Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Repro výhybka

Od: rskrys* odpovědí: 9 změna:

Ahoj, chtěl bych si postavit tento zesilovač: chrudim2000.cz/... a chtěl bych se zeptat, jestli k tomu budu potřebovat třípásmovou výhybku, jestliže k tomu budu připojovat repro uvedené dole.

Studoval jsem nějakou odbornou literaturu o výhybkách, ale nejsem z toho moc moudrý :D (reproduktory a reproduktorové sestavy)

Mám tyto repráky: Subwoofer 8Ω 35-3000 Hz 88 Db

Středový reproduktor 4Ω 50-22 000 Hz 88 Db

Výškový reproduktor 4Ω 2000-20000 Hz 84 Db

Prosím poraďte mi, jak si spočítat takovou výhybku a jestli ji budu k tomu zesilovači potřebovat

Za odpověď předem děkuji ;D

doplněno 04.03.14 16:58:

jo a jestli nevadí... co je to ta: DĚLÍCÍ FREKVENCE? :D

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gxorg*
hodnocení

3x

A´t koukám jak koukám tak odkaz je na Zesilovač s přeladitelnou výhybkou pro subwoofer, takže k tomuhle zesilovači je připojuje pouze subwoofer a to bez výhybky, tu už obsahuje.

Jinak obecně výhybka je zařízení, které do reproduktoru pustí jen ten signál v rozmezí frekvence, kterou by měl ten repro hrát. Takže pokud by si tam připojil všechny repro, které popisuješ, bude hrát jen ten woofer, protože ostatní signál bude blokovaný.

rskrys*
hodnocení

Principu výhybky tak trochu rozumím, ale neznám ani jeden vzoreček pro její výpočet. :|

Myslíte, že by šlo postavit tenhle 70.W subwoofer a k němu výkonově podobný 70.W obyč zesilovač? Vstup bych měl zapojený paralelně (z jacka 3,5 bych napojil paralelně kabely na subwoofer a na obyč zesilovač)? myslíte, že by to mohlo jít?

Jen pro informaci: jsem teprve začátečník, takže asi proto těm odborným knihám moc nerozumím :D . Zatím jsem stevěl jen nějaký 10w zesilovač, ale asi po půl roce se mi ho povedlo přepólovat :D :D

jabraka*
hodnocení

2x

Každý reproduktor má doporučený rozsah kmitočtů,ve kterém pracuje optimálně.Proto se připojuje přes výhybku,což je frekvenční propust.Zbytek kmitočtů je reprodukován jiným reproduktorem a jinou frekvenční propustí.Tím se kvalitně obsadí celé slyšitelné pásmo.

Zesilovač je obvykle konstruován tak,že bez zařazení korekcí zesiluje celé slyšitelné spektrum,tedy od 18 do 20 000 Hz.

Spočítat vyhýbku na tvé reproduktory je poměrně složité,je lépe se obrátit na něco hotového.

JABRAKA

111®
hodnocení

2x

tak si stáhni ode mne... telefon.unas.cz/...

rskrys*
hodnocení

Na výpočet je to dobrý (měl jsem nějaký slovenský program, ale nevyznal jsem se v tom) , jen nevím, co je to ta dělicí frekvence :D

111®

dělící frekvence je taková frekvence, kde nastává pro vybraný reproduktor pokles o 3dB, najeho charakteristice.

U 3pásmové výhybky bude dělící frekvence tam, kde se křivka bysového a středového reproduktoru překrývá a přitom ově mají pokles o 3dB. Rovněž tak bude dělící frekvence mezi středovým a výškovým reproduktorem..

doplněno 04.03.14 18:17:

"jofa" jestli to bylo na mne, tak četl.On se jen ptal co je to dělící kmitočet, četl jsi?

jofa*

Ale první odpověď jste snad četl. Ten zesilovač je navržen pro subwoofer a má frekvenční filtr pro basový reproduktor s přeladěním 40-200 Hz. Žádný výškový ani střed. k tomu nelze.

rskrys*
04.03.14 18:21
hodnocení

ok

jofa*

Nebylo. Vím, že řešíte vyyhybky. Jen jsem připomněl, že k tomu zesilovači tazatele 3 pásma nelze.

doplněno 04.03.14 18:26:

Pro: 111

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]