Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci se zeptat elektrikář nám zapojoval varnou desku a zapojil nám to na 380v,zjistili jsme že zapojení je takové na drátech k desce je napsáno na štítkách L1,L2,L3,N,PE a na desce to stejné ,ale zapojeno je to takto:L1 na přívodu je zapojené na L2 na desce,L2 na přívodu je zapojené na L3 na desce,a L3 na přívodu je zapojené na L1 na desce.je to správně nevadí že to není L1-L1,L2-L2,L3-L3,děkuji za názory
Jak jsi zjistil že L1 je opravdu L1?
To by mě zajímalo jako revznímu technikovi s dlouholetou praxí !
L1 je na třífázovém elektroměru vždy vlevo
mimochodem, tazatel se mohl podívat na popsaný "hřebínek" v rozvaděči, popsané svorky ve spotřebiči a na barvu vodičů v kabelu...
doplněno 31.01.14 22:21:@zajicxxx NEMÁTE pravdu !
1 se řeší ve vztahu k HDO. Levá, první svorka u 3F elměru je L1! A je předepsáno touto fází (přes jistič, samozřejmě) napájet relátka a stykače od NT...
* L1 se řeší...
Neřeší se co je L1,2,3... to je značení snad jen svorek na spotřebičích, přehlednost v dokumentaci.
Řeší se vždy sled fází. Takže třeba L3,L1,L2 je to samé co L1,L2,L3 ...
Ale sporáku to bude snad asi fuk...
doplněno 01.02.14 00:47:hop, tak jinak - trčí mi ze zdi 3 fázové vodiče, jak určíš L1? Nijak, můžeš leda tak určit zdali jsou ve sledu (pravotoč. u motoru), nebo ne (lev.)
Pokud mám zapojit relé či stykač na HDO a NT, tak musím určit. I kdybych si měl pozvat člověka od distributora na odplombování a kontrolku zapojení elměru. Já s tím problém nemám s těmito lidmi úspěšně spolupracuji. Pokud zapojíte jinou fázi na ovládání, vystavujete se případným problémům Vy i Váš revizák...
doplněno 01.02.14 14:28:@111: NENÍ. Kopíruji výňatek z Připojovacích podmínek PRE, ostatní distributoři to mají dané obdobně. Pokud zapojíte či označíte jinak, nedostanete revizi a nebudete připojen, případně Vám nebude schválena změna na NT...
doplněno 01.02.14 14:53:Od začátku tvrdím, že fáze L1 je daná zapojením v elměru, nikoli přívodem z elektrárny !
proč by se muselo určovat L1? HDO jde po všech fázích...a která fáze napájí stykače a relátka je snad jedno...
doplněno 01.02.14 14:42:no dobře tedy NENÍ, ale jestli čtu správně, tak se fáze zapojená jako první zleva POVAŽUJE ZA L1, nikoliv že bylo měřením zjištěno že se jedná o fázi L1
doplněno 01.02.14 15:11:tk jsem blbě četl...tak dikec...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.