Nejste přihlášen/a.
Zdravím
Omlouvám se za teorii, ale o tu destrukci tady jde. Peltierův článek má poměrně malou plochu, přes kterou musí tepelný tok projít (asi 40 x 40 mm). Teplota horké strany kterou udává výrobce (asi kolem 200 st. C) je daná s rezervou a v místě styku chladiče s článkem by se neměla moc překročit. Ještě má vliv smršťování podložky u chladné a roztahování u teplé strany, takže se článek může poškodit i mechanicky. Problém u chlazení je ten, že chladič s plochou 40 x 40 mm toho moc neuchladí, takže by se měl postupně rozšiřovat (kužel). Chladič musí být poměrně velký a výpočet je dost komplikovaný. Záleží na ploše, tvaru a pod. Na internetu lze nalézt různé tvary chladičů a jejich tepelný odpor. Jelikož horká a studená strana článku jsou velmi blízko u sebe, budou se ovlivňovat, tzn horká strana se bude ochlazovat studenou a naopak. Tím klesá účinnost, která je i tak u Peltierova článku velmi nízká. Dosažená teplota horké strany bude u destrukce pod 300 st C. Studená strana se ochlazuje o méně stupňů (pomalejší přenos energie).
jsem rad ze mi odpovida nekdo kdo s tim na uz zkusenosti
jeste bych se zeptal jak moc se ten vas kvadr ohral popripade za jak dlouhou dobu?
a jeste jedna vec, kdyz se ten blok zacal ohrivat tak pisete ze se snizil mrazici vykon a ten tepelny vykon je stale stejny? jen se snizuje ucinost te studene strany? jestli to tedy chapu dobre.
predem moc dekuji za odpoved jeste
1. odkaz nefrčí...
2. záleží na velikosti/dimenzaci...
A jinak je na to propočet...
Zde toho dost + propočet
doplněno 27.12.13 22:27:Velice dobré info je zde...
jinak ja si to nepropocitam proto jsem se zeptal zde a doufam ze nekdo pomuze.
jde mi o to kolik bude mit vyse uvedeny clanek teplotu "teple" strany abych vedel jak moc ji bude treba chladit.
napajene to bude podle doporucenych hodnot a me tedy zajima na kolik stupni cca se muze rozpalit "tepla strana" abych vedel jak moc ji bude potreba ochlazovat.
U peltéru jsou i doporučené hodnoty? Já u této součástky znám jenom maximální hodnoty a při těch se to chladí dost těžce - klidně tam může být těch 200 stupňů, jak píše zajixxx. Mohutný chladič to jistí, pasta a takové věci jsou samozřejmé, doporučím regulovaný zdroj a pomalu zvedat výkon, poněváč při slabším chlazení se peltiér rozpadne. Vyzkoušeno.
konecne neco konkretniho dekuji za odpoved , ted vim ze to tedy muze mit i 200C alespon vim ze to nebude az tak lehke uchaldit, temi doporucenymi hodnotami jsem myslel lehce pod maximalnimi ale ne prekrocene, to mi je jasne ze byto nevydrzelo.
jeste jednou diky
Zdravím
Podle výrobce jsou vnitřní serioparalelní propoje jednotlivých článků provedeny cínovou pájkou. Takže destrukce článku teplem vzniká roztavením cínových spojů. Teplota tavení cínové pájky záleží na poměru především cínu a olova (plus další kovy). Tento poměr výrobce neudává. Teplota horké strany musí být nižší o tepelný odpor článek-chladič (velmi jednoduše řečeno) plus rezerva. Snad Vám to trochu pomůže.
z prominutim je to sice pekne teoreticke vysvetleni ale nikde jsem se u vas nedocetl jake teploty mam ocekavat !
vy jste odpovidal spis na otazku- pri jake teplote dojde k destrukci. - to me ale nejak nezajima
a i kdyby tak bych si jeste musel podle vas vyhledat teplotu tani cinu s primesi dalsich kovu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.