Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Focení na makro - k čemu se používá

Od: johan555 odpovědí: 5 změna:

Mám v mobilu foťák 8 mpx. Je zde zaostření buď automatické, nebo na Makro. Mě to ale připadá že je to to samé. Na co se používá makro? Potřebuji na makro něco k telefonu dokoupit? Nebo jaký je rozdíl v těch dvou zaostřeních?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Makro slouří k fotografování z malé vzdálenosti od objektu - například při focení hmyzu zblízka...

doplněno 07.01.14 10:50:

Prostě ze vzdálenosti pár centimetrů...

hodnocení

0x

Jedná se o zaostřování na malé vzdálenosti, aby se foťák nezdržoval přejížděním zaostřovací čočky, ma režim zaostřování rozdělen na dva režimy normální a makro. Jsou i modely kde přepínání na makro není a přesto makro mají, jsou natolik rychlé, že to dělení nemá význam.

jofa*

V podstatě to je úplně jedno. Automatika by to měla stejně zaostřit jako přepnutí na makro.

figurek*
hodnocení

0x

Takovouto fotku normálním režimem neuděláte. K focení z této vzdálenosti je potřeba režim makro.

Focení na makro - k čemu se používá

Figurek jak jsem psal, tak v novějších fotoaparátech už režim makro není, rozsah zaostřování je od minima do maxima pořád aktivní a nic není potřeba přepínat. Jiná věc je opravdový makro režim, který nespočívá jen v malinké vzdálenosti zaostření, ale především ve velikosti promítnutého obrazu na čip. Fotit třeba živého motýla z 5cm je nemožné, fotka se pořídí makroobjektivem třeba z 1 metru, ale to je v možnostech zrcadlovek...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]