioamatéři, vytáhnut ze změti CW. Na intu se dá najít radioamatérský provoz.

takjan*

Ona i ta značka nic moc

buss:

výkon neroste, já mám tahle udělátka asi 10let stará a mají přepínání výkonu 3 a 5km (dle manuálu). Max. výkon je pořád stejný, ale je tam velká rezerva zaškrcená hlavně malou anténou.

doplněno 05.02.14 08:38:

ernie:

Dáš to i PMRkou pokud dáš anténu na střechu :-D

U CW nebo AM (SSB) není rušení fatální, pouze snižuje komfort. U FM je fatál.

martinhajek*
hodnocení

0x
TwinTalker 4700, neupravená.
Běžně v přírodě 2 - 5 km. Ve městě 1 - 2 km.
Z kopce na kopec na přímou viditelnost 82 km (osobní rekord).
Vysilačky sencor nějak nám to nejde?

fido*
hodnocení

0x

Zajímá mne ta myšlenka, že 1.5 bude mít jiný výkon než 1.2 V

My jsme s tím běhali když jsme měli akce na airsoftu a ať kluci měli kvalitnější nebo ne ( ceny kolem 2000) nikdy to nešlo za druhý kopec. Prostě dosah v lese nebo ve strži do 800m. Ve volné viditelnosti jsme to nikdy netestovali. Teď to používáme s dětmi, když si chtějí zablbnout v lese, který je na jednom kopci a není hustý a mám pocit, že tak do kilometru možná 1.5 km ( to už max morseovku). Nikdy jsme kromě letáku nezaznamenali dosah 4-8 km. Možná na marzu nebo na přistávacích drahách, které jsou rovné, ale u nás u ostravy máme dráhy max 4 km, takže to taky neotestujeme.

Špatně tedy není nic. Tyhle malé dosahy to prostě neumí !

fido:

to napětí nemá vliv, PMR jsou na 1,2V na článek stavěné a použitím 1,5V se výkon nezvedne, maximálně se zvýší výdrž.

jitka33
hodnocení

no my je právě koupili z toho duvodu ze jezdime dost na kole...tak pro nás cyklisty.

fido*

No já jsem si to myslel (bmbx), že to s 1.2 nemá nic společného, ale nahoře to někdo psal, tak se ujištuji.

Tyhle ty PMR jsou dobré na branné hry dětí, do lesa na houby, na hry typu airsoft, kdy jste do 500 m od sebe. Na kolo, pokud jste kilometr nebo více tak je to na nic. Nehodí se to ani do domku místo telefonu, protože to musíte mít stále zapnuté. Viděl jsem to používat na stavbách, při opravách atd.

Spolehlivé, ale malý dosah

Ve špatných podmínkách to rozhodně chodí líp než 500m. V zástavbě, dokonce malý kopec a šlo mi to kolem kilometru. A vůbec nevadí, že to musí být pořád zapnuté, spotřeba na příjem je mizivá a pokud by se na příjem občas někdo míchal tak kanálů je relativně dost a i kdyby to nepomohlo, lze si navolit "SELCAL".

Osobně si myslím, že na to jaký je to prcek, jak malou to má spotřebu tak to chodí hodně pěkně, kdo zažil jejch předchůdce v pásmu 27MHz se superreakčním přijímačem a metrovým prutem tak musí uznat, že PMR jsou dost dobrá věc :)

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Tyto vysílačky tzv.ručky stojí za dvě věci.Je to systém vidím tě-slyším tě.Jsou použitelné třeba v případě,že manžel otáčí antenou na střeše a Vy mu radíte ještě kousek,ještě kousek,trošku zpátky a pod. Pokud jste se řídila recenzemi,pěkně jste nalítla.Kladné recenze dodává sám výrobce,je to pouze marketingový tah.

A co děláte špatně? Pokud máte naladěn stejný kanál,tak nic.Ale to je také všechno,co s tím můžete udělat.

Na vojně u radistů bylo jedno okřídlené (a občas i pravdivé) heslo..

"Špatně tě slyším, ale dobře tě vidím"...

hodnocení

0x

Tyhle CMR dejte do supliku, budou se hodit, az si deti budou chtit hrat na zahrade a pokud skutecne chcete komunikovat pres radiostanici, poridte si dve rucni 4watovy CB. Doma pichnete na strechu antenu, ke ktere CB pripojite, kdyz ste doma a kdyz nekam pujdete, vezmete ji sebou s poradnym (treba teleskopickym) prutem.

Prijem sice bude stale vysoce zavisly na terenu, ale i tak mnohonasobne vzroste.

Nevyhodou muze byt, ze budete chytat kazde ruseni z okoli. A treba i kamionaka 100km daleko s 200W nelegalnim topitkem.

doplněno 05.02.14 15:52:

PMR samozrejme *ee*, uz sem mel v hlave to CB

a s sebou, misto sebou *klik*

Vidím, že si od fochu. Jede dnes ještě CBčko? Kdysi jsem v tom jel, ještě když nebyl internet a tak. Uměl jsem počítat lambdy a délky kabelů, násobky a podobné věci, ale už se mi to vykouřilo z hlavy... Doma jsem měl presidenta za deset tisíc a na střeše pětiosminu Black Pirate, laminátovou sešroubovatelnou. V kamionu vysílačku s anténou na špíglu a v osobáku taky, ale s magnetkou. Jezdili jsme na expedice. Ještě si vzpomínám na QTH čtverce... Ale fakt je to tak deset let. Jsem uvažoval, že se do toho pustím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]