Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velikost napájecího vodiče

Od: ladnet1 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak, nebo kde zjistím potřebnou velikost profilu vodiče podle požadovaných charakteristik. Mám na fasádu vyvedený UTP kabel, chtěl bych napájet zvonek 350mA 12V stejnosměrné napětí, délka vodiče je tak 20m , úbytek může být 2V (jen nepatrně ovlivní zvuk což není na škodu) a vedeno je částečně v chráničce pod omítkou a částečně na omítnutém stropě v podhledu. Zajímalo by mě kolik drátků potřebuji použít k napájení? ( nápad 4VCC a 4GND mi je celkem jasný). Našel jsem spoustu vzorců a vstahů jak na vodiči vzniká teplo a podobně, ale chtěl bych vědět něco o tom jak mám určit přípustné zatížení jednoho drátku v kabelu, abych podle toho mohl odvodit například možnost zapojení 2 zvonků, nebo jestli je přípustní použít kabel k napájení 12V 1A (12W) apod. Děkuji za radu

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Po jednom paru v utp se bezne napaji az 15W (norma POE) a snese minimalne 2x tolik.
Navic zvonky malokdy budete pouzivat soucasne.

hodnocení

2x

Existují elektrikářské normy, kterých je dobré se držet, v normách jsou tabulky, z kterých lehce odvosíte potřebný průřez vodiče, pro různá uložení a pro různé aplikace. Ovšem jedná se o kabely silové.

I zvonek je svým způsobem silová záležitost a osobně bych ho netahal UTP kabelem, jenomže, to jsou rady nad zlato, když už je kabel ve zdi, že?

Jinak asi tak - 20m není žádná závratná vdálenost, ale na 12V už to také není žádná hitparáda. 350 mA Vám drátek v UTP nepřepálí, ale hřát by se lehce mohl..

Ohřívání vodičů samozřejmě záleží na tom, jak jsou chlazené, tj. jak jsou uložené. Píšete, že celou trasu máte v podstatě ve zdi, čili to je ideální způsob uložení.

Jak píše hejkal, pro takové rychlé a orientační elektrikářské výpočty, se počítá s hodnotou 6A/mm2, uložení ideálně ve zdi, v podlaze, nebo v zemi.

Zkrátka UTP kabel není úplně vhodný, takže čím víc žil, budete moct do sebe zkroutit, tím lépe..

zabu
hodnocení

0x

Na zvonky stačí jeden vodič. Ostatní nechte jako rezervu na budoucí použití. Pokud ostatní nepotřebujete, tak to klidně ale udělejte jak zamýšlíte, 4+4.

luke237
hodnocení

0x

Power-over-Ethernet puvodne bylo navrzena na 44VDC/350mA. Takze 1 par umi bez problemu 350mA. Pro 1A tedy potrebujes zkroutit 3 pary.

Cat5e kabel na prumer dratu 0,205mm2. U medi se pocita zatizeni proudem tak 2A/mm2, takze to vychazi asi 400mA, tedy zhruba stejne jako v prvnim pripade. U toho Cat5e to musi byt o neco mene, protoze ten kabel je 2x zabaleny do izolace, je tam relativne hodne dratu blizko sebe, takze se to hure chladi nez klasicky napajeci vykonnovy kabel, kde se pocita s temi 2A/mm2.

Ty 2A/mm2 mi nejak nesedi. Chcete rict ze na cyky 3x2,5 muzu pustit 5A?
luke237
Ty 2A/mm2 jsou dost konzervativni odhad pro navrh. Mel by mela v pohode zvladnout 3A/mm2. Norma pry pripousti az 3,75A/mm2 (28A na 3x2,5 pri ulozeni v zemi).
Co se člověk nedozví na stará kolena...
Celý elektrikářský život jsem počítal orientačně proudové zatížení 6 A na 1 mm2 u mědi, bez zahřátí...
Ten nesmrtelný stařík s pleší a bradkou měl opravdu pravdu. Učit se, učit se, učit se!
I když asi parafrázoval ono slavné Sokratovo Scio nescio...

hodnocení

0x

Pánové, proč na všechno tak složitě *sok*? Na zvonky se odjakživa používal kroucený dvoudrát o průměru (nikoliv průřezu) 0,8 mm. Říkalo se mu "zvonkový drát". Bývaly s tím nataženy celé instalace v činžovních domech a utáhli bez výraznějších problémů i několik zvonků (značně větších příkonů, než u dnešních zvonků), zvonících zároveň. A že by se ty dráty přehřály za těch pár vteřin, co držíte stisknuté tlačítko je nesmysl.

111®

ale jak se o tom dá teoretizovat...také bych to neřešil, dal bych 1+1 a když tak přidal, na 2+2 a to by mělo satčit

luke237
Prumer 0,8mm → S=0,5mm2, tedy asi 2,5x vice nez 1 par v UTP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]