Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna jističe 6KA za 10KA

Od: novak* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěl bych vyměnit jednopólový jistič v bytovém rozvaděči, který má 6KA B16 a chtěl bych tam dát místo něj 10 KA B16 může mi někdo poradit jestli je to možné zda to bude bez problému fungovat a neohrozí to bezpečnost. Děkuji moc.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x
Ano, bude to fungovat bez problemu.

hodnocení

1x

V bytové výstavbě to nemá absolutně žádný význam, zkratové proudy tam nejsou vysoké. Co Vás, prosím, k tomuto nápadu vede?

doplněno 28.01.14 17:30:

Ale abych odpověděl na otázku, tak fungovat to bude bez problémů a nic to neohrozí. Jen je to prostě zbytečné.

novak*
hodnocení

Ten jistič, který chci vyměnit tak je u něj zlomená páčka a já mám doma náhradní jistič 10KA takže proto se tu ptám jestli mám raději koupit jistič 6KA nebo tam mám dát ten 10KA. Děkuji

No v blízkosti transformátoru je lepší mít 10kA

zajixxx*
hodnocení

0x

Bez problémů, je i "lepší" než 6kA.

doplněno 28.01.14 17:05:

Ty čísla které řešíte jsou zkratový proud, který je schopen bez požkození odpojit.

hodnocení

0x

Záleží na tom jaké kabely máte v připojeném okruhu. Jestli 1,5 mm2, tak nelze.

novak*
hodnocení

A co když tam mám kabely 2,5 mm2 ve všech okruhách to by už šlo?

zajixxx*

@magdon, co má zkratový proud jističe společného s průřezem vodičů? Proč se u 1,5mm2 nesmí použít jistič se zkratovým proudem 10kA?... slyším to prvně. Nebavíme se o vybavovacím proudu jističe, ani o jištění daného průřezu vodiče. Tazatel řeší náhradu jističe 16/B za 16/B, a lze tedy předpokládát že vodič má průřez 2,5mm2.

Cybička se vloudila. Unáhlil jsem se, nevšiml jsem si, že jde o zkratový proud. Myslel jsem, že jde o záměnu jističů 10A za 6A vybavovacího proudu.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím.

Minstrel má ode mě bod. 10 kA požaduje energetika u hlavního jističe před hodinama. V domácnosti je to zbytečnej luxus. Akorát nechápu, proč to chcete dělat. Po stránce funkčnosti ničeho nedocílíte. Mám takový pocit, že by jste chtěl aby jistič vybavoval při větším proudu. Potom změňte charakteristiku. Třeba z B na C, nebo z C na D. Omlouvám se elektrikářům. Ale asi mě porozumí, nepůjdu do detajlů.

doplněno 28.01.14 22:25:

Nevšiml jsem si že máte zlomenou páčku. Omlouvám se. Klidně 6 kA.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma výměna jističe

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]