Nejste přihlášen/a.
Ahoj, prosím, prosím, napsal by mi a vysvětlil někdo jak vyřešit tento příklad Thevinem? Načetl jsem k tomu hodně článků ale prakticky s tim nemohu hnout, potřeboval bych vypočítat napětí na UR2. Díky moc
Thevenin = nahrazeni casti obvodu vyslednym (celkovym) odporem tak, jak se jevi zbytku obvodu (obecne: nahrazeneni ekvivalentni impedanci a zdroje napeti/proudu). Je to zobecneny Ohmuv zakon (o pocitani serioveho/paralelniho zapojeni odporu).
Dobry popis je treba na Wikipedii.
V podstate se te ptaji, jaky je odpor prave casti obvodu mezi body X a Y. Musis tedy spocitat vyslednou hodnotu paralelniho zapojeni tech 2 odporu.
No pochopil jsem že si jako RI můžu zvolit R1, a RZ= rezistor R2,R3
Ale už prostě nevím co a jak dál, vůbec mi to nevychází :/
Znas U, R1, Rz. Z toho uz dokazes lehce spocitat URZ
URZ= Rz . I = Rz . (U/(R1 + Rz) = Rz/(R1+Rz) . U (take zname jako napetovy delic a z toho pomeru odporu ve vzorci je jasne proc (napeti na obou odporech je rozdeleno pomerove podle velikosti obou odporu).
Jinak uz jsem psal, ze Rz je hodnota paralelniho spojeni R2 a R3. To dokazes spocitat. To je uplny zaklad.
z pohledu svorek X, Y je zdrojem část vlevo , tedy zdroj U a odpur R1= Ri . Zátěží je paralelní spojení R2||R3.
UR2=UR3. = Uo/Rc * R2 Rc=Ri+ (R2*R3)/(R2+R3)
akorát ten příklad není moc vhodný pro Thevenina.
doplněno 06.05.14 14:23:(R2*R3)/(R2+R3)= je co? Rz RC= Ri+Rz za předpokladu že R1=Ri
URz= Uo/Rc * Rz tak mi napiš co je blbě...
doplněno 06.05.14 14:25:ještě bych doporučil zvládnout transformaci odporů trojúhelník----hvězda
Priklad je pro Thevenina OK, jen ty jsi to spocital blbe
Nejdrive musis Theveninem nahradit ten obvod za XY (tim odporem Rz) a pak spocitat to Ur2, respektive Uxy (neboli Urz)
tak mi napiš co je blbě...
Blbe je to, ze v tom svem vypoctu nemas vubec Rz. Porad pocitas s R2,R3. Thevenin je o tom, ze si nahradis pravou cast obvodu mezi XY ekvivalentnim odporem, prekreslis si ten obvod, ve kterem ted tak bude jen U,R1,Rz a ten obvod spocitas. Mel jsi stesti, ze mezi XY byly jen 2 soucastky. Kdyby jich tam bylo 50 a byl to nejaky RLC stridavy obvod, tak to pocitas jeste dneska.
Tento priklad je na nauceni se a pouziti Thevenina. I kdyz je primitivni a da se spocitat z hlavy, tak je dulezite pochopit ten princip Thevenina - nahrazeni casti obvodu vyslednym odporem (impedanci) a pak pocitani uz jen s vyslednym, nahrazenym odporem.
Jak jsem psal, vyhody Thevenina vyniknout az pri analyze nebo synteze slozitejsich obvodu (RLC), kde se pocitaji prenosove (frekvencni) charakteristiky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.