Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

3x spálené vynutí - náhoda?

Od: azurit* odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

během poměrně krátké doby mi na třech spotřebičích odešlo jedno z vynutí na rotoru (vrtčka, vysavač, pokosová pila) - stroje teda prskaj, uhlíky odcházej, výkon je menší no prostě na vyhození...

Elektrika by měla být v pořádku 235V, impedance smyčky cca 0,6Ohmu.

Napadá někoho co by to mohlo být? Nebo to je prostě jen náhoda.

Děkuji za odpovědi

P.S.-Poslední dobou se mi tady stává, že mi to vynechává (nechce) psát písmenka musím opakovaně mačkat klávesy-jinde vše funguje ok, takže v klávesnici to asi nebude

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavelv*
hodnocení

0x

Nebydlíte někde daleko od trafa, případně hodně blízko? Bleskojistky máte instalované? Nemáte spotřebiče uskladněné někde ve vlhku?

hodnocení

0x

Jestli je to náhoda, to nevím. Ale asi bude záležet na značce, mě podobně shořelo několik mašinek od Bosch, náš šéf je nakoupil - ,,dyť je to levný´´´ . Od té doby, co mám Makitu, tak se mi to nestalo, ani tolik nejiskří uhlíky.

mkat*
hodnocení

0x

Hlavne zaleži o ake stroje sa jedna.AAk su to tie lacne ,tak tam by som velke zazraky nečakal.Hlavne čo sa tyka rotorov..Tenky drotik.fušeracky navinute.(hoci niekedy sa zadari.)

zabu
hodnocení

0x

Asi náhoda. Stejná jako se stala letos mě, pardon loni: 22.12.2013. Odešly mě během jednoho dne dva satelitní přijímače koupené v jeden den najednou. Závada? Vadné elyty ve zdroji. Ale pravděpodobnost, že se to stane takhle najednou, je asi nula nula nic. Člověk by skoro věřil na časovací kurvítka uvnitř.

martinhajek*
Kurvítka existují...

JOJO, existují. U techto mašinek je hlavním kurvítkem právě ten uhlík, jednoduše se obrušuje a opaluje a jednoho krásného dne je fuč a mašinka taky. Nevim, jestli je výměna ekonomická při ceně těch mašinek... Když si uvědomím, že už jsou zaneseny drážky v komutátoru a mají svod, tak ten nový uhlík(y) moc nevydrží bez odborné výměny se vším co k ní patří, t.j. proškrábnutí a vyleštšní komutátoru. A v odborném servisu je jenom rozebrání a poskládání (zjištění závady) často dražší, jako koupit jinou mašinku.

fiam:

uhlík není KURVÍTKO. Kurvítko je součást, která má výrobcem naplánovanou životnost, ta životnost skončí pro uživatele ve zcela nečekaný okamžik, kurvítko je hlavně nevyměnitelné za nové, nebo nelze ani zneškodnit jeho funkci kurvítka.

Ani jedinou z těchto vlastností uhlík elektromotoru nesplňuje, že je to součást, která trpí opotřebením je všeobecně známé, kdy jeho životnost skončí lze relativně předvídat dle jeho délky, je vyměnitelný a výrobce jej většinou jako lehce vyměnitelný montuje do motoru.

hodnocení

0x
Já mám také pocit, že se na mne průšvihy valí vždy po trojicích. Je to ale jen otázka načasování, zatím totiž nikdo nezrušil základní Murphyho zákon: Co se může pokazit, to se také pokazí...
zabu

:)) S tím Murfhym máte pravdu. Jedno z jeho pravidel zní: "Dva průsery po sobě jdoucí, jsou teprve začátek".

zabu

Murphy promiň. . . .

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Pravděpodobně to bude náhoda. Ale stalo se nám v praxi, že v domácnostech odcházely různé přístroje a zjistily jsme, že v blízkosti byla dílna, ve které se provozovaly velké motory. Na těch vznikaly při spínání napěťové špičky, které pomalu nahlodávaly různé přístroje, až se zničily. Taky v blízkost alternativních zdrojů (hlavně větrníky) se dostávají do sítě špičky, takže třeba bouchají žárovky Na to si hodně lidí stěžuje. V jedné kotelně nám pořád odcházely regulační pohony (motoky na ventilech). Nakonec jsem na každý motorek namontovál varistor na 250 V (cena kolem 10 Kč) a bylo po problémech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]