Nejste přihlášen/a.
V návodu na sušičku je uvedeno, že se nemá používat prodlužovací šňůra ani rozdvojka. Nevíte někdo, proč to tak je, co by to mohlo udělat?
Nekdy lidi kupuji levne prodluzovacky s nedostatecnym prurezem dratu. Maly prurez = relativne velky odpor = velky ubytek napeti pri velkem proudu = nedostatecne napeti pro motor spotrebice + moznost spaleni prodluzovacky vytvarenym teplem nedmerneho proudu.
Vyrobci se tak pojistuji proti skodam zpusobenym nespravnym napajenim pristroje + moznosti pozaru prodluzovacky.
A dá se nějak zjistit, jestli je prodlužovačka dostatečná? Mám doma jednu, ale nevím tedy, jak to zjistit.
jak je prodlužka stará, kde jste ji koupil, kolik stála jestli byla super levná z tržnice tak ji nepoužívejte ...
Krátce řečeno - když budete mít poctivou prodlužovačku s vodiči dostatečného průřezu, můžete jí klidně použít. Ovšem na údaje uvedené na prodlužovačce, zakoupené v různých supermarketech moc nespoléhejte. Z 99 % nebudou vhodné.
doplněno 10.01.14 18:44:Příklad, jakou prodlužovačku rozhodně nepoužívat (a radši hned zahodit).
Protože lidé ve snaze ušetřit koupí levnou prodlužku (ty mají malý přůřez, většinou nejsou ani částečně chráněny proti vlhkosti) taková prodlužka se zahřívá může způsobit požár s tím velké škody, nebo ji nechají ležet na zemi ze sušičky nebo jiného zdroje unikne tekutina,dojde ke zkratu a v lepším případě k materiálním škodám v horším k ujmě na zdravý .. a škody se svedou na to že měl vadu spotřebič, naž aby výrobce ryskoval použítí nevhodného prodlužovacího kabele tak jej zakáže. Nic méně pokud máte dobrou kupovanou prodlužku (ne z třžnice) není problém a můžete sušičku zapojit do ní.
No asi půjdu koupit zítra novou. Ta moje je ještě asi vyrobená před rokem 1989, má hranatou zásuvku- samici s příklopným krytem.
To že je stará ještě neznamená, že je špatná. Co se mi ale nezdá je hranatá zásuvka s víčkem. To není zásuvka, určená pro montáž na pohyblivou šňůru, ale pro pevnou instalaci na stěnu. Pravděpodobně v ní není možnost dostatečně zajistit kabel proti vytržení, takže je její použití na prodlužovačku (nejen pro sušičku) zcela nepřípustné!
na klíku prodlužky by mělo být vyraženo jaký je průřez vodiče, nabo na jaký je proud. Proto tady po tobě chtějí kolik ta sušička žere..aby se to dalo spočítat nebo odhadnout..koupíš novou a bude po ní stjé lejno .. ta z roku 89 by nemusel být až takový póvl, nebto se sem ještě ty šmejdy nedovážely..
Bude to z důvodů, které uvedli ostatní a taky proto, že na každém spoji vzniká přechodový odpor což je potenciální zdroj požáru. Takže je lepší zapojit přívodní šňůru přímo do zásuvky ve zdi.
A rozdvojky jsou zakázané proto, že v minulosti existovaly "roztrojky" kde na jedné straně byla fáze v levé dírce roztrojky a na protější straně byla fáze v pravé dírce roztrojky. Bylo to sice jednodušší na výrobu, ale občas životu nebezpečné.
Já to většinou řeším tak, že si koupím delší přívodní šňůru s větším průřezem než tam namontoval výrobce a přívodní šňůru si vyměním. Je to risk kvůli záruce, ale aspoň vím, že s přívodní šňůrou určitě problém nebude.
prodlužovačka je podle normy použutelná pouze na dobu nezbytně nutnou, tedy po dobu provozu zařízení, a následně se má odstranit. Tkže chceš sušit? dáš prodlužku sušíš, skončíšsušení , odstraníš...tak to smí být. Jiná stránka je jak to funguje v praxi. Takže proto výrobce prodlužku zakazuje..
Já bych použil prodlužku udělanou z kabelu CYSY 3x2,5 a nebo pokud se s kabelem nebude moc hýbat tak nejlépe CYKY 3x2,5.
jo jenže udělat si prodlužku kdysi směl jen elektrikář, jestli se to smí ještě dnes to nevím...ale na serveru elektrika.cz by to věděli...
Ano, je to tak stále.
Podle pravidel se do elektriky smí vrtat pouze elektrikář.
Já si to dovolím, protože mám už nějaké znalosti, ale elektrikář nejsem. Je to moje riziko a podle toho si po sobě práci několikrát kontroluju. A je to v mojí domácnosti, kde si to můžu dovolit. Ale správně to není.
"...pokud se s kabelem nebude moc hýbat tak nejlépe CYKY 3x2,5."
*sok* No to snad ne!
Tohle je přesně ten důvod, proč výrobce zařízení zakazuje připojení přes prodlužovačku. Pro jistotu všeobecně.
Váš nick zřejmě vystihuje Vaše znalosti o elektrice. Než začnete nebezpečně radit, zkuste si přečíst nějaké předpisy, třeba ČSN 340350.
Tak k tomu stačí základní znalosti že pevný vodič neni určen pro pohyblivé přívody...Ale to ty fakt asi netušíš co to je...
Vše co neni na pevno uložené ve zdi nebo v liště někde upevněné jsou pohyblivé přívody a pevný vodič je pro toto použití nepřípustný a to i v případě že tam bude jenom ležet ! Na tom neni co řešit fušeřinu si mužeš radit jinde..
Ne tazatel pokud chce aby to bylo bezpečné z pohledu požáru tak i proti urazu elektrickám proudem tak si tu prodlužovačku udělá z 3 x 2,5 mm2 CYSY a použije pořádné komponenty pro vidlici i zásuvku Tady je to dobře popsáno a doporučuji použít i ty samé komponenty jsou pogumované kvalitní a dokonce ,,vodotěsné,, spíše nadměrně odolné proti vniknutí vody.. svarbazar.cz/...
Jinak pokud to uděláte s tou prodlužoivaškou doporučuji tan kabel dát třeba na zeď na břeníček nebo něak zavěsit aby neležel na zeni a eliminuje se s tim možnost že i tak se k tomu dostane vlhkost.
Doufam že si to pomůže
jinak pokud ten prodlužovák uděláte podle odkazu tak by jste na tom mohli mít tři sušičky a nic se nestane :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.