Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřeboval bych poradit přestala mi chladit lednice. Nejprve odešel mrazák, měsíc nato i chladící část, zkrátka chladila čím dál míň až přestala uplně. Kompresor běží, lehce se zahřívá, je slyšet šustění jak koluje medium (asi) ale proste nechladi! Ani v lednici ani v mrazaku. Jedná se o typ CUP 22210 comfort viz. lednice.heureka.cz/... jednokompresorova s termostatem v lednici. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Moc děkuji.
Tak možnosti jsou asi tyto: nejpravděpodobnější je únik chladícího média, další možnost je ucpaný filtr dehydrátor,nebo ztráta výkonu motorkompresoru.Všechny tyto závady rozluští přesně chladírenský mechanik(nejlépe vyučený).Termostatem tato závada zcela jistě není.
Navrhuji telefonický dotaz na opraváře kolik stojí dnes technická prohlídka a zjištění závady,popsat situaci tak jak jste zadal v dotazu, a pak se rozhodnout,protože odhalení úniku chladiva(nebo ucpaného filtru) a následná oprava je pochopitelně levnější než výměna morkopresoru (a tím pádem i filtru a plnění chladivem-těch úkonů co se musí provést je více-nebudu to tu rozepisovat), ale i tak to dnes levná záležitost asi nebude.
Přeji úspěch , chlaďař v důchodu.
od reeve
Nejpravděpodobnější příčinou je únik části chladícího média.
Nejpravděpodobnější příčinou úniku chladícího média je prorezavění tenké kovové spojovací trubky umístěné v prostoru mezi chladničkou a mrazákem.
Nejpravděpodobnější příčinou prorezavění této trubky je ucpání otvoru pro odtok kondenzované vody ze zadní stěny chladničky a její trvalé protékání dovnitř mezi trubky s médiem.
Výše popsané je podle našeho opraváře příčinou 99 % oprav chladniček v prvních letech užívání, u nichž kompresor "vrčí", ale nechladí.
Opravit to půjde, ale znamená to mimo jiné i výměnu veškerého média (a to dnes není nejlevnější), takže jde řádově o několik tisíc. Pokud ta trubka skutečně prorezavěla, možná to neuznají jako vadu v záruce, neboť příčinou je zanedbání předepsané údržby, protože ten otvor pro odtok kondenzované vody se musí udržovat volný a průchodný. Což můžete brát jako dobře míněnou radu, co ještě narychlo udělat, abyste tu opravu nemusel platit.
(Okamžité vypnutí chladničky, aby kompresor neběžel "na sucho", považuji za samozřejmost.)
1, da se do toho prostoru, resp. k te prorezavele trubičce nejak dostat? abych to mohl ověřit
2, výměna media která dnes není nejlevnější přijde na kolik tisíc?
Zdroj: poradte.cz/...
já mám doma liebhera trochu jinej typ a po cca 10letech přestala chladit ta vrchní část stačilo dát nový termostat a jede bez problémů dál investice cca 800kč
Já mám podobnou lednici a měl jsem podobný problém po dvou letech provozu.Zavolal jsem opraváře,ten vyměnil termostat a vše zase běželo,ale jen asi jeden rok,tak jsem jej zavolal znovu a zase vyměnil termostat,tentokrát však už běží bez poruchy šestým rokem.Vždy šlo o horní část,ve spodní časti (mrazáku) se ani jednou nestalo,že by byla porucha a to jede od roku 2002
Samotná náplň stojí cca 1000-1200 kč. Ale opravdu jak je psáno výše, nemá cenu do toho tlačit chladivo, když to možná je ucpaný nebo děravý. To je pak škoda peněz. A rozsekne to jen chlaďař. Dobrý chlaďař.
Moje osobní zkušenost je ta, že zatímco Vám jeden řekne: "Je to neopravitelné." Druhý vám to opraví i s chladivem za dva tisíce. V mém případě šlo o mrazák.
taxme to vyřešili vyxlajvantem značky DEKO viz. zbozi.cz/... , jen otočení dvířek mě stálo hodně nervů, ale tak za 5tyčí.. budem doufat že jsme narazili na dobrý kus.
liebherku si vzal tata, že to zkusí dát do servisu na výměnu media, tak pak dám echo jak to dopadlo.
Všem vám děkuji za rady tipy a přeji ať vám spotřebiče dlouho a bezchybně slouží.
žanek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.