Nejste přihlášen/a.
ahoj. vlastním podavač tyčí Fedek DH65, který mám připojený k CNC soustruhu Quicktech 420T Quicker.
nevím jak podavač nastavit, aby správně fungoval. Zapojený je dobře. ruční ovládání funguje jak na ovladači podavače, tak na ovladači soustruhu.
Zřejmě je třeba správně nastavit parametry 1-8 dle manualu, ale nejsem z toho moc chytrý.
přikládám pár stránek z manualu.
díky
Takže jsem mrknul do svých poznámek a pro stránky 30-32 je to asi takto:
F1 - Alarm pokud je příliš krátký
- lze využít pouze pro dílce o délce větší než 15mm
- zřejmě kontrola zda je polotovar dostatečně dlouhý pro bezpečné upnutí
F2 - Omezení tlačné pozice
- zadává se aby nedošlo ke kontaktu s vřetenem
- hodnota se zadává dle řezu vřetena
- hodnota se odměřuje od délky vřetena + přídavek na bezpečné oddálení od vřetena
F3 - Délka dílce
- zadává se délka dílce + šířka upichováku (u vás se udává délka kusu, ale to bude asi jedno)
F4 - Návratový zdvih
- pro zabránění kontaktu tyče s polotovarem po roztočení
- tj. tlačná tyč se vrátí o zadanou vzdálenost
- doporučuje se 30-50mm (ale ze zkušenosti se musí někdy až ven ze vřetena z důvodu kontaktu uvnitř - při malých pr. apod.)
F5 - Bezpečná vzdálenost
- pravděpodobně hodnota, která kontroluje zda nedošlo k uvíznutí nové tyče při prvním podání do vřetena z podavače a teoreticky aby nedošlo k podání přiliš dlouhé tyče, která se po upnutí ještě dotyká podavače
- nastaví se zřejme vysunutím podavače zároveň s *koncem vřetena (upínače) a odečtením hodnoty
* (tady si nejsem jist co tím je přesně myšleno - spíše typuji dle parametru F7)
F6 - Koncová poloha
- to je hodnota pozice zbytku tyče
- pokud je překročena dojde k vyhození zbytku ze vřetena
- nastavuje se tak, že se upne srovnatelný zbytek ručně se přesune tyč až se dotkne a pak si přečteme zobrazenou hodnotu na podavači k kterou zadáme do parametru F6
F7 - Bar out point
- mám tu poznámku přidat hodnotu 20 k parametru F5 a přiklad např. jestliže je F5=1150 pak F7=1170)
- teoreticky by to měla být hodnota o kterou se vysune ven ze vřetena při vyhazování zbytku
F8 - +Z point
- pouze tovární nastavení, které by se nemělo měnit
- pro DH-65 (max. délka tyče pro nabíjení je 1.2m)
- originální hodnota by měla být 1294mm
Závěrem musím říci, že automatické podávání nové tyče se u nás nevyužívá, protože se to zatím nedařilo nastavit. Tyto poznámky mám zatím připraveny z angl. manuálu co jsem kdysi našel, ale k vykoušení ještě nedošlo.
Využíva se prozatím tak, že zavedení nové tyče se provede v ručním režimu podavače. Tyč se upne na délku menší než je podání a pak se podavač přepne do automatického režimu. Program začína podáním na doraz. Programově to je řešeno M kódem (tuším podprogramem), ale zda se posílá signál podavači, nebo automaticky reaguje na otevření upínače to teď nevím. Hlídání krátkého kusu, také nepoužíváme. Řeší se to přímo v programu přes parametr, kde se nastavuje počet kusů z tyče a pak dojde k zastavení cyklu. Tak se dá obejít většina parametrů a stačí většinou nastavit jen F3 popř. F2 nebo F4, když je třeba vysunout podavač ze vřetena aby ho nezachytilo.
Snad to pomůže.
paráda. mám v plánu používat podavač stejně jako vy a tyče měnit ručně. mohl byste mi opsat z programu soustruhu tu čast, kdy se ovláda podavač? to by mi opravdu pomohlo. děkuji moc.
Můžete opravit ty odkazy na obrázky?
Jeden podavač DH-65 mám v dosahu. Sice ne přímo s názvem Fedek, ale dle vzhledu mi připadají stejné. Možná dokážu poradit v čem je problém.
doplněno 23.01.14 20:25:Už jsem přišel, kde je chyba v odkazech obrázků. Vloudil se tam text "http://www.poradte.cz/"
Stačilo promaznout a vidím.
Tak jsem se k tomu konečně dostal. Je to tedy tak, že kód se píše přímo do potřebného programu. Níže je výpis vzorového kusu kódu pro univerzálku a pro kleštinu. Nějakou dobu se přes podavač nejelo, takže už to úplně nepamatuju, ale tuším, že M45 a M46 by mělo dávat povel podavači. To co je s lomítky, tak by mělo obsluhovat poslední kus. T0808 je doraz atd. Snad je to z toho trochu patrné co je co.
Na ty přepínače se ještě podívám.
O7777 (PODAVAC)
G1900 D38 L39 K1
G99
G50 S3000
N8 G54 M5 T0808 (UNIVERZALKA)
G4 X1
G0 X0 Z10
/ Z100 G0
M10
/ M45
Z-39 (DELKA KUSU)
/ M46
M45
G0 Z0.2
/ Z.5
M11
M46
G0 Z30
G0 X100 Z100
M8
M90
G99
(------------------------------------------)
G1900 D22 L18 K1
G99
G50 S3500
N8 M5 G54 T0808 (KLESTINA)
G4 X1
G0 X0 Z10
/ Z100 G0
M11
/ M45
Z-16 (DELKA KUSU)
/ M46
M45
G0 Z0
/ Z.5
M10
M46
G0 Z30
G0 X100 Z100
/ M46
M45
G0 Z0
/ Z.5
M10
M46
G0 Z30
G0 X100 Z100
M8
%
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.