Nejste přihlášen/a.
Ahoj prosil bych o radu chli si koupit uv filtr na Nikon D3100 ale nevím označení,jen průměr 52mm.Mam 2 objektivy AF-S DX NIKKOR ED 18-55mm a NIKKOR ED AF-S DX 55-200mm dík za odpovědi
UV filtr má smysl při fotografování na film, u digitáního fotoaparátu je zbytečný. neboť UV záření se na snímací čip vůbec nedostane, je před ním mnoho dalších filtrů, které u filmových přístrojů nejsou. A na ochranu objektivu? O objektiv by se měl člověk starat tak aby k poškrábání přední čočky nedošlo - od toho je krytka a pokud se fotí, tak čím méně zbytečného skla je před objektivem, tím lépe.
Může se taky stát, že když už k nějakému nárazu dojde, tenké sklo filtru praskne a tu přední čočku vám podrápe až to nebude hezké, to se s krytkou stát nemůže.
Jinak dle zákonu schválnosti, je pravděpodobnost že se něco rozfláká, přímo úměrná přehnané opatrnosti
Zapoměl jsem napsat, že UV filtr se uplatní nejen pří fotografování na film, ale také v situacích kdy lze předpokládat vyší výskyt UV záření - na horách, na sněhu, u moře...
martincakl:
když já používám taky jen PL a CPL filtr, lidi co používají UV filtr z důvodu ochrany přední čočky mi příjdou jak řidiči s kloboukem na hlavě, ale jistota je jistota prohlásila jeptiška a nasadila na svíčku prezervativ
Ano když budu fotit v drsných podmínkách tak snad...
no děkuju za rady ale potřeboval bych vědět jaky mate konkretně vy abych si udělal nějakou představu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.