Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypnout tepelnou pojistku TATRAMAT AOV122

Od: vnt23* odpovědí: 7 změna:

Dobry den .nevite prosim jak se vypina tepelna pojistka na boileru TATRAMAT AOV 122

diky Petr

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Vím, ale nepovím!
Nerad bych zapříčinil další Váš dotaz na téma:
Vybouchl mi bojler...
Tepelná pojistka slouží na ochranu před přehřátím obsahu bojleru, když nevypne termostat regulující teplotu vody!
Doporučuji nevypínat!
Pokud bych váš dotaz pochopil tak, že vám tepelná pojistka vypla a ptáte se jak ji nahodit tak je to ta menší kostka pod krytem. Že to druhý je termostat jistě pochopíte sám. Tepelná pojistka má tvar kostky se čtyřmi kontakty pod kterou je sonda -hranatý profil ve kterém je pérkn a bimetal se šroubkem. Když se boiler přehřeje, bimetal se prohne a pérko vyskoči čímž rozpoji kontakty. Stačí za červika zatlačit nahoru a pojistka zas funguje. Před tím byste se ale měl ptát proč pojistka vyskočila protože to rozhodně není standartní chování, aby vyskočila pro nic za nic.
subbit

Vidím, že tomu asi rozumíte .. mohl by jste mi poradit co dělat když mi tepelna pojistka take vyskočila? Že by zavolat opravaře, který mi určitě vyměni jen termostat a řekne že je to vyřešeno... jenže to už uděláno mám a dělá to stále? jen jsem se chtěl zeptat, nevíte které čilo má byt výše v bojleru? jesi čidlo od tepelne pojistky nebo od termostatu? děkuji za odpovědi ... myslitě že na to muže mit vliv i přiliš kamenita voda? bojler ale neni přiliš stary - cca 3 roky? děkuji za odpověd

Zkusil bych ubrat na termostatu a jestli i pak bude pojistka vypadávat tak koupit novou. Na rozdíl od návštěvy opraváře to je záležitost za nějakou stokorunu. Zanešení tvrdou vodou po třech letech se mi nezdá moc reálné a i tak by mělo spíš vliv na menší účinost těles než na funkci pojistky. Mě začala zlobit až kolem 15tého roku života bojleru. Jestli vám to vypadává pravidelně tak musíte podle teploměru vidět jestli bojler v tu chvíli přetápí přes 80 nebo pojistka vyletí už při 60°C jestli přetápí,tak je viníkem termostat, jestli ne tak je vadná pojistka.
subbit

Tepelnou pojistku i termostat mám nový, jen nevím které čidlo má být výše - zkusil jsem obě dvě možnosti a obě vyhazují pojistku :-/ teplota v bojleru neni velika nedostane se to ani přes polovinu - když sehřívám přes kotel tak to je daleko vic .. určitě tam bude hrat toli jak vysoko a v jake poloze je pojistka a termostat v bojleru ...

fik

Termostat má vypínat první, vzhledem k tomu, že voda se v bojleru vrství- teplejší nahoře musí být čidlo termostatu výš. Tepelná pojistka už dle svého názvu jistí, aby teplota v bojleru nepřerostla určitou mez a nedošlo ke spálení topného tělesa (ne bojler opravdu nevybuchne - od toho v něm je přetlakový ventil). Pokud po určité době provozu bojleru (roky) začne pravidelně vypínat tepelná pojistka jsou možné dvě varianty- je vyhřátá, nebo je v bojleru usazeno příliš vodního kamene. V závislosti na tvrdosti vody může tato doba být zmiňovaných 15 let(šťastný to člověk), ale také třeba jen tři roky :).

Jak vypnout tepelnou pojistku TATRAMAT AOV122

hodnocení

0x
@fik (ne bojler opravdu nevybuchne - od toho v něm je přetlakový ventil), doplním - pokud je funkční! Jinak by nedocházelo k tragédiím google.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]