Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit repro?

Od: lunno odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se poradit, mám doma hifi věž L a P repro bednu, Nyní jsem k těmto repro zapojil další repra z domácího kina i subwoofer, Je to vše zapojený paralelně, může to takto být? Slyšel jsem že by to mělo všechno být zapojeno do série, jak to prosím je? Vše mi hraje.

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jestli máte zesilovač který má vývody pouze na 2 reproduktory, tak by měl být jen na 2! Když dáte k sobě 2 paralelně, tak je menší odpor a půjde větší proud do repráku a ty poté odejdou (podle mě), ale větší šance je že vám odejde zesilovač, protože ho budete přetěžovat. Ale jestli to hraje, tak to neřeště, ale je možné že časem se něco stane, jak jsem psal.

blesk1616:

paralelní spojení repráků nezpůsobí dvojnásobný proud reprákem, ale poloviční, pokud mají stejnou impedanci, chce to zopáknout si zaklady :)

Sníží se impedance a větší proud poteče zesilovačem, ten to nemusí vydržet.

jabraka:

Už zase? :-D Změnou impedance repráků se rozhodně nemění frekvenční charakteristika...

figurek*
hodnocení

2x

že vám všechno hraje neznamená, že vám všechno bude hrát trvale. Zesilovače mají jednu pěknou elektrotechnickou vlastnost, která se jmenuje výstupní odpor. Ten musíte dodržet. Ptáte se proč? No hlavně proto, že výstupní odpor souvisí s výstupním proudem a výstupní proud přímo souvisí s dimenzováním součástek a s chlazením koncového stupně. Paralelním zapojením reprosoustavy přetěžujete koncový stupeň zesilovače. Bude vám sice hrát, nějakou dobu to i vydrží, ale ne věčně.

No a druhá věc. Jestli pozměníte výstupní odpor, pak změníte i charakteristiku výstupního signálu. Vaše Hi-fi věže už nejsou Hi-fi.

Proto vám radím, odpojde ty reproduktory od domácího kina. Ničemu pozitivnímu neprospívají.

mkat*
hodnocení

2x

Ai je dosť dôležite čo je napisane na veži a reprakoch.Ak je na veži napisane vystup 4 ohmy +nejake waty tak by som tu zaťaž (ohmy) nemenil.No ak je tam napisane 2-4 -8 ohm,tak tam môžete pripojiť repraky s takou hodnotou,.Samozrejme to bude mať vplyv na vykon zosilovača.Hlavne si netreba myslieť že čim viac reprakov zapojite, veža bude hrať hlasnejšie a kvalitnejšie.

A čo sa tyka reprakov tak tam musite vedieť že ked ich zapojite za sebov tak sa ich odpor (ohmy) zčitaju (napr:4+4 = 8ohm ).

A ked ich date vedla seba tak tam bude polovična hodnota pri zapojeni dvoch reprakoch.nie je to presne ,len priblyžne.

tu su nejake vzorce o počitani odporov.

elektrotechnikaapc.tym.sk/...

jabraka*
hodnocení

0x

Takové propojení možné není,jen přes další zesilovače.I když nakonec po krkolomném propojení něco hrát bude,je otázka,jak? Se změnou impedance se změní i frekvenční charakteristika.Prostě vše chce svoje.

JABRAKA

rv*
hodnocení

0x

Může odejít zesilovač. Navíc u spojování reproduktorů záleží na "polaritě" - aby membrány nekmitaly v protifázi (nepřirozená barva zvuku, vzájemné se vyrušení zvuku - nižší hlasitost).

A seriovým zapojením dosáhnete navíc nižšího výkonu.

hop®
hodnocení

0x

Do série je nesmysl. Paralelně je menší nesmysl, když to hraje tak už to dál neřešte, maximálně Vám odejde přetížený koncový stupeň zesilovače...

Blesku, nepůjde větší proud do repráku, napětí je dané a odpor také, takže proud závisí na odběru JEDNOHO reproduktoru, když to vezmem hooodně laicky a stejnosměrně...

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím

Zesilovače většinou dokáží pracovat i do nižší impedance, pokud se nepřekročí povolený proud tranzistorů nebo IO a max výstupní výkon. Může klesnout kvalita signálu. Indikátory výkonu, pokud je máte budou ukazovat špatně. Potenciometr hlasitosti se při poloviční impedanci dá vytočit tak do jedné čtvrtiny a hlavně bych zkontroloval chladiče zesilovače. Hrubě řečeno, musí se na nich bez problému udržet ruka a naspálit se. Ale není to standartní postup.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]