Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napájení televize na 12V - obrácené zapojení

Od: pekar* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,mám televizi LG LED,a chtěl jsem si ji zapojit na chatě na autobaterii 12v,na zdroji od tv bylo napsáno 12v 3 A,koupil jsem tedy konektor s kabelem který pasuje do tv,na konci kabelu byly dva vodiče na červený + a na černý -,tak jsem to tak zapojil a najednou se z tv zakouřilo něco vní jako bochlo a už nejde zapnout,pak jsem zjistil že zapojily špatně konektor,+ by měl bejt asi unvitř a - zvenku ne,alspon takhle je to na tom zdroji od tv,tv nejde ani se zdrojem,poradtě co se tam mohlo spálit.vždyt to bylo zapnuté tak 2s na baterii .tv není už ani v záruce.Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mkat*
hodnocení

2x

Nič sa neda robiť.Treba rozobrať telku a pozrieť -poistku +ochrannu diodu + filtračne kondiky,zatial.Potom vadne veci vymeniť.Riadne sa pozrieť na sučiastky + plošne spoje,ak je niečo odpalene -zhorene ,tak ak sa da tak opraviť ,alebo vymeniť.Potom sa pomodliť a sku siť zapnuť.Ak pôjde tak modlidba pomohla.Ak nie...*plac*

hodnocení

1x

Kdyby tam byla ochraná dioda, nešla by TV vůbec zapnout, nedělo by se v podstatě vůbec nic. Pokud se z televize kouřilo, nevypadá to jen na pojistku (z té se obvykle nekouří). Odhaduju minimálně na polovodiče ve zdroji, spíš komplet desku. V tom případě si najděte adresu nejbliššího sběrného dvoru. Za cenu opravy byste měl takové televize 3 nové.

magdon:

už mnohokrát jsem se setkal, že zařízení ochrannou diodu obsahovalo, někdy bez pojistky, někdy s SMD uhlíkovým odporem v sérii, i dioda i ten odpor dokáží hooodně zasmrdět a začoudit a zbytku se nic nestane.

pekar*
hodnocení

Dobry vecer kdyz by tam byla ta ochranna diodra tak by ro melo potom funguvotat nebo se musi vyndat rkde bude umistena a ta rana co se ozvala bylo co

Záleží jak je ochranná dioda zapojena a ta rána byl nejspíš kondenzátor, to by zase nasvědčovalo tomu, že tam ochranná dioda nebyla...

Nemá cenu teď teortizovat, je potřeba TV rozebrat a prohlédnout, pak má cenu podnikat nějaké kroky.

doplněno 30.01.14 19:27:

Za tu dobu co se zde teoretizuje už jste mohl mít TV rozkrytou a už zde mohlo být zveřejněno foto vyčouzené části :-D

jm*
hodnocení

0x

Některé tv mají uvnitř pojistku,jestli jste neodpálil jen pojistku. Mohl jste odpálit i více věcí, třeba základovou desku. Někdy oprava přesáhne hodnutu nové tv

praivo*
hodnocení

0x

Odpálit desku můžeš i za 2 ms...

buss
hodnocení

0x

Polovodičům to stačí, aku dá přece kráásný proud. Že by tam nebyla na takové napájení ochranná dioda? Ano, bývá zvykem! že + je na střed, ale ...

doplněno 30.01.14 19:28:

Zkuste najít stejnou TV a poškozené díly, pokud jste schopen... vyměnit. Je třeba číst manuáál...

pekar*
hodnocení

a dá se ta dioda něják vyměnit

Všechno se dá vyměnit :-D

Nejdřív je potřeba zjistit co se opravdu stalo a doufat, že tam nějaká ochranná dioda byla a doufat, že to ta dioda ochránila - pak už je to sranda :)

daniell*
hodnocení

0x

pokud se v tom opravdu dobře nevyznáte tak bych to dal nějakému opraváři který se na tomuto věnuje (elektrikář slaboproud) .. vypadá to snadně když vám tu píší co máte udělat - věřte mi není to snadné ani pro člověka který se tím žíví ;)

doplněno 30.01.14 19:08:

opravář by vám měl rovnou říci cenu opravy (+/- 100Kč) a potom zhodnoťte zda se opravdu televizi vyplatí opravit nebo je lepší jít a koupit novou ..

doplněno 31.01.14 09:08:

ty jsi prostě přemostil pojistku - nevadí to dokud neuděláte podobnou blbost jako teď - prostě příště už to nezachití pojistka ale odskáče to základovka ...

buss
30.01.14 19:30

20 %

pekar*
hodnocení

Dobry den tak jsem dnes tu tv rozebral a bylo tam jedno cerne misto a chybeli tam nejake dve soucastky ale asi tam byly nejake male pojistky takova miniaturni soucastka uplne spalena.tak jsem tam ty dve mista kde byly ty soucastky spajel dohromady a tv uz hodinu bezi myslite ze to vadi,kdyz je to pouze spajene ,ta deska tv se nejak nezahriva nic nesmrdi,dokonce funguje i na tu baterii akorat jsem tam dal jeste 3a pojistku .jeste sem dam foto ty desky v tv

V nejhorším to už nebude BLBUVZDORNÉ a další omyl ohledně napájení TV může být osudný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]