Nejste přihlášen/a.
ahoj,mel bych prosbicku jesi mi nekdo poradi jak vyrobit z elektrosoucastek trafo z 230 na 18V,je to na napajeni pocitace starsiho typu,neberu rady typu at si koupim novej pocitac ale beru takove rady ktere mi reknou co si mam koupit za součastky a jak je spájet k sobe,dekuji
Obávám se, že to neuděláš. Trafo se neskládá z elektrosoučástek, ale trafoplechů, průřez pro daný výkon, drát na primár, sekundár (průřezt) a kostra na navinutí P a S. Pak diody, kondenzátory a aspoň pojistka, lépe kvalitnější ochrana. No a umět si spočítat počet závitů, na intu se najde. Ač to umím, už bych to nedělal, tedy nevinul trafo. Když, tak koupil hotové, třeba na 24 V a potřebný proud. Jak postavit zdroj je na intu též dosti. Ale s těmi znalostmi... Co tak raději vybrakovat zdroj z PC, do bedničky? Elektrika kope!
Zdravím.
Za svůj život jsem namotál hodně transformátorů, hlavně v mládí, kdy nebyl výběr hotových traf, tak jako dneska. Výpočet je to nejjednodušší ale ze zkušenosti vám řeknu, že dnes bych to nedělal, pokud bych k tomu nebyl donucen. Ale i to se může stát. Je s tím tolik práce a potřeba různého materiálu, že se to nemůže vyplatit. Jenom nastíním: trafoplechy, kostřička, dráty, izolační papíry, izolační lak, venkovní izolace a k tomu vypálení laku v nějaké peci a podobně. A k tomu pracné motání vinutí, skládání a klínování plechů aby nebzučely, měření izolace vysokým napětím a další. A stejně to nemůžete použít pro někoho jiného než u sebe, protože nebudete mít test zkušebny. A takové trafo koupíte za 180 Kč. Impulsní trafo je dost obtížné opravit, natož navrhnout a zkonstruovat. Zatím jsem se setkal na internetu jenom s jedním člověkem, který se tím zabývá. Takže k otázce. Koupil bych hotové trafo a k tomu stavebnici usměrňovače se stabilizátorem. Prodává se v sáčku kde je plošný spoj, plánek a všechny součástky. Cenově to vychází skoro stejně, jako kdybyste si sháněl součástky sám. Mnohdy jsou stavebnice v doprodeji. V Brně stavebnice koupíte a nebo objednáte v prodejnách elektroniky, ale jdou objednat na internetu. Už jsem je použil taky.
Jakýkoliv zdroj od notebooku bude pro Vás dobrý.
Sice většina je na 19V, ale chodit to bude.
doplněno 14.01.14 21:15:Případně když sem napíšete model Vašeho notebooku, tak není problém sehnat přímo pro něj.
doplněno 14.01.14 21:16:jinak Vás ubezpečím že to rozhodně vpohodě nesložíte ani podle schematu...
no oni notebooky nebudou stejny,pritelkyne ma ten samej ale novejsi a ma ho treba na 12V ja ho mam na 18,5V,kdyz sem rozdelal tu nabijecku tak sem zjistil ze tam neni jen civka ale i par jinejch součastek,takze to nebude jen o lamelach a dratu,kdyz mi sem nekdo napiuse seznam soucastek co si sehnat a schema zapojeni tak si to vpohode slozim...
Chtěl jsi seznam materiálu na výrobu transformátoru, ten jsi dostal. Nabíjecí adaptér k NB je fakt trošku složitější, já bych si ho radši koupil, než abych ho vyráběl. A to o té elektrice trošku něco vím...
V pohodě to nesložíš, skoro všechny součástky se v pohodě seženou, velký zádrhel bude na tom malém trafíčku navinutém na feritu. A věř mi, je lepší to koupit hotové než to po domácku bastlit. Už vidím jak to uživuješ, je tam hodně tvrdých 320V
To co vidíš, bude asi spínaný zdroj. Je to lehčí než trafo, ale na oživení náročnější. To je lepší si objednat spínaný zdroj hotový - něco jako aliexpress.com/...
Transformátor se skládá z měděného izolovaného drátu a jádra, většinou složeného z jednotlivých lamel. Můžeš ještě přikoupit svorky na připojení vstupu a výstupu. Kromě svorek se nic nepájí.
Stačí?
nebo si radšěji koupíš potřebný zdroj a jen přiděláš potřebný konektor?
A čo je najdôležitejšie z trafa ide strierave napätie.A ty potrebuješ jednosmerne.
Tu je par schem na vyrobu zdrojov : google.sk/...
všichni tu pisou at si koupim novy trafo ale myslim ze nekde na zacatku sem psal ze to je starej notes a ze se v obchode divej co to vubec je a ze nic takovyho nemaji-jako tu nabijecku prosim ty co sem neco pisou at si poradne prectou téma!
Ale, al, ale...
Není to tak dlouho co jsem si kupoval 18V pulzní zdroj, napiš kolik má minimálně dávat AMPÉR a určitě se něco najde. Věř tomu, že vyrábět to nemá cenu a že jsem v životě vyrobil hodně podivných a složitých věcí
@juki, myslím, že většina z nás se snaží dotaz číst opravdu pozorně. Chtěl jsi návod na trafo ke staršímu počítači. Historickým relátkovým počítačům k napájení opravdu stačil transformátor, relátka nepotřebují ke své funkci stejnosměrné napájení. Sám si přečti svůj dotaz, a pak teprve obviňuj ostatní, že nečtou...
A hlavně nezačínej štěkat, snažíme se zadarmo ve volném čase radit na dotazy, které někdy nemají hlavu ani patu, a křišťálovou kouli která by ukázala na co se vlastně tazatel ptá, fakt nemáme!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.