Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám tu CRT televizi a má následující potíže. Po "studeném" zapnutí funguje normálně, ale většinou se do minuty obraz složí do vodorovné vlnovky středem obrazovky. Někdy se obraz za nějakou dobu vrátí sám, ale nejrychleji funguje mechnické "plácnutí" do masky, ev. vypojení ze zásuvky a opětovné zapojení za pár minut. Jakmile se zahřeje je po závadě.
Je šance na opravu? Studený spoj? Kde hledat?
Řekl bych že nejlépe hledat "studený spoj". Nedávno jsme měli na servise starou televizi, kde trafo nebylo skoro vůbec zapájené. Taky byl problém s vodorovnou osou. A hledat všude na desce s plošnými spoji.
doplněno 21.01.14 21:32:Vše zkontrolovat a dobře propájet. A pozor na napětí! I po odpojení je v kondenzátorech velmi vysoké napětí!
Napětí na kondenzátorech mám v patrnosti, ale je nějaké opatření jak tomu předejít?
Např. samovolné vybití apod.
Měl jsem kdysi tu samou závadu. Zvuk v pohodě a obraz scvrknutý do řádky několika mm. Byl to vyteklý elektrolit. Byl v blízkosti chladiče a dal se nalézt podle změny barvy tištěného spoje. Jak vytekl, tak to prosáklo na druhou stranu k tištěný spojům. A tam pak místo zelené barvy byl tmavější flek. Jinak bych ho nenašel. Ani jsem neměl tu samou kapacitu, dal jsem myslím menší, nicméně TV asi dva roky ještě fungovala.
Hlavně tu TV moc netrápit pokud se tohle stane, veškerá energie elektronových parpsků dopadá jen na tu úzkou čáru a hrozí vypálení luminoforu obrazovky. Ta čára pak může být po opravě nenávratně viditelná jako tmavá.
doplněno 21.01.14 21:56:A jak píše vlk95, je to způsobeno vadným kontaktem / studeným spojem. Vadný (vyschlý nebo vyteklý) kondenzátor se chvilkově neopraví
Studeňák v obvodu vertiálního rozkladu? Doufám že nám zdělíte, odpověď ať na to příjdete... televizi se stejnou závadou mám doma, s rozdílem že pruh je úpně nahoře obrazovky. Taky se ta TV chvilkově spraví proliskáním... xDD
pokud reaguje na poklep, tak co jiného to může být než studeňák nebo špatný kontakt někde ve vertikálním rozkladu, jen je divné, že je nahoře, to vypadá jaky by do vertikálních cívek šel DC proud co to vychýlí nahoru, s tím jsem se ještě nesetkal, ale možné to je.
Určitě vyměnit, ale viník to není...
doplněno 22.01.14 16:41:Jak už jsem psal, kondenzátor se neopraví poklepem
navíc tohle je filtrační kondenzátor vstupu spínaného zdroje, pokud je vadný tak zdroj většinou ani nenaběhne, TV by byla úplně mrtvá.
Ještě jsem pátral a našel podobné závady.
viz. "TV Color ORAVAN 4333A" , " TV Grundig T55-3050 text" a "TV Philips 21PT1654/48"
zde ing.javi.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.