Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet trafa

Od: rskrys* odpovědí: 11 změna:
Ahoj chtěl bych se zeptat, jak si mám spočítat trafo. Mám trochu zkušeností s elektronikou, ale s výrobou trafa jsem se zatím ještě nesetkal. Potřeboval bych trafo z 230V 50hz na 30V 2A, ale nevím jak to mám spočítat, ani nevím co všechno bych na to potřeboval.
Prosím napište mi podrobný postup, jak si to spočíst, nebo nějakou webovku na které je to přesně do posledního detailu popsané ( mám trochu delší vedení :D ).

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na výpočet počtu závitů mi vždycky stačil vzoreček:

N=45/S x U (neumím to na PC správně napsat, takže napřed vydělím 45 průřezem, tím dostanu počet závitů na volt a pak znásobím napětím).

N = počet závitů, S = průřez jádra, U = požadované napětí.

Na primár se přidává cca 5% pro vyrovnání ztrát.

doplněno 27.12.13 10:00:

Počítal jsem si tak různá trafa pro nejrůznější účely, která jsem navíjel na jádra vymontovaná z nejrůznějších starých přístrojů. Výsledky byly zcela uspokojivé.

Jen dodam že konstanta 45 je při sycení 1 T

jabraka*
hodnocení

0x

Vypočítat trafo není legrace.Podle výkonu potřebuješ trafo 30 x 2 = 60W .Velikost se nejlíp odhadne podle trafa podobného z nějaké jiné aplikace.Pak spočítáš Pro tento výkon primár,tedy průměr a délku vodiče.Podle počtu závitů spočítáš i průměr vodičů sekundárního vinutí.Vše se musí vejít do průřezu cívky,kterou podle toho sestavíš.Jde také o to,aby odpovídalo jádro z plechů,které budeš mít k dispozici.

Podívej se na tuto stránku!

JABRAKA

doplněno 26.12.13 18:49:

cez.cz/...

JB

doplněno 26.12.13 18:50:

Ještě bych chtěl dodat,že optimální je použít trafo na toroidním jádru.

JABRAKA

rskrys*
hodnocení

A nějaký ten vzoreček pro výpočet primáru a sekundáru by si sem prosím nenapsal? Prosím ;)
deda43*

Zkus podle tohoto:

ussoft.cz/...

dmaster.wz.cz/...

Tady je to krásně a srozumitelně popsaný .

tady jsem se to taky naučil :D

rskrys*
hodnocení

Jenom bych se rád zeptal, co znamená to divný ‘n’ ve vzorečku P in=P out/n
A pak ještě při počítání průřezu jádra to ‘B’ ve vzorečku S=√P in/B

kamill*
hodnocení

0x

Pokial sa o postup a výpočet sietoveho trafa zaujímate iba v rovine teorie a chýbajúcich vedomosti z 2 ročníka odbornej školy,tak je to ok.No ako laik ,amater nemáte možnost nákupu, výberu z plechov,z toroidou ,alebo smaltovaných drotov a ani nemáte možnost impregnácie-vakuovej.Trafo bez imregnácie je chvílkova a dost nebezpečná horlava hračka.Ak pri výpočte napr. plnenia vám výjde ,že plnenie cievky je 105% a nezmestí sa ,tak musíte napr, priemer drotu zmenit z 2,2 na 2,0 a počitat znovu prudovú hustotu.A toto je problém pre amatera -nemáte sortiment. Na Slovensku sú asi 2 firmy-Dubnica a Rajec ,ktore vám zhotovia z večera na ráno podla zadania a pošlú odskúšaný a bezbečný trafák.Vyhladajte a mailom zadajte výrobu trafa vo vašom okolí

111®

rskrys*
hodnocení

Jenom bych se rád zeptal, co znamená to divný ‘n’ ve vzorečku P in=P out/n
A pak ještě při počítání průřezu jádra to ‘B’ ve vzorečku S=√P in/B

buss
hodnocení

0x

Trafo tu už bylo letos řešeno i s odkazy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]