Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Theveniuv Theorem- zjednodušování

Od: kluk512* odpovědí: 8 změna:

Ahoj, prosím, prosím, napsal by mi a vysvětlil někdo jak vyřešit tento příklad Thevinem? Načetl jsem k tomu hodně článků ale prakticky s tim nemohu hnout, potřeboval bych vypočítat napětí na UR2. Díky moc :)

Theveniuv Theorem- zjednodušování

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

0x

Thevenin = nahrazeni casti obvodu vyslednym (celkovym) odporem tak, jak se jevi zbytku obvodu (obecne: nahrazeneni ekvivalentni impedanci a zdroje napeti/proudu). Je to zobecneny Ohmuv zakon (o pocitani serioveho/paralelniho zapojeni odporu).

Dobry popis je treba na Wikipedii.

V podstate se te ptaji, jaky je odpor prave casti obvodu mezi body X a Y. Musis tedy spocitat vyslednou hodnotu paralelniho zapojeni tech 2 odporu.

kluk512*
hodnocení

No pochopil jsem že si jako RI můžu zvolit R1, a RZ= rezistor R2,R3

Ale už prostě nevím co a jak dál, vůbec mi to nevychází :/

lmgify

Znas U, R1, Rz. Z toho uz dokazes lehce spocitat URZ

URZ= Rz . I = Rz . (U/(R1 + Rz) = Rz/(R1+Rz) . U (take zname jako napetovy delic a z toho pomeru odporu ve vzorci je jasne proc (napeti na obou odporech je rozdeleno pomerove podle velikosti obou odporu).

lmgify

Jinak uz jsem psal, ze Rz je hodnota paralelniho spojeni R2 a R3. To dokazes spocitat. To je uplny zaklad.

lmgify

Samozrejme predpokladam, ze hodnoty U, R1, R2, R3 mas zadane (nemuzu precist, co je na tom obrazku napsano).

111®
hodnocení

0x

z pohledu svorek X, Y je zdrojem část vlevo , tedy zdroj U a odpur R1= Ri . Zátěží je paralelní spojení R2||R3.
UR2=UR3. = Uo/Rc * R2 Rc=Ri+ (R2*R3)/(R2+R3)

doplněno 06.05.14 10:18:

akorát ten příklad není moc vhodný pro Thevenina.

doplněno 06.05.14 14:23:

(R2*R3)/(R2+R3)= je co? Rz RC= Ri+Rz za předpokladu že R1=Ri

URz= Uo/Rc * Rz tak mi napiš co je blbě...

doplněno 06.05.14 14:25:

ještě bych doporučil zvládnout transformaci odporů trojúhelník----hvězda

lmgify

Priklad je pro Thevenina OK, jen ty jsi to spocital blbe :)

Nejdrive musis Theveninem nahradit ten obvod za XY (tim odporem Rz) a pak spocitat to Ur2, respektive Uxy (neboli Urz)

lmgify

tak mi napiš co je blbě...

Blbe je to, ze v tom svem vypoctu nemas vubec Rz. Porad pocitas s R2,R3. Thevenin je o tom, ze si nahradis pravou cast obvodu mezi XY ekvivalentnim odporem, prekreslis si ten obvod, ve kterem ted tak bude jen U,R1,Rz a ten obvod spocitas. Mel jsi stesti, ze mezi XY byly jen 2 soucastky. Kdyby jich tam bylo 50 a byl to nejaky RLC stridavy obvod, tak to pocitas jeste dneska.

Tento priklad je na nauceni se a pouziti Thevenina. I kdyz je primitivni a da se spocitat z hlavy, tak je dulezite pochopit ten princip Thevenina - nahrazeni casti obvodu vyslednym odporem (impedanci) a pak pocitani uz jen s vyslednym, nahrazenym odporem.

Jak jsem psal, vyhody Thevenina vyniknout az pri analyze nebo synteze slozitejsich obvodu (RLC), kde se pocitaji prenosove (frekvencni) charakteristiky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]