Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

UV filtr na Nikon D3100

Od: jester* odpovědí: 10 změna:

Ahoj prosil bych o radu chli si koupit uv filtr na Nikon D3100 ale nevím označení,jen průměr 52mm.Mam 2 objektivy AF-S DX NIKKOR ED 18-55mm a NIKKOR ED AF-S DX 55-200mm dík za odpovědi

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

UV filtr má smysl při fotografování na film, u digitáního fotoaparátu je zbytečný. neboť UV záření se na snímací čip vůbec nedostane, je před ním mnoho dalších filtrů, které u filmových přístrojů nejsou. A na ochranu objektivu? O objektiv by se měl člověk starat tak aby k poškrábání přední čočky nedošlo - od toho je krytka a pokud se fotí, tak čím méně zbytečného skla je před objektivem, tím lépe.

Může se taky stát, že když už k nějakému nárazu dojde, tenké sklo filtru praskne a tu přední čočku vám podrápe až to nebude hezké, to se s krytkou stát nemůže.

Jinak dle zákonu schválnosti, je pravděpodobnost že se něco rozfláká, přímo úměrná přehnané opatrnosti :-D

doplněno 31.12.13 23:04:

Zapoměl jsem napsat, že UV filtr se uplatní nejen pří fotografování na film, ale také v situacích kdy lze předpokládat vyší výskyt UV záření - na horách, na sněhu, u moře...

BMBX
Ani na horách a u moře není UV filtr potřeba u dnešních objektivů používat.To platilo u starších pevných skel s pár čočkami.Dnešní zoom objektiv které jsou konstruovány i z 17 čoček UV filtr opravdu nepotřebují.
U moře to mám ověřené...na horách do výšky cca 2500 mnm také.
Pravda, v Himalajích zkušenosti nemám.To bych se přít nechtěl.

martincakl:

když já používám taky jen PL a CPL filtr, lidi co používají UV filtr z důvodu ochrany přední čočky mi příjdou jak řidiči s kloboukem na hlavě, ale jistota je jistota prohlásila jeptiška a nasadila na svíčku prezervativ :-D

Ano když budu fotit v drsných podmínkách tak snad...

hodnocení

0x
A co jiného než průměr potřebujete?
Mimochodem..proč chcete používat ÚV filtr k těmto levným sklem? Uniká my smysl..
jester*
hodnocení

no aby se objektivy nepoškrabaly a uv filtru je plno typů aby mě šla zaroven dat i krytka

Kvalitní UV filtr Vás bude stát víc než objektiv 18-55.
Pokud ho mermomocí chcete, kupte si jakýkoliv s předním závitem. Krytka pasovat bude. Maximálně u slim provedení by mohl být problém.
Osobně bych UV filtr k těmto sklům nekupoval, jsou to vyhozené peníze.
jester*
hodnocení

no nechci nic extra stačí nejakej zaklad nebo střed

I tak bude cena UV filtrů vyšší než cena Nikkoru 18-55.
Kvalita fotografií se nezlepší.
jester*
hodnocení

no děkuju za rady ale potřeboval bych vědět jaky mate konkretně vy abych si udělal nějakou představu

Osobně UV filtr vůbec nepoužívám..psal jsem, že jsou zbytečné.
Mám několikanásobně dražší skla než Vy..Ale z filtrů používám pouze CPL Sigma slim 82mm..cena cca 5tis Kč.
Ten jediný má pro mne občas smysl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]