Nejste přihlášen/a.
Zdravím vážení rádcové. Mám rádio Panasonic. Toto rádio může fungovat jako externí reproduktor na gramo nebo magnetofon. Zajímalo by mě, jestli je to možno propojit s počítačem a jak? Jde mě o to, že bych si pouštěl hudbu z počítače do tohoto rádia, které by sloužilo jako přídavný reproduktor. Zdířka na připojení v rádiu je din konektor. Napadla mě redukce jack=din (neboli pětikolík). Potřeboval bych vědět, zda je to možné. Předem děkuji za přínosné odpovědi .
Děkuji všem za přínosné odpovědi . Takže mohu koupit tuto redukci v obchodě? Stačí mě samozřejmě mono redukce. Kdyby někdo ještě věděl, jak zapojit tuto redukci mono, kdybych si jí vyráběl. Nejsem zase takový odborník.
Tak to jsem tedy jelen z dalších odpovědí vůbec tomu nerozumím. Jde o radio Panasonic GX 400, asi z roku 1978. Dodnes hraje bez jediné poruchy!. Pravděpodobně tam asi žádná elektronika nebude. Jde mě pouze o to, že rádio má perfektní zvuk a chtěl bych přes něj poslouchat hudbu z notebooku. Teď jsem úplně dostal strach, abych tím nezničil noťase
Ano bude, ale musí být zapojená na správný "směr" , DIN konektor (pětikolíkový) má 2kolíky vstupní a 2kolíky výstupní, pátý je společná zem. U vaší redukce by měl být jack napojen na vstupní kolíky. Pozor, to které jsou vstupní kolíky a které výstupní může záležet i na tom na jakém zařízení je DIN umístěn (zdroj signálu / spotřebič signálu) nebo k čemu slouží.
Fungovat to bude.Pozor ale na jednu věc. Pokud je rádio napájené ze sítě je dobré do kabelu vložit
oddělovací člen.Jinak hrozí zničení zvukové karty,popřípadě elektroniky rádia.U PC jde vyměnit.
U notebooku bych se to tam neodvážil připojit.Když je jenom na baterie, tak je tato možnost
eliminována.Už se mi to stalo a měnil jsem desky.
Toto nehrozí, síťové transformátory těhle zařízení bývají dobře oddělené, horší je to u zařízení zapojených třeba na společnou anténu, na ní bývá proti zemi 50-70V, takto jsem oddělal 2 zvukovky, když jsem k PC připojil video VHS připojené k STA..
Pro jistotu stačí ten prostřední kolik DIN spojit přímo s kovovou částí PC a až pak připojovat jack do zvukovky a bude vše O.K. Dávat tam oddělovací člen je zbytečný přepych.
Na to bych byl opravdu opatrnej.Z roku 1978 obvzláště.Používam linkové trafo jako oddělovač.Takže je to galvanicky oddělený.
Rádio z roku 1978 a s DIN konektorem je právě naopak, ještě hodně poctivá práce, přehnaná opatrnost je zbytečná.
doplněno 20.01.14 00:14:Přehnaná opatrnost přitahuje maléry
Změř si někdy kolik ti dává zdroj proti zemi (pokud není s třížilovou šňůrou) a zjistíš, že potencionální nebezpečí něco odpravit na noťasu číhá i tam.
Takže se do toho raději nepouštět, abych nezničil noťas?!
Jsem laik může mě někdo osvětlit co je linkové trafo? Já celou dobu hraji na tom rádiu na originální adaptér koupený s tímto rádiem. Ten adaptér je mimo rádio.
doplněno 20.01.14 06:14:Adaptér má 6V a 300mA.
Linkové trafo by bylo na oddělení toho audiosignálu, ale já si myslím, že je to zbytečné, pokud máte nějaký multimetr tak by to šlo pro jístotu změřit
doplněno 20.01.14 08:34:Moje předchozí reakce byla hlavně na frida, jeho poznámka, že by si dal na to pozor už kvůli tomu, že je to z roku 1978 je hoodně mimo mísu
Multimetr fakt nemám, jak jsem psal, jsem opravdu laik. Z odpovědí jsem nepochopil, jestli to tedy mohu propojit nebo ne. Já myslím právě , že v roce 1978 byli výrobky opravdu kvalitní. Příkladem může být to, že rádio hraje bez jediné závady 36 let. Jako mám třeba pračku, která je z roku 1987 a pere dodnes. Jediná závada, odešla pojistka oprava v záruce zdarma . Tamat 500.2. Vy máte opravdu nejlepší odpovědi, protože se v tom vyznáte. Děkuji mnohokrát za váš čas a ochotu pomoci. Mám bedýnky k notebooku aktivní i neaktivní a hrál jsem na ně a nic v noťasovi neodešlo.Proto nechápu, když bych propojil výše zmiňované rádio, proč by něco mělo odejít. Jenže ty bedýnky hrají špatně, kdežto to rádio má fantastický zvuk.
Když bude noťas s rádiem propojený tak už se nemůže opravdu nic stát, protože budou propojený zemnícím vodičem (prostřední kolík DIN a širší, první kontakt jacku. Pokud chcete mít opravdu jistotu, propojte nejdřív noťas a radio, až pak jej připojte do sítě.
Chtěl bych poznamenat že v oblasti střídavých frekvencí a jejich potenciálů zem, nemusí být zem
jak je myšleno.Stačí rozdílné izolační stavy..Jedna strana uzemněná za zdrojem a druhá ne.
Pokud přijde špička tak se přes propojené zařízení vyrovná.Odpráskne to i zemJá si to radši oddělim.
Radši a´t tam nic neteče.To je jistota za pár korun.
Jistota je jistota, řekla jeptiška a natáhla na svíčku prezervativ
frido:
špatný příměr prezervativ je ta ochrana a notebook je to co má být chráněno, nějak to pleteš dohromady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.