Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
Nevím zda to je dotaz, ale popíšu problém a chtěl bych znát vyjádření odborníků.
Jako celkem začátečník s elektřinou se rád vzdělávám, ale při různých testech a pokusech se dostávám na otázky na které neznám odpověd.
Popis schematu: (zjednodušené zapojený bytu od jističů v bytě po problém)
Schema začíná u jističů vedle vchodových dveří do bytu (tj bytové jističe). Nekreslil jsem všechny. Zásuvkový okruh je se 7-mi zásuvkami rozdělenými do dvou pokojů a chodby. Z jedné zásuvky (můj pokoj) beru elektřinu přes proudový chránič do vlastní jističové skříňky. Až k chrániči je rozvod dvouvodičový. tj kolík spojený s pravou zdířkou zásuvky. Za proudovým chráničem jsou dvě svorkovnice. Jedna pro N a druhá pro PE. Fáze jde přímo k jističům. Za jističi jede celý můj pokoj. Tj počítač, osvětlení několika zářivkami, mé zásuvky. (zásuvky nejsou ve zkratu. :D pouze s programem neumím)
Pokud ke svorkovnici s PE vodičem. (PE vzniká díky proudovému chrániči, a před ním je v zásuvce spojeno s N. tj kolík a zdířka) Připojím měděné lanko délky asi 3m a druhý konec přiložím k ústřednímu topení jde vidět malá jiskra, a po změření proudu klešťovým ampermetrem prochází lankem cca 700-900mA.
Když nad tím uvažuju je to klasický jev kirchhoffových zákonů. Prostě určitá část proudu projde topením a určitá se vrací vodičem PEN (PEN v zásuvce). Jen mě napadla otázka odkud je tento proud? Je to nějaká část pouze obvodu v bytě (tj za 16A jističem u vdveří do bytu) nebo to je nějaká část proudu z celého paneláku? Dá se nějak spočítat jaká část? a díky tomu spočítat proud domu/bytu?
Díky všem za odpovědi. Vím že to jsou debilní a zbytečné dotazy, a nikoho nenutím na ně reagovat. Jen jsem zvídavý člověk který se ptá na vše.
Vlčáku, Tvoje dotazy nejsou debilní, ani zbytečné!
Veškeré kovové části by měly být pospojené a uzemněné. U toho topení to pravděpodobně podcenili, někdy se to stane při rekonstrukci kotelny. Většinou jde o naindukované napětí, které má naprázdno stovky voltů, ale nedokáže vytvořit větší proud, ale jsou i výjimky.
Už jsem viděl i důsledek špatně pospojeného bytového jádra, kde to jiskření probíhalo na obalu plynové hadic ke sporáku, tam šlo fakt o hubu, naštěstí paní domácí měla dobrý čuch a když zacítila plyn, tak ho hned zavřela a dobře to dopadlo...
30mA není smrtící proud, na tento vybavovací proud jsou nastaveny standardní chrániče...
Vzhledem k tomu, že potrubí topení by mělo být při vstupu do domu na tvrdo spojeno s PEN (ochrané pospojování), neměl by být mezi topením a PEN žádný rozdíl napětí (tedy by neměl téct ani žádný proud). Pokud tam nějaké napětí je, je něco špatně. Pravděpodobně je někde na PEN velký přechodový odpor. Doporučuju kontrolu celé domovní instalace od HDS, tohle může být dost nebezpečné.
Do a z chrániče musí jír pouze 3 vodiče ! Jako základ fungování !
Ze dvou na tři vodiče přes chránič máte něco v nepořádku a hrozí nebezpečí života!
Zavolejte si ihned elektrikáře, nejlépe RT elektro aby vám změřil o co ve skutečnosti jde !
Může to být hodně životu nebezpečné !
Milý reviznitechniku, do a z chrániče jdou pouze dva vodiče, fáze a nulák, PE jde mimo, pokud se tedy bavíme o jednofázovém rozvodu. Vraťte se do školy...
Díky za reakce, a díky zabu že mě pochopil. Ano odpověděl jsem si sám, a asi jsem tu hledal jen potvrzení mé teorie. Když jsem uvažoval co vlastně měřím, zkoušel jsem v bytě spotřebiče. Dokonce se rozděluje i proud z elektrické trouby, která je na svůj vlastní jistič. Takže proud jde přes můj pokoj a přes mé topení určitě z celého bytu. tj vše co je za jističi u dveří do bytu. Ostatní byty asi půjdou hlavním domovním svodem PEN, který má jistě menší odpor než naše přípojka do bytu.
Zdravím.
Tohle se stává když nejsou dobře propojené země u přívodů do domu. Měli jsme problémy s městskou dopravou (tramvajemi). Zpětný proud tramvaje, ale i vlaku se vede zemí. Potom vzniká při rozjezdu tramvaje mezi zemněmi napětí. Viděl jsem že energetika odpojila zemnící pásek v RIS skříni, aby se zamezilo vypadávání fíček. Ale stačí když jsou pásky zkorodované a nebo když rozvody topení, plynu a elektriky nejsou v domě pospojovány. Většinou to bývá někde ve sklepě. Samotný proud nemusí být nebezpečný, protože měříte prakticky do zkratu. Hlavně si změřte napětí, jestli je menší než bezpečné. Většinou bývá tak kolem dvou voltů, což nemůže ublížit. Dotaz to určitě není debilní. Pokud bude napětí řádově ve voltech a nebo neměřitelné, buďte v klidu.
Ok. Díky za reakce, ale ještě upravím a dovysvětlím mou myšlenku. Souhlasím že napětí mezi topením a ochranným vodičem by mělo být 0V, při měření se pohybuje napětí od 0,290 do 0,320V. Pořád jsem ale zastáncem kirchhoffových zákonů a myslím si že tento proud je normální jev! Jelož v zásuvce je spojen ochranný vodič s nulovým (dvouvodičový rozvod) dělí se napětí dne obrázku. Snad jsem to nakreslil dostatečně srozumitelně jak se dle kirchhoffových zákonů dělí při tomto zapojení proudy.
doplněno 15.01.14 10:46:Takže jsem povypínal jističe, a stejně protékal proud 30mA.
nakresleno velmi srozumitelně. Já bych snyd ještě zkusil vše vypnout, a měřit při postupném nahazování jističů, jestli to nedělá jen některý okruh..
Proud reaguje na celý byt. Zjištěno tak, že jsem spustil elektrickou troubu, která má vlastní přívod a vlastní jistič. Proud mezi PE a topením se z 800mA zvednul na 1,4A a po vypnutí opět klesnul. Takže to reaguje na vše co je na přípojce do bytu. Snad bych mohl vše vypnout a změřit zda zde bude procházet i proud z jiných bytů, ale jelikož vedení na chodbě je hrubší pochybuju že se proud bude drát přes hliníkové vodiče,přes celý byt a přes topení.
tak ono není vyloučeno, že pri poruše v jiném bytě se problém přenese na ostatní byty, zvláště je -li rozvod 2vodičový
doplněno 15.01.14 12:39:každopádně bych to zkusil vše vypnout a změřit, jestli to není opravdu jinde, než u mne...elektrikář tě asi nemine..
Zdravím.
U napětí 0,3 V vámi nikdy nemůže projít proud, který by vám ublížil. Neřešte to. Je velmi dobře, že jste tuto otázku otevřel. Mnohdy si člověk neuvědomuje, co je opravdu nebezpečné a co ne. Aby tělem člověka prošel proud, který ho zabije, jsou potřeba dvě podmínky. Napětí a proud. Zabíjí proud. Asi kolem 80 mA. Ale aby tento proud prošel, je potřeba určité napětí. Jak jsem viděl vaše schéma zapojení, tak je v pořádku. V případě poruchového stavu jste chráněn fíčkem a v případě rozdílných napětí na zemi bezpečným napětím.
Tak jsem provedl rychlé měření.
Při zapnuté troubě: 2,2A 1,9V
Při vypnuté troubě: 0,43A 0,45V
doplněno 17.01.14 13:55:A napětí 0,3V bylo měřeno s vypnutou troubou! Takže proud byl při měření napětí 0,3V taky menší. Správné a přesné výsledky výše
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.